2009.11.01. Vasárnap

Tegnap:
 Temetőbe járós időszak lévén tegnap elmentünk a közeli Liszóba, koszorúzás és gyertyagyújtás végett. Ez még bőven világosban történt, ezért később elmentünk egy kis felfedezőútra. Bejártuk a faluban egykor élő nagyszüleim birtokait - hiába, 19 év alatt gyökeresen megváltozott minden. A faluban megnéztük a rendszeres oda nem járásunk óta elkészült tavat, amit nagyon szép gondozott környezetben találtunk.

 Hazaérve a garázs előtt állva azon gondolkodtam, ideje végre beállítani az alapjáratot. Ilyen célzattal utoljára akkor nyúltam a karbihoz amikor elkészült a felújítása, azaz nem mostanság. Mint utólag kiderült most sem kellett volna... :)
 Még kaposváron egy rövid várakozás közben történt, hogy a járó motorral otthagyott kisautó visszaérkezésemre már álló motorral fogadott. Akkor kezdett megfogalmazódni bennem hogy elmászott az alapjárat (érezhetően meg is változott,alacsonyabb lett, főleg hűtőventis terhelésnél), ezért akartam tegnap beállogatni. Gondoltam finomítok az emelt alapjáraton is, ezért elkezdtem tekergetni a karbi vákuum dobjának a csavarját. Először azt hittem hogy túl pici a csavarhúzó, a motortetőt ugyanis nem nyitottam ki teljesen (gondoltam gyors állogatás és vissza minden). De kiderült hogy nem a csavarhúzóval van a gond, megtaláltam ugyanis a végállást. :)
 No ekkor már nyilvánvaló lett hogy nem a karbival van a gond, úgyhogy szépen elb*sztam a több éve eszközölt (és amúgy nagyon príma) alapjáratokat. Seráfütty. :D
Aztán a következő gondolatom a mágnesszelep lett. Na ott meg is találtam a disznóságot, az egyik saru ugyanis letört a tekercsről, a saru meg ott figyelt a kábelvégben. Elsőre csak azt próbáltam kiötölni hogy most javítsam, vagy bezúzzam a FanTomee -tól múltkor beszerzett tartalékot a helyére, végül ez utóbbi mellett döntöttem. Ennek következménye végül egy garázs felforgatás lett a kék veszedelemnél, de a tartalékot csak nem leltük. Nagy valószínűséggel az ott maradt Somogyaszalóban... :)
 Ekkor már egyértelmű volt a helyzet, leszereltem majd bevágtam a hátizsákomba az elromlott mágnesszelepet.

Ma reggel aztán nekiálltam rendbepofozni a delikvenst.
Első körben a saru műanyag borítását bontottam meg, mert e műanyag burkolat peremén tört el a fém, de a saru ugye folytatódik a műanyag alatt tovább. A kibontáshoz eredetileg szikét próbáltam használni, de a műanyag erősebb volt: jött a gázlánggal felmelegített, ilyen célra feláldozható pici csavarhúzó. Ezzel lefejtegettem a tetején lévő anyagot, a másik oldalt meghagytam mintegy támasztéknak (ott ne akarjon törni). Mivel a csavarhúzóval olvasztásra került műanyag maszatolódik, ezért a megmaradt vékony réteget előbb reszelővel, majd durva csiszolóvászonnal szedtem le. A fémről még eltávolítottam az oxid réteget, majd előszedtem a Weller forrasztó állomást. Forrasztóanyagot kapott a tisztított felület, majd egy kábelvégre szerelhető sarut vettem elő. Ennek a kettő közül a legvégén lévő kábel szorítóját levágtam, a másik szorítót meg fogóval kilapítottam. Ezután a rögzíteni kívánt végét beterítettem forrasztó anyaggal, adtam bőségesen hogy pici merevítést ez is adjon a sarunak. Ezután csipesszel megfogtam az előkészített sarut, és a két forrasszal előkészített felületet összemelegítettem. Az eredményt egy Piko modellvasút trafóval teszteltem is, immáron újra működőképes a mágnesszelep. :)

Liszói halastó Letört Műanyag leszedve a tetejéről Forrasztódik (a saru itt rossz helyen van elvágva :) ) Kész a mű :) Ez a műsor nem jött volna létre, ha nincs a Weller :))) Ellenőrzés: működik :) Trafó helyettesítés. Távollétében Berci foglalta el a helyet. :)

