2011.08.20. Szombat

Folytatódott a meló.

A tegnapi napon átruccantunk 100Km -el odébb hűtőt venni. A kanizsai köcsög Radák (helyi bontós) ugyanis olyan árat mondott, amiből kettő is kijött a kedvenc bontómban, plusz "maradt" egy ezres. Mondjuk az ezrest elvitte a tankolás, plusz vettünk egy grátisz hűtőventit is, így kicsit túllőttünk a célon anyagi értelemben, de legalább újra van mindenből tartalékunk.

 A mai napon nekiugrottam újra a kisautónak. Először a hűtőt javítottuk meg. A két újonc közül a szemre rondábbikat (horpadt réz fedél) alaposan megpucoltam, beszórtam egy garantáltan jó hőgombát, majd ráapplikáltam a ventit. A ventihez mellékeltem az új szerzeményben talált söntöt, az ugyanis ugyanolyan mint ami a fehérben szolgál (valamivel alacsonyabb fordulatszámmal üzemel vele a venti).

 Karbi fedele ismét lekerült, alámentem a 8mm -es úszószintnek. Úgy tűnik ez lesz a jó beállítás, le nem fullad, meg kezd végre megjönni az erőnléte. :)

 Kezelésbe vettem az új ventit is. Alaposan lecsutakoltam, majd egy jól irányzott mozdulattal leszabtam a képen látható plusz vezetéket. Fogalmam sincs miért hekkelték rá, ha tippelnem kell, azt mondom valaki így kötötte direktbe az azóta jobblétre szenderült vizipók hűtését.

 Volt még némi ismerkedés is a Marelli megszakító egységek felépítésével is. Próbáltam összeeszkábálni a 3db -ból egy olyat ami patika állapotú lenne. Egy sikerült, bár a megszakító kalapácsok nem egészen sikerültek párhuzamosra, valaki elárulhatná hogy ez mennyire befolyásolná a működést. :)

 A végére még egy marha jó hír: úgy néz ki, lehet az ajtót is fényezni, még ha csak részben is. A jobb hátsó lámpa mellett, az alsó nyúlványon elkezdett dolgozni némi rohadás a festék alatt. Ezúton is kívánom Ervin nevű jómunkásemberünknek, hogy sz*rjon sünt harántfekvésben...
Hűtők Kigrott a szivárgós új szerzemény, némi plusz drauttal Két fajta sönt volt rendszeresítve a vizipókokon Beszerelésre vár az egység Kész a mű A rohadék... Venti, kicsinosítva

Kommentek

KG

Hõgombát lehet ehhez a hûtõhöz újonnan kapni?

Söntellenállást ha tudom, hogy ennyire kedveled, akkor nem baszom ki a kukába. :) De valszeg lesz majd még...

Hûtõcsere miért is volt? Kilikadt?

Az ajtó volt üregvédve?

VadMacs

KG #51524:
Nos az eredeti hûtõt sok mással együtt (ventije, hátsó spoiler, stb) szétqrta az elsõ lakatos. Szó szerint csak kárt okozott, hasznot semmit.

Volt egy tartalék amit a Fantomeee féle társasággal bontottunk még somogyaszalóban, arról derült ki most hogy lyukas. :) Nyomás alatt szivárgott belõle a lé - nem fogyott gyorsan, de azért elég feltûnõen. Vizsgán szerencsére nem vették észre, mert az akna peremére hullott 1-2 csepp a kifolyó tálcáról, az meg olajos / koszos volt. :)

A rohadás az ajtó legalsó részén keletkezett, ahol a lemezre hajtottak (az alján vissza) egy peremet, és ezt az egészet belülre rálapolták. Itt a lapolásnál keletkezett a gubanc, szemre könnyû javítani. Bár kezdetlegesen le lett a fényezés után tömítõzve, de ezen a peremen már elõtte lehetett érezni hogy valami lesz ott. Sajna az eredeti lakatos ezt is lesz*rta. A fényezõ meg felrúgta a megbeszélt dátumot, és azelõtt állt neki fényezni, hogy mindent megcsináltunk volna a jelenlegi lakatossal, és szétszedni sem tudtuk teljesen a gépet.

Venti hõkapcsoló:
kapható, a Unix oldalán találtam most is. Érdekessége, hogy szerintük kompatibilis a '77 -es olasz léghûtéses 126 -ossal, valamint az FSO gyárban készült 600 -as kispolszkikkal. :D
Ami már hihetõbb, hogy a vizipókon kívül ezt használja a Lancia Y10 1.3 -as géposztály is. 6146Ft -ért van, rendelhetõ is. :)

Amennyiben spórolni akarsz, meg nem kell a két fokozat, menet kompatibilis ezzel a régi Skodrik hõgombája. Azoknak viszont más a csatijuk, meg szeretnek alacsonyabb hõfokon bekapcsolni. Nyúl tetõhiányos vizipókjában van ilyen jelenleg, ha jól rémlik. :)

Söntöket amúgy kifejezetten szeretem, mert nem hülyeség ha életben vannak. Elég szépen lehet hallani a különbséget ha üzemelnek, nem is rezonál annyira a hûtõ a teljes fordulatszámhoz képest. :)
Másrészt ha nem szerelem ki és kötöm rövidre az egészet, akkor csak a vészfokozat kapcsolgatná a hûtõt, ha üzemképtelen a sönt maga. Igaz az teljes fordulaton menne a sönt megkerülésével, de cserébe jó pár fokkal magasabban kapcsolna csak be.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!