2010.05.12. Szerda

Hát, végre nekiállhattam legózni. :)

Nem kerget a tatár, tök nyugisan csinálhatom a kisautót. Azt hiszem ez már nagyon rég hiányzott: garázs van, időm mint a tenger, amit tudok beszerelek, kipucolok, felújítok, stb. Nyugtat a tény hogy ezt már nem engedtem át másnak, ha elcseszek valamit akkor legfeljebb magamat b*szom le. :D

Pénteken még csak annak örülhettem, hogy megjelent Becii egy adag gyári vizipók vezérműlánccal. Gyári, és nem "utángyártott gyári". :) 3 készlet érkezett, mélységes respect érte az "importőröknek". 8)

 Hétfőn nekiálltam és kirakodtam végre az autóban tárolt alkatrész kupacot. Majd beszereltem a fűtőradiátort, a hozzá tartozó szellőzőventivel egyetemben, valamint a radiátor lefolyóját (kis műanyag cső, a jobb első kerékdobba vezeti a radiátorba kerülő esővizet). Előtte kiszereltem egy utólagosan belegányolt kapcsolót és vezetékeit az első csomagtérből, ami a belső világítást kapcsolta - volna, de soha nem láttam működni. Helyette állandóan megsebesítette azt aki arrafelé kotorászott a csomagtartóban, mivel ordenáré durva kialakítása van a kapcsolónak (sorjás, éles sarkok, stb). Bekerült a helyére a hátsó ablaktörlő motor, előkerestem a fűtőszálak test kábeleit, majd szépen mindent bekötözgettem a helyére.

 Aztán nekiálltam a ventilátornak.
Történt ugyanis, hogy a hűtőventi rejtélyes módon "eltört". A hűtőradiátor egyik réz fedele meg "behorpadt". A hűtőventi keretéből darabok szakadtak ki a törés mellett, az "eltűnt" darabokat egy kivételével később megtaláltam a hűtőradiátoron (1-1 csavar fogta, a többit az olvasó fantáziájára bízom...).
 Korábban hoztam én Fantomeetól a bontott cuccok között hűtőventit és radiátort. A radiátor működik, a hűtőventi ellenben nem (egyrészt letépték egykori gazdái a csatlakozókat, másrészt 12V -al megtápolva nem óhajtott megmoccanni, majd megbontom a villanymotort). A hűtőventi műanyag kerete viszont viszonylag ép, eredetileg épp emiatt akartam a fehér vizipókba építeni (az szintén keret gondokkal küzd, bár elvan amíg nem molesztálom). Mivel a fehér gépé még kitart egy ideig, valamint a korábban kiszemelt használtakat időközben eladták, ezért jött a gondolat, a kettőből összehozok egy olyat ami ép és működik is. 1 órával később ott virított a kész venti, alaposan megpucolva. :)
 Hűtő radiátorról is elkezdtem ledolgozni a retket, a két gumibak kapott némi kezelést. A fémkeret (kifolyó tálca) meglehetősen korrodált (ahogy az állomány többi tagja is), majd az anyagiak rendezése után kap szintert, addig meg valami ideiglenes kezelést.

 Kézbe akadt még pakolás közben az első csomitértető kitámasztója is.
Mivel nincs vizipók ilyen szerkezet nélkül, a kéké meg eléggé nem jól működött (kitámasztó kampója centikre volt a helyétől), gondoltam megsasolom mi is a gubanc oka. Elsőként arra tippeltem hogy a kar nem eredeti, mert eléggé szabálytalan alakú volt. Viszont amikor a fehér vizipókéval összehasonlítottam, kiderült hogy a méret stimmelt, a szabálytalan alak annak köszönhető hogy megrogyott. Ha már megrogyott akkor kikalapálom, de akkor szét kell kapni. Szétkapásnál derült ki az ami odáig elkerülte a figyelmemet: a két kis lemezfül amibe meg van vezetve, az is berogyott. Gyanítom az egyik okos gazdi úgy gondolta, ő akkor is lezárja a tetőt ha a kitámasztót nem akasztja ki... ;)
 Kalapálás sikeres volt, bár a tartó lemezzel meggyűlt a bajom, de némi satu és kalapálható csavarhúzó segítségével sikerült visszaegyengetni az eredetihez hasonló állapotba. Gyors összerakás és összehasonlítás: megérte ezzel is foglalkozni... :)

