Némi elmaradás...

A kisautók mostanra alig vannak használva. Anyagi lehetőségeinket összeszedve erősen más dolgokra koncentráltunk, pl rendeztük az leguzsorásabb hazai bankot, emiatt aztán nem igen jutottak források a melók folytatására. Használat szempontjából a fehér tesó volt egy hosszabb kiránduláson (pesten temetés miatt), szokásához híven vitt és hozott egy szál hiba nélkül. Hosszabb utat ezen kívül egyik sem tett meg.

A kék kisautón emiatt aztán olyan vastagságú por gyűlt össze, hogy életemben nem láttam még ilyet a saját autóimon. Gondoltam megérdemel annyit a kicsike, hogy hétvégén futkozós autónak használjuk, a megszakítós javítást leszámítva nem volt ugyanis hónapok óta mozgásban. Mosás után össze lett számolva minden olyan meló amit még nem végeztem el, de rövid távon sort kerítünk rá. Díszléceket ha jól vettem észre lehet formázni bizonyos mértékig hőlégfúvóval, viszont a sajátok eléggé tré állapotban vannak, ezért kell keresni az ajtókon kívüli 4db kis elemet. Akinek van ilyen és meg is szabadulna tőle, írjon már ide plizz. :)
 Fékdobokat asszem' lassan kidobálom, és felszórom a lengyelből érkezetteket.  Első csomagtér szigetelőgumit kell még rendezni, meg elvinni egy futómű beállításra. Valamint kell egy felső vízcső csere, mert a jelenlegi meg van kissé repedve a tartógyűrű alatt, és szépen szivárog a víz.

 Ami a hosszú szünet alatt kimaradt: :)
még tavaly nekiálltam hogy felújítsam az egyik Marelli elosztót. Gondoltam ha van már három, hát összehozok belőlük egy olyat, amibe a legjobb alkatrészek kerülnek. A megszakító egységet kapásból selejtezni kellett volna, de az egyiket korábban barkácsolták, így mindkét kalapácsot ki lehetett szedni. Ezeket némiképpen meg is csiszoltam, ugyanis minden kalapács kráteres/dombos volt. Bár volt egy vadi új egységem, de ezt a gyári vezérműláncokhoz hasonlóan tartalékolni akartam. :)
Természetesen nem a legjobb lett az eredmény, ezért ezen a ponton elkezdtem mélyebbre ásni az öntvény házban. Kikerültek a röpsúlyok, alátétek, rugók, minden. Ekkor derült ki, hogy mi az ami csalásra tudja késztetni a viseltes egységet, nevezetesen a röpsúlyokat nyitó kics csapoknak amikor elkopik a műanyag hüvelye. Kapni nem lehet ugye, ezért átszaladtam a másik garázssoron lévő esztergályoshoz. Nem volt olcsó a méretéhez képest, de készült kapásból 4db ezekből, a más(od)ik 50% marad egy majdani fehér vizipókos felújításhoz. Na ekkor jött az hogy mindenféle szutyok/hideg idő tombolt, én meg hónapokig oda sem néztem a garázsba. Idén aztán amint megjött a jó idő, folytattam mindent ott ahol hagytam - konkrétan egy szerelős szőnyegen, ahol darabokra kapva ott pihent a 3 Marelli szétterítve. Szemre a leg esztétikusabb rugók kerültek be, alátéteket hézagoláshoz nulláról indulva válogattam össze. Bekerült az új megszakító egység is, és a legkevésbé kotyogó csuklójú vákuum dob.
 Ezután megint nem történt semmi, mivel ekkor már csak a szintén vadi újonnan várakozó kondit keleltt volna csak berakni, de erre azért nem került sor, mert Krizsy még állította hogy jön az a román csodaEgyújtás. Aztán egy nap elfogyott a türelmem, kondit bevágtam a helyére. Hézagmérővel beállítottam a 0.4mm -t, majd bekerült az egység a helyére. 10° gyújtásszög, aztán hajrá. Mivel elég régen nem szórakoztam ilyennel, elsőre zárást sikerült eltalálni nyitás helyett. Aztán összejött végül a móka: a motor gyönyörű szép alapjárattal dolgozik, teszt emelkedőn nem csörög, Zelmotot leszámítva nem is volt még ilyen faszagányos "elosztóm". :) Viszont a gép ugyanolyan gyenge országúton, szóval úgy néz ki tényleg a vezérműtengely van kuka állapotban (a felújítással ezt akartuk megerősíteni vagy kizárni).

 Friss hír, miszerint bár forralni azóta sem forralt, olajat sem engedte össze a vízzel (vagy fordítva), de véletlenül bekukkantottam motortérbe. Mivel valami gőzölgött a karbi környékén, gondoltam megnézem mi lehet az. Kábelre gondoltam ami nekiér a kipuff leömlőnek, és azt pörköli. Aztán arra lettem figyelmes, hogy olajtócsa van több helyen is, pl hátsó gyertya külső üregében, légszűrőház és harmonikás kanyarcső csatlakozásánál, stb. Szűrő házát lekaptam, kanyarcső harmonikáiban tócsákban állt az olaj. Azt hiszem kezdek lassan ideges is lenni, de nem adom fel, továbbra is cél hogy a kékkel menni nyári talira... :)

Kicsit szebben néz ki :) Hézag állítás

Kommentek

nyuszy

Szép dolog úgy isteníteni a BIS megbízhatóságát, hogy nem mész velük sehová :)
Amúgy meg a veztengely leellenőrzése nem egy agysebészeti beavatkozás, egyszerűen le kell mérni a bütyköket egy tolómérővel.

VadMacs

Megbízhatóság alatt inkább az a korszak értendő, amikor még bőségesen volt használva (javarészt a fehér). De ha azt vesszük hogy köreinkben legendás a megbízhatatlansága, az is szép teljesítmény ha hónapokig nem használom, majd beleszórok minden felkészítés nélkül 5-500Km -t. A kék is megbízható volt két időszak között (vásárlás utáni rendberakás és felújítás miatti szétszedés között), csak elég gyengusz - felújítás is emiatt lett eszközölve, de valahogyan sikerült belenyúlni rendesen. Most is elmegy, amióta sikerült a szétkorrodált karbit újra működésre bírni, meg összehangolni a géppel (ventizés után ne akarjon lefulladni, vagy bőgni jókora fordulaton), csak vannak ugye ezek a felújítás óta jelentkező dolgok...

A vezérműtengely Csanaknál volt kiszerelve, így ő tudta lemérni. Méretet nem mondott, így fogalmam sincs
-mekkorák is voltak a bütykök
-mekkorának kellene lennie gyárilag
-mekkora csökkenésnél mekkora teljesítmény veszteséget jelent.
Csanak azt állította kopott, de bőven jó. Méretet sem akkor, sem máskor nem hallottam, így igazából fingom sincs mi is a helyzet a kopással kapcsolatban.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!