2010.01.18. Hétfő

Hüpp hüpp barba trükk, vagy mi a f*sz. :)
Mivel ez a "majd írok ide valamit" cucc lerágott csont, így ezt nem óhajtom újfent elsütni. Helyette jöjjön egy másik történet. :)

Történt, hogy e kedves kék vizipókunk rosszul mérte a sebességet. Ha csak többet mutatott volna az egy dolog, viszont ez éppen hogy kevesebbet mutatott. Ha az első útra nem viszem el a GPS -t, lehet kaptam volna pár fotót hogy lehessen rendőrségi fotóalbumom is. :)
 Először kapott egy másik órát (tesója eredeti Km óráját), de nem lett jobb. Aztán kapott egy elegányos órát, azzal sem lett jó. Kapott egy tartalék váltót, abból át is raktuk a Km óra kihajtást, de akkor sem lett érezhetóen jobb. Kapott egy gyári felni készletet gyári gumimérettel, attól sem lett sokkal jobb.
Aztán páran vitába keveredtek velem a szervízkönyvben, aminek az lett az eredménye, hogy az egyik kötekedő fél szolgáltatott végül bizonyítékot arra, hogy a léges és vizes pók csigakereke és kihajtása is más áttétellel bír. Egy szemfüles kollega meg is állapította azt a tényt, ami végül később a probléma felderítését lehetővé tette. Nevezetesen, hogy a csiga menetbekezdése alapján azonosítható be hogy melyik kisautóhoz tartozott gyárilag.

Ezek után lekerült a tarcsi váltóról a fedél, kiderült hogy BIS kihajtás és léges csiga van a váltóban (ezzel a felállással vásároltuk meg a kisautót). Majd később lekerült a kék vizipók váltója (a motorral együtt), ekkor azon is lekerült a fedél, és jött a pofon: igen, azon is léges csigakerék és vizipók kihajtás van. Ez utóbbi ráadásul már a tarcsi (bontós) váltóból került a kisautó által használt váltóba.
Nos, statisztikailag mekkora az esély arra, hogy az ember vesz egy autót szétbarmolt váltóval, majd az emiatt a probléma miatt megvásárolt bontott váltóban ugyanezt barmolták el? Jelentem nekem bejött. :)

Kedvenc bontómban hosszú hónapok óta nem volt vizipók bontás, kilátásban sem volt újabb. Siófokon találtam ilyen váltót. Telefonon megbeszéltem az ottani alkalmazottal (kb harmadikra felfogta mit akarok) hogy ha már egyszer ilyen baromira jó ára van (25-30 körül ha jól emlékszem) vegye le a fedelet és számolja meg a csigakerék beosztásait és a kihajtás fogszámát. Enélkül értelme sincs elindulni, nem kell még egy elcseszett váltó, pláne ilyen áron. Nos emberünk nemsokára lelkendezve közölte, hogy megszámolta a kihajtást, 16 fog. De a csigát b*szott megnézni, pedig közöltem vele hogy számomra az a legfontosabb. Ööööö, hátizé sötét volt...

Akkor következzen kanizsa.
Az egyik bontóban (Radák féle) van egy vizipók, de iszonyat lepukkant állapotban. Motor is ordenáré trágya módon néz ki, eleve üzemképtelenül vontatták be. Mondom az a nyüves kerék csak megér egy próbát.
Eleve úgy indult a dolog hogy emberünk vagy negyed órán keresztül bájcsevegett a telefonon, ügyfél nem érdekes. Aztán 15 ezresben megállapította az árát. Mondom frankó. Indulnék kifelé, de érdekesen rám kérdez: miért, nem egyezik a léges váltóval? Mondom nem, különben nem keresném. Erre rögtön közli, hogy akkor nem is 15, mert ez egy ritka dolog, szóval az 25, de ha jobban belegondol akkor 30 is lehet. Nem szó szerint, de kb közöltem vele hogy menjen az anyja f*szára, máshol ezért a pénzért majdnem négyet is vehetnék, ha lenne éppen náluk. De üzemanyaggal számolva is megvan 3 bőven. Csak vigyorogva közölte, hogy akkor majd megveszi más. Idáig sem sűrűn látogattam ezt a bontót, de ezek után, főleg a buzi kárörvendő mosolyát megjegyezve pláne kerülni fogom a helyet (illetve Rasztának is ezt tanácsolom), illetve lebeszélnék mindenkit erről a bontóról. Anno a légeshez volt hogy valami itt 3 ezresbe került volna (és még ekkor is gondolkodott hogy érdemes e ennyi pénz miatt 20m -t megtenni), kiskanizsán (ahol Csöpi váltóját szereztem, illetve Thony generátorát) odaadták 300Ft -ért, még válogathattam is.