Kommentek

Plósz Gyula

ilyen macskát én is akarok ;)

VadMacs

Plósz Gyula #39240:
róla van egy galériánk, itt: http://picasaweb.google.com/aNico1980/Berci02# :)

VadMacs

VadMacs #39241:
illetve régebbiek itt: http://picasaweb.google.com/aNico1980/KisBerci#

Horváth András

Áhh, van egy munkám számodra! ;) :D
Jó dolog ez a forrasztópákás móka, ügyesen dolgozol vele. ;)

VadMacs

Horváth András #39244:
no és mi lenne az a titokzatos meló? :)
8 év a Suxxtronics -ban megteszi a hatást... 8)

KeMa

Az ilyen forrasztások a kedvenceim közé tartoznak! Emiatt tényleg hülyeség kidobni egy alkatrészt. Mondjuk, nemtudom, van-e ilyen téren tapasztalatod, nekem az vált be, ha egy kis merev réz-drót darabot is beleforrasztok a két (ex)csati, és az új csati közé, mert szeret a forrasztás mentén elrepedni.

Legrosszabb esetben különben még mindig fel lehet forrasztani egy darab drótot, a végén egy csatival! :)

Weller páka meg a legjobb! :) Nekem is ilyenem van, csak egy fokkal újabb a trafóm hozzá. Elpusztíthatatlan gép ez. Bár gyûjtök egy indukciós forrasztó-állomásra, mert néha jól jönne, ha menet közben tudnék hegyet cserélni, és nem kellene a kihûlésre várni.

VadMacs

KeMa #39264:
kb hasonló léptékû meló volt, amikor pár hete Raszta Bandinak csináltam a hûtõ cuccát. Ott mondjuk nehezebb volt a meló, mert öregedõ fém, kiszakadt saru, és alig lehetett dolgozni vele. De másnap már azt szereltük be a gépbe. :)

Amúgy nem ekkora alkatrészekkel, de nem egyszer mentettem selejtes panelt még a volt munkahelyemen. Volt hogy a zsidónak a telefonközpont paneljait drótoztuk orrba szájba, mert 2001 -es árfolyamon 550 - 750 ezres volt darabja (20db volt a norma fejenként, de a 40db is simán megvolt nekem). :D

Visszatérve erre a darabra: ez a pár mm -es darab bõven elegendõnek bizonyult, azért is nem akartam drótozni. Így legalább stabil lesz a rá csatlakoztatott kábel is.

VadMacs

VadMacs #39246:
ja meg Weller király cucc, csak kár hogy drága a hegy hozzá. Na ezért sem adom ki a kezembõl (de jelentem még mindig az elsõt nyúzom) ... :)

KeMa

VadMacs #39267: ha nem ér mûanyaghoz a hely, újkorában rendesen be lett futtatva, illetve néha,néha kap egy kis gyantát, meg nedves-szivacsos tisztítást, akkor szerintem 10-20 évet simán ki kell, hogy bírjon. (az én pákámhoz van 20 éves hegy, ami tökéletes)

VadMacs

KeMa #39269:
vizes szivacs a mellékelt képen (anélkül neki sem állok a melónak), gyanta meg van az anyagban mint töltelék. :)
Mondjuk a meglepõdésem részben annak köszönhetõ hogy bent a cégnél nem szoktak pár napnál többet kibírni ezek. Kollégák a legtöbbet szétégették, bár mûanyagot nem hegesztettünk vele. Viszont az ólommentes forraszok bevezetése óta még a leggondosabb használat mellett is jócskán lerövidült az élettartam. :(

KeMa

VadMacs #39285: nem árt, ha van külön is egy kis gyantád. Nem csak, ami a cinben van. megtisztítja az is a csúcsot, nomeg serkenti a melegedést.

VadMacs

KeMa #39287:
gyanítom ez az az izé hivatalos úton, amit csak "aktivátor" néven ismertünk a cégnél. :)
Majd szólok a beszerzési osztálynak. 8)

KeMa

VadMacs #39288: nemtudom. Nálunk a szó szoros értelmében egy darabka száraz gyanta.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!