Kedden nem mentem garázsolni, mivel Gáspáry Laci hívott hogy hamarosan értekezne velem alkatrész ügyben. Sok sok órával később én hívtam fel, hogy akkor miért nem keres - hát azért nem mert elfelejtette... :)
 Azért sikerült beszerezni némi csövet az ablakmosóhoz, közben végigtelefonáltam pár embert (Laceeee & KG) mert volt némi anomália. A kezemben volt egy hátsó ablakmosó fúvóka, egy a kékből kibontott első fúvóka "T" elosztó, meg 2db a Motopolból beszerzett első ablakmosó fúvóka. A probléma csak annyi, hogy a T elosztó végeire más méretű cső való, mint a fúvókákra. A Sztrádában végülis tudtak adni csövet az elosztóhoz (elosztó - mosó tartály), és hülyén néztek rám hogy mit is akarok. Miután meglátták a kezemben az első ablakmosó fúvókát, rögtön nekem szegezték a kérdést hogy honnan szereztem. Gondoltam nincs de jó lenne nekik, de kiderült hogy náluk is van. Sőt, az passzol a vett csőhöz. Sőt, rémlik hogy ilyen volt a légesen és a fehér vizipókon elöl gyárilag... :D
Nosza vettem is rögtön párat, gondoltam legalább az első ablakmosók megoldva. :)

Szerdán aztán megint kimentem. Eredetileg azért akartam menni, mert a kerékpározás egészséges, meg jó ha kiviszem a friss szerzeményeket a garázsba. A gyógyszer ismét elgurult, nem bírtam ki hogy ne csináljak valamit... :D
 Kicsiben kezdtem, először bekerült a gyújtás trafója, némi vezeték suvickolással egybekötve. Az önindító kábelén volt egy durva sérülés, erősen korrodálódik is mostanra a szabadon maradt felület, de örülhetek hogy nem okozott idáig rövidzárlatot (& esetlegesen tüzet). Ezután felszereltem a légszűrő házát, a bal oldali gumicsövet még kihagytam mert a kisautó korábbi gazdái megszaggatták (hátha lesz rá megoldás). Mai pucolgatósdi volt még az erősen korrodált emelt alapjárati mágnesszelep, némi drótkorong meg drótkefe megoldotta a problémákat.
 Gondoltam keresek pótalkatrészt. Nem találtam a fűtőradiátornak a gumi szigetelését, ami a tűzfalból kivezetett csöveknél van. Később kiderült hogy mégis megvan, csak valaki betuszkolta gondosan az utastérbe. A fényezés megbontása nélkül elsőre nem sikerült befűzni a helyére, majd leszerelem a konzolt hogy kicsit jobban hozzáférjek a dolgokhoz. Kotorászás közben viszont találtam egy csövet. A hosszúsága miatt rögtön gyanús is lett: kiderült hogy a hátsó ablakmosó vezetékrendszere az. :)

