2009.08.21. Péntek

Pár napja telefon csörgött, FanTomee a vonalban. Bontózást rendelt el másnapra, tárgya a kapott vizipók.
 Sokat nem gondolkodtunk a dolgon, másnap útnak is indultunk tetemes késéssel. A tetemest csak az okozta, hogy mivel munkanélküli lettem a múlt héten (multinacionális cégek bürokratikus gondolkodása: kirúgni olyat, akiből kétszázat keresünk minden létező helyen, mert senki nem akar jönni...), így jól jön minden fillér, így egy PC javítással borzolták az idegeimet. :)

 Mint később kiderült, nem csak mi indultunk becsületes késéssel - meghívóink is. :)
Somogyaszalóba menet nem volt semmi gond, leszámítva hogy a Kanizsa - Kaposvár közötti utakat túrják egy halom helyen. Ahol elkészült, ott iszonyat jó lett minden (széles út, sima aszfalt, tényleg minden elismerésem), de ha belegondolunk, még ezután jön majd az M9 -es építése, és ha pár éven belül sor kerül erre, belegondolni is rossz mit művelnek majd a kőszállító gépek. Kanizsára is annyira megígérték a vasút használatát, hogy egy deka követ nem szállítottak azzal. Pedig milyen vicces, itt volt a Tungsram ipari vágánya (telekszomszéd az autópályával, még vissza is kellett vágni a nyomvonal miatt), kicsit visszább az erdészeti rakodó, még beljebb az állomás - inkább tönkreverték a nem sokkal azelőtt felújított főutat.

 Mire megérkeztűnk a műveleti helyszínre, a kollegák (Zoli, Tunyi, FanTomee) már végeztek egy halom melóval, alig maradt valami. Azért beálltam picinyt segítgetni (amennyire a kórházi kalandjaim okozta tiltások mellett lehetett). Pl kikaptam pár mozdulattal a kiegyenlítőtartályt, amivel állítólag fél órája szenvedtek. Pedig én sem vettem ki a sajátjaimból, mondhatni semmi gyakorlatom nem volt. :D
 Aztán ment a többi bontódás. Motort kikaptuk, trafót, mágnesszelepet, benzintankot, váltó kulisszát, aztán oldalra borítgatások közepette futóművet és kormányművet, meg kábelköteget mentettünk. Ez utóbbit pár helyen megnyesték, szóval annyira nem tökéletes.

 Amúgy maga a kasztni borzalmas állapotban volt - nemhogy BIS, de sima pók kasztnit sem sokat láttam ennyire elporladt állapotban. Alkatrészein is látszott hogy nem éppen hozzáértő módon hekkelték. Motornak pl a hengerperselyét fúrták meg, de hogy végképp nagyot alkossanak, (gondolom) évekig tárolták a szabadban a motort leszedett hengerfejjel, úgyhogy a henger perselyek nekiálltak finoman rozsdállani. Hogy menthető e ennyi kókányolás után, az nagyon jó kérdés, majd Csanak fogja megmondani a frankót.
Karbit (Weber 30) szokás szerint buzerálták, eltűnt műanyag csukló a gázkaron, mondhatni szokásos történet egy magyar BIS életében. Ezt leszámítva elsőre (korához képest) jó állapotúnak tűnik, legalábbis alapanyagnak jó lesz a felújítós projecthez (pár kart kell kicserélni kevésbé kopottakra, perselyezés, meg egy pótalkatrész legyártása a lista). Gyújtás (megszakítós téma) elsőre szintén hibátlannak tűnt, ott javarészt kozmetikai melók lesznek. Generátor üzemképes, csapágyai remélem nem korrodáltak a nedvességtől. AC pumpa gyárinak tűnik. Valahol az események között felbukkant átfutóban Csaba és Niki, ezúttal megint másik autóval. Hogy honnan van ezeknek ennyi, passz... :)
 No igen - sok a szöveg, de a vége az lett hogy a motor, felvágott kábelköteg, hűtő, pár vízcső, meg egy halom válogatni való (gyaníthatóan szemétre kerülő) cuccot bedobozoltunk, berakodtuk a BIS hátuljába (légesbe ennyi cucc az életbe nem fért volna be :D ), majd egy jót kajáltunk. Tomi szülei vendégeltek meg minket, majd ő hazavitte Zolit Dombóvár citybe, némi Tunyi utánfutóval. Mi még elbeszélgettünk Tomi szüleivel, majd elindultunk haza.