Nos eme előtörténet után jöjjön a lényeg: :)
sikerült beszerezni végre egy BIS csigakereket. 6 bekezdéses menet, happy van ezerrel. :)
De ha már egyszer van tartalék váltó, amiből ráadásul csak ez hiányzik (illetve kellene pár dolgot kicserélni, de azok beszerezhetők), akkor szerezzünk másikat. Ha már egyszer van erre pénzügyi keret, gondoltam másoltatok párat. Több héten át mászkáltam a városban, mire maradt két esztergályozással és marással foglalkozó műhely. Az egyikben megcsinálták volna, ráadásul potom pénzért. Nem hagyott nyugodni a kisördög, megnéztem a  másik helyet is. Ott közölték hogy már nem foglalkoznak ilyesmivel (viszont henger perselyt szükség esetén segítenek készíteni), de tudnak adni egy címet ahol a legmesszemenőbben figyelnek a munkára.
Ez volt karácsony és újév között, de csak idén sikerült elérni a céget. Fel is vették a megrendelést, majd pár nap múlva kerestek egy árajánlattal. Nos azt hiszem itt jött az az érzés hogy talán jól döntöttem, ugyanis egyből azzal nyitottak hogy keménységet mértek, meg mindent amit a szakma szabályai szerint illik (az első cégnél csak homályosan fogalmazgattak). Aztán ugye jött a második szösszenet, hogy az alkatrészt nitridálni is kellene kifaragás után, de azt itt senki nem csinálja meg, viszont siófokon van egy cég amihez rendszeresen hordanak ilyen melót. Közölték hogy következő hét vége fele lesz transzport, ha kell akkor bele is fog férni. Aztán megegyeztünk: ha engednek az árból, jöhet kettő. Csak jó lesz tartaléknak... :D

 És elértünk a jelen pillanathoz.
Ma kaptam a telefont, amit múlt hét végére vártam. Közölték hogy mehetek a cuccért. Mivel felrúgták a tervet és éppen hoztak egy javítandó ámítógépet, ezért lekéstem a megbeszélt talit. Felhívtam a vezért, aztán az egyezkedés és időpont egyeztetés közben valahogy kiderült, a tulaj itt lakik a szomszéd házban. Ezek után sínen volt a dolog (felhozza), de az ilyesmi a költőknek sem túl szerencsés dolog. Emberünk meg is érkezett, aztán kiderült, ott felejtette a műhelyben a kettes számú másolatot. Na akkor még egy kör, gondoltam megsasoljuk milyen egy Stilo, ha már egyszer Fiat mániás a család nálunk. :)

Per pillanat itt pihen a készlet az asztalon. Ha érzékelhető közelségbe kerül a lakatolás, vagy a motor elkészülése (Csanak már dolgozik rajta ezerrel), majd erőt nyerítek és meglátogatom a garázst, hogy legalább az egyik váltót összepofozzam, őfenesége készen álljon a beépítésre.
Egy... ...két... ...há :) Hogy is van tovább...? :D

Kommentek

Tibee

Ha most csak a folytatást írnám, akkor asszem bannolnának az összes Kispolskis fórumról. :D

