2010.03.21. Vasárnap

Pénteken a jó időre való tekintettel kimentem a garázsba. Végre alkalmas lett a hőmérséklet szerelésre anélkül, hogy felfázna az ember. :)

Ancsa egyik kedves ismerőse nemrég kórházba került térdműtét miatt, ezért gondoltam megcsinálom a fehér vizipókot hogy lehessen vele addig is közlekedni, amíg ki lesz cserélve a hengerfej tömítés.

 Az elv a következő volt: a hf tömítés elszenvedett egy kezdődő átégést, és emiatt minimális mértékű égésterméket tol a vízköpenybe. Annyit nem hogy felforralja a vizet, de eleget ahhoz hogy ez összegyűljön a termosztát előtt, így az nem nyit ki (volt egy felesleges termosztát cserém). A dolog odáig vissza is lett igazolva, hogy egyrészt a vastag vízcső (amin összegezve szállítja a hűtőbe a kiömlő vezetékeket) nem feszes. Másrészt a vízhőmérő lazán lelépi a 95°C -ot, de a hűtő nem kapcsol be (fűtéssel hidegben lazán lehet menni, akkor semmi gondja nincs). A hűtőhöz a fehér gépen pár éve csináltam egy "vészkapcsolót", ezt bekapcsolva a hűtő ha tol is meleget, az nagyon hamar hűl, és onnantól csak hideget tol (ennek a  hűtőnek az aljában van a venti hőgombája, valamint a hűtő aljából megy a termosztát elé a cső).

 Csanak javaslata az elmélet igazolására, ha fúrok egy lyukat a termosztát tányérjába, vagy nemes egyszerűséggel kiszedem a termosztát betétet (gy.k.: ha nincs akadály, áttolja a buborékot, és így végre átjárja a meleg víz a hűtőt). Nos mivel a Fantomiék által elbontott motorból anno gazdái kibarbárkodták a termosztát betétjét, gondoltam az amúgy is szabadon kóricáló üres házat teszem fel próbaképp. :)
 Itt jön a képbe a pénteki szerelés. Vizet leeresztettem (most már tisztul azért), majd egy új tömítés fabrikálása után felraktam az üres házat. Aztán feltöltés, a légtelenítést kihagytam Csanak javaslatára. :)
 A dolog el is kezdett működni, igaz felemásan. Először nem 95°C -nál kapcsolt hanem kicsivel felette, de a próbakörökön menet közben 95-97°C körül. Viszont egy próbakapcsoláskor a hűtő meleget tolt végig, valamint a műszeren a mutató az eddigiektől eltérően le is ment, és 90°C alá is le tudta tolni a hőmérsékletet.

 Ezek után nem volt más hátra, mint kipróbálni a dolgot, hogy működik "élesben". Erre a tesztre lett tulajdonképpen befogva a beteglátogató, az úticél Somogyfajsz volt, kb 135-140Km -es táv. A kisautó végre a fűtés kötelező használata nélkül is hajlandó volt működni, nagyon szépen viselkedett. 80-85 -ös tempónál 95°C -nál kapcsolt, feljebb csak akkor kúszott amikor egy 60 -al döcögő barmot akartunk megelőzni. Emberünk ekkor hirtelen egyből sietni akart, mert miközben előzni akartam, egyből 100 körülre gyorsított. Aztán végül az előzést befejeztem, emberünk meg visszaállt a csiga tempójára, pár Km múlva a visszapillantóban sem lehetett látni. Egy napon belül ez már a második istenbarma volt, az előzőt pár órával azelőtt kaptam - csak akkor éppen a szüleim Puntoját vittem hazafelé, 4 fővel.

 Ezen kívül pénteken akku töltögetés volt még a műsor, mert csontig lemerült szerencsétlen. Volt némi mosás is, mert úgy nézett ki szerencsétlen, mint disznó a pocsolyából kifelé jövet. :)
Aztán még pénteken kiderült hogy a féklámpával sem stimmel valami. Mivel a hűtő csesztetése miatt korábban többször is fel-le szereltem a bal hátsó lámpát, gondoltam a csatlakozó szerencsétlenkedik. Másnapra hagytam a szerelést, de sajna csak nem akart jó lenni. Műszerrel is próbáltam kimérni a stekkert, de ménkü az nem volt benne. Ekkor már azt akartam gyanúsítani, amit nem akartam: az "alig futott" féklámpa kapcsolót. Műszert drótokra rádugtam, na ott a villany. Kapcsolót le, hát ez kuka. A hiba oka röviden: a nyomó tüske meggörbült a menetes ház belsejében, és beszorul emiatt. Utángyártott sz*rok, nem mentem 5000Km -t sem, amióta ezt beraktam... :(

U.i.: a kettővel ezelőtti bejegyzésemben szereplő téligumikról is kiderült valami. Azt hittem alig volt használva, de tévedtem. A helyes válasz: nem volt használva, 0Km -es. :) Na így viszont tényleg jó ár érte a 8 ezres (felni+gumi összesen). :)
Szerencsére volt tartalék féklámpa kapcsoló :)

Kommentek

CsuTee

Köcsög víz ugye? :D :D :D

VadMacs

CsuTee #42724:
maraggyámá, megy ez rendesen. :)
A szokásosnál is kevésbé van rátekerve a nyomáskiegyenlítõ záró sapkája, hogy legyen hol távozni a sok bubinak. Csanak szerint akár 10e Km -t is megtehet még így szerencsésebb esetben, anélkül hogy nekiállna annyit tolni a vízbe, hogy azzal már használhatatlan lenne a gép.

Idáig bejött amit mondott, ma megint beletoltam vagy 150Km -t a vizipókba. Megy mint a kisangyal, aztán ha jön Csanak kanizsára a kék pók motorjával, majd megszakérti ezt is (hf tömítés csere pl). :)

CsuTee

VadMacs #42726:
Némááá házhoz megy? :P

VadMacs

CsuTee #42761:
jó cimbi... :D

CsuTee

VadMacs #42779:
akkor eljöhetne erre is megcsinálni gyors az olajpumpámat :D

Horváth András

CsuTee #42796:
Szójjá' Gyuszi bá'-nak, az majd hoz neked Lengyelbül szép új pumpppát. :D

VadMacs

Horváth András #42798:
csakhogy nem a pumpának van baja, valamit CsuTeeee baxott el... :)

KeMa

VadMacs #42804: Lehet, hogy a pumpa felõl próbált olajat cserélni :D

CsuTee

Horváth András #42798:
VadMacs #42804:
ott a pont, szerintem a pumpám az jó :)

KeMa #42805:
gondolod? :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!