 Gondok csak itt adódtak, de felettébb bosszantóak.
Kaposfürednél elkezdett bizonytalanná válni a gyújtás, majd egyhengerezni kezdett a vizipók. Az első lehetséges helyen kiálltunk, kipakoltuk a szerelőállást, majd némi fejvakarás: a kábel a helyén, mindenhol. Az egyik igaz kiszabadult a tartójából, és elkezdte égetni a kipuff leömlője, gondoltam visszatesszük és megnézzük mit művel. Vizipókunk egyből abbahagyta az egyhengerezést, el is indultunk Kaposvár felé. A városba érve viszont megint rázendített, volt ahol le is állt szegény. Gondoltam kiszállok megint, erre indítás után megint jól viselkedett. Mondom fene a formáját, adunk neki még egy esélyt. Tesco után megint rákezdett. Elkerülő végénél kiálltunk a benzinkútra, ott kiálltunk egy nyugis helyre, majd nekiugrottam megint a témának. Kissé gyanúsnak tűntek a kábelek elsőre, mert a gyertyán látszódott hogy meddig van a koszos rész, és hol kezdődik a tiszta. Gyertyapipa mintha nem a helyén lenne, de mégsem lehet jobban ráhúzni. Plusz az utolsó (gyors hazai) szerelésem miatt összevissza keringtek a gyújtás kábelei a karbi környékén, gondoltam rakjuk rendbe az egészet. Közben úgy jött ki a lépés hogy a gyertyapipák a másik gyertyához kerültek, érdekes módon így meg rámentek a helyükre. Káromkodtam egy sort, majd gyors próba: megint jó. Reméljük az is marad, mindenesetre rászóltam Tomira hogy ne igyon még, hátha kábelt fog hozni nekem. :)
Szerencsére nem kellett, hazáig példásan szedte a lábait vizipókunk, meg is érkeztünk rendben.

Garázsnál minő véletlen, fater meg öccs épp befejezte az új szerzemény (Fiat Bravo) bűvölését, így rögtön lett darum a motor csomagtérből kiemeléséhez. :)
Másnap Ancsával kimentünk a garázsba, mivel előző nap úgy hagytunk ott mindent, mint ahova beb*szott az atom. Sikerült valami rendfélét kreálni... :)

U.i.: Robinak régen megígértem hogy fotózok egy radiátor elhelyezkedést. Hogy miért csak most jutott eszembe az passz, de most le lett fotózva. :)
Célzottan, valakinek... :) Állapot felmérés Továbbképzés a Weber 30dgf karburátorokról :) Motor kiszerelés Trafó kiszerelés Udvari csendélet Van végre ilyenünk... ...ilyenünk... ...meg még ennyi dolog... ...és még el is férnek. :) Marczin Robi kérésére (tudom régi és lerágott csont, de eszembe jutott :) )

Kommentek

norberto

utolsó képhez:
http://indafoto.hu/csakapolski/image/5119775-fa7ca071/201157

:)

Törölt felhasználó

Nah ja, udvari csendélet az volt, meg rendezett KÁOSZ is, de egy pár dolgot elvittél igy már nem kellett vagyis nem kell majd annyi mindent nekem eltárolni és felcipelni a padlásra. Jó kis nap volt, hamarosan majd a másik bontásra itélt autónak is nekiállunk.

tunyi1986

Ez is jó buli volt :) Amúgy sok tapasztalatot szereztem a futómû szereléssel kapcsolatban. Köszi a lehetõséget Tomi :) Amúgy a 2sor középsõ képen a Zoli milyent pucsít :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!