VadMacs

De ott van a szám. :)
Kaposvári talin szombat éjjel ment párszor, a rendõrös részt ráadásul pont a házi rendõrünk ordibálta a leghangosabban. :D

Horváth András

Aztapicsa! Mennyi szarakodás néhány fém vacak miatt. Nem kis kutatómunka! :) :) :)
A bontós faszfejt üdvözlöm... Hogy lehet ennyire barom valaki? Egy ember a városban, akit érdekelne az a váltó, azt is elzavarja. Haljon meg az ilyen!:s

Örömmel hallom a jóféle esztergályosmûhelyt. Ez utóbbit nem kérdezted esetleg hengerperselyes ügyben? Intézkednem kéne már megint (vagy még mindig...)

Tibee #40830:
:D

VadMacs

Horváth András #40835:
mint írtam, tudtam arról hogy ez egy köcsög zsidó (elõre is elnézést az érintettektõl, de ugye nem vallási értelemben mondtam), de erre nem számítottam. Dolgozott ott egy barátom is, annak pláne volt alkalma megismerni. Ne félj az alkalmazottait nem fizeti meg ennyire... ;)
Amúgy a 15 ezres váltó ár elõször úgy jött ki, hogy léges váltónak gondolta. Azt meg kb harmadáért (vagy majdnem negyedéért? ) adták Csöpi részére kiskanizsán, amikor horvátban elszállt szegénynek a váltója.

Henger persely ügyében úgy néz ki lesz valami, talán. Majd keress rám MSN -en... :)

THONY

Annak mennyi esélye volt hogy 3 generátorból mindegyik dióda hidas? :D :D Ezt nem elfeledni!!!
Amúgy ahol ezt készítetted, tudnának csinálni kis mûanyag 100 ft-osnyi fogaskereket? Mert kéne a peugeot, spirálmeghajtójához egy pót :P

VadMacs

THONY #40843:
na várjál: összesen 4 generátor volt a sajátoddal együtt, amit 3 -at emlegettél mint ép generátor, abból egy a tied volt. :)
Az utolsó (negyedik) generátor egy olyan volt aminek asszem letört a tengely vége, vagy mi a fene (de ékszíjtácsa kakukkolt, az biztos - ez volt a szerencsénk mert senkinek nem kellett... :D ).

Viszont mivel ott voltál velem, tudod bizonyítani hogy a bontós rendes volt: uccso alkalommal 2 generátorral is mehettünk, hogy "hátha össze tudunk hozni egy jót, csináljuk csak". :)
Szóval nem kib*szásból adta azokat, mert akkor nem tudtunk volna lapozni a telepen maradtak között. Egyszerûen csak sz*rok voltak éppen, õ meg nem próbálta ki õket (ki foglalkozik ott ezzel bontás közben...? ).

raver

szép kis tiszteletkört mentél érte . de gondolom amikor ott volt elöször a kezedben akkor már röhögtél az egészen. :D

VadMacs

raver #40858:
hát akkor kezdtem foglalkozni a történettel, amikor levéstem (hogy egy helyen legyen az egész történet, ne darabokban kelljen keresni a bejegyzések között). :)
Amikor megkaptam, csak az volt a lényeg, hogy "qrva jó, végre valami mûködött megint". :D
Mondjuk Rolee -nak a legnagyobb respect, ha õ nem segít, akkor nincs mit másolni. 8)

raver

VadMacs #40870:
egyébként érdeks a bontos hozzáállása a váltohoz itt nem meszse tölünk amikor volt egy BIS abból a váltót az öreg 10e adta el kiszereléssel együtt, mit akar az a .... (gondolj ide ami szived kiván :D )

THONY

VadMacs #40855:
Én nem azt mondtam hogy nem volt rendes, csak a szerencsétlenség az elõfordul :) A végén már énsem hittem el hogy csak rossz geni van :)

Fogas kerekemet meg tudják ezen a helyen csinálni?

VadMacs

THONY #40901:
miféle fogaskerék?
Szerintem bármit, ha fizetsz érte... :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!