2011.09.03. Szombat

 Ahogy egyre hosszabb távokat tudtunk menni a felújított kisautóval, úgy jött elő egy probléma. Látszólag működött egy ideig úgy ahogy kell, majd pár hűtési ciklus után elkezdett az üzemi hőfok fölé kúszni a mutató. Szerencsére mindig a garázs körül voltam ilyenkor.

 Az elgondolás az volt, hogy bár lehetetlennek tartottam, de hátha megint légbuborék ragadt a termosztát előtti térben. A dolognak egy szépséghibája volt, hogy a hűtő be tudott kapcsolni, az forró levegőt fújt. Plusz a termosztát működését is lehetett érzékelni, a műszerfalon le lehetett követni ezt az eseményt is. Ha pedig a termosztát nyit, akkor az esetleges légbuborékot már át tudja nyomni a hűtőlé.

 Gondoltam mindegy, csinálunk egy leeresztést, majd óvatosan újratöltöm a lét, közben ügyelve arra hogy sehol ne maradjon légbuborék. Ez sikerült is a mai napon, majd mentünk egy próbára. Az amúgy kimaradt a dologból, hogy korábban volt rá eset, 100°C körül gép leállít, hátrabattyog. Hűtőről kupak le, meg akartam nézni mennyire feszít a rendszer. Előtte csöveket is ellenőriztem, látszólag nem volt "kritikus" az állapot.

 Elindultunk hát Szepetnek felé, hogy megkeressünk egy forrást. Miért is ne kössük össze a kellemest a hasznossal...? :)
Eleinte úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben. Hurrá hangulat, meg ami ilyenkor szokott lenni - pedig úgy éreztem hogy valami csak nem stimmelt, mert a másodlagos tünetek nem voltak meg a légbuborékos dologhoz (ergo: akkor meg nem az volt a hiba). Szepetnek után egyrészt nem találtuk meg azt az állítólagos táblát, ami a forráshoz vezetne, másrészt ahogy rápillantok az órára, látom hogy a mutató éppen elhagyta a 100°C -ot. Semjénházán megálltunk megfordulni, de ellenőriztem a vizes rendszert is. Látszólag nem feszíti jobban a csövet mint kellene, víz sem tűnt el belőle, szóval passz. Visszafelé eleinte úgy tűnt mint ha hűlne, maradt is 95-100°C között. Aztán kint a 7 -es főúton, több Km -el később hirtelen azt látom, hogy 130°C -on van a mutató. A motor pedig megy, láthatóan semmi baja, vizet a tükörből ítélve nem veszít. szóval nem értem az egészet. Viszont egyre jobban bosszant egy másik tény is, az hogy elkezd egyre jobban "hintázni" a benzinszint mutató, holott az atomstabil szokott lenni.

 Ezután amint megálltunk, kontakt hibát akartam keresni mindenhol. Találni nem találtam, viszont garázsba állás előtt támadt egy ötletem. A műszaki napján ugye párszor nem akart indulni, akkor úgy tűnt a riasztó miatti bedrótozásnál van valami kontakt hiba (lásd blog korábbi bejegyzését . Óvatosan hogy hozzá ne érjek máshoz (műszerfal, kábelköteg a bal első dobon, stb), ráadtam a gyújtást, majd visszafordítottam a kulcsot, és megismételtem ezt még párszor. Az eredmény vicces volt, mert szinte minden alkalommal más értékre ugrott a hőmérő. Kapásból készítettem 3 fotót az esetről, ezeket mellékelem is.

 Villanyosoktól jöhetne tipp hogy most akkor merre kotorásszak:
-műszerfal kontaktos (nem indulás okát meg keressem máshol)
-vagy gyújtáskapcsoló dögledezik, és az képes ilyet is okozni (benzines mutató liftezik, hőmérő meg hol jó, hol meg egy pillanat alatt ugrik durva értékeket)
-egyéb javaslat...
Képsorozat első tagja Második kép: a hűtő nemrég állt le, elvileg ez valós érték, ha a hűtő maga jó Harmadik kép: megint irreális érték...

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!