 Nosza akkor telepítsünk. :)
Azt tudtam hogy az utastéren belül hol van elvezetve (bal küszöb mellett, kábelköteggel együtt), hol van kivezetve az első csomagtérbe, és hogy menetirány szerint jobb oldalon van a hátsó mosó tartálya (izé, szatyor :) ) gyárilag. Mi az ami hiányzik? Hátul hol van bújtatva. :)
Ilyen téren még nem kaptam szét a fehér vezetékeit, ezért azt tippeltem hogy majd bedobom a tető alatti lukba, ahol a vezetékek is futnak le az ajtóból. Szépen leeresztem a kiegyenlítő tartályig, majd ott valami luk lehet amin átvezették az utastérbe.
 Aztán jött a meglepi: a cső csak nem akar a tartályig leérni, pedig küzdöttem. Hiába, mert felette van egy üreg, és azon keresztül a bal hátsó üveg alatt, a kárpit mögötti üregbe van elvezetve. Nem baj, amúgy is gyakorolni kell a kiegyenlító kiszerelését. :D
 Vékony csövet is sikerült befűzni a gumi kötegelőbe (hátsó ajtó és kasztni között), bár a pluszként befűzött villanykapcsoló drótja miatt alig volt hely. Ezután következett a kis fehér toldaléknak a kipucolása. Vagyis nem is toldalék, inkább legyen mondjuk visszacsapó szelep. De nem működik. Sebaj, majd tisztítás után. Segáz, azután sem működik. :D No problem, benézünk a Sztrádába, meglátjuk mit mondanak egy ilyen kérdésre. :) Természetesen ilyen nincs nekik, de van olyan visszacsapó szelep ami a vastag csőhöz való (a vizipóké viszont vált is a két cső méret között, mindkét végére más méretű csövek passzolnak). Gyors agyalás után megszületett a megoldás: elviszek próbálni, a vizipókét meg kibelezem (átfolyó lesz csak). Az újat meg beépítem utólagosan, megbontva a vastagabb vezetéket. :)

Gondolom folyt köv majd, meg hasonlók. :)

Köszi... Nem fogom ezt azért szó nélkül hagyni Pározás Kész. Ezzel ugrott a fehér leendő ventije... Balra viseltes, jobbra kipofozott hűtőradiátor gumibakok Első csomitértető kitámasztó helyrepofozása, némi erőszakkal :) Hátsó ablaktörlő motor a helyén, kábelek bekötve Na ilyen sem volt még, amióta megvan ez a kisautó: bekötött fűtőszál bal oldalon... :) Emelt alapjárati mágnesszelep Mosó csövei befűzés alatt Na végre, azt hittem nem jutok el idáig... :) Innen kész - ilyen sem volt még ezen a kisautón... :) Csendélet - visszacsapó szelepre várva Fekete az új visszacsapó szelep, maradék a gyárinak a darabjai Gyári vizipók vezérműlánc(ok) :) Éjjel nappal őriztetem e ma már ritka alkatrészeket :)

Kommentek

tunyi1986

na látom nem unatkozol :) szépen halad a gép összeszerelése,csak így tovább

Marczin Róbert

Szépen halad. ;)
Ha már ott jársz, KG-nak fotózd már le kérlek a hõgombát, annak lábkiosztását, a hûtõ ventillátor csatlakozásai, és ezek együttesen alkotott kapcsolatát, mert nincs nyoma sehol annak, hogy mi mivel és hogyan áll kapcsolatban, addig meg nem tudja automatára tenni a szerkezetet. Így kézzel kell kapcsolgatnia.
Köszi elõre is, helyette is. ;)

VadMacs

tunyi1986 #44536:
na errõl beszéltem tegnap... :)

Marczin Róbert #44538:
megvannak a gyári cuccok, a kéken ezekbe belenyúlás sincs. Majd szépen lefotózok mindent amit tudok. Viszont a rendszer alapvetõen "két helyre" van telepítve a kisautóban, a relézés elöl foglal helyet a biztosítéktáblán - majd megpróbálom a kapcsolási rajzról kimásolni magát a hûtõrendszert (eredeti állapotban, két fokozattal), hogy egyénileg fel lehessen építeni.

CsuTee

Az a visszacsapó szelep nem hülyeség, jobb ha most teszel bele valamilyet, máskülömben a hátsó ablaktörlõd lefut 10 kört a porszáraz ablakon mire odaér a víz:(

VadMacs

CsuTee #44547:
nem tudom mennyire volt érthetõ a szöveg, plusz a kép: van új visszacsapó, lesz beépítve, és gondolkodom hogy felszerelem mindkét kisautó 2-2 mosórendszerét... ;)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!