Váltó kulissza

Élményautózás lett betervezve városon belül. Vagyis csak egy kis sétáltatás, mert az idő ugyan hideg, de csapadék semmi. az utak nem fehérlenek a sótól, stb. No meg kezdjük az új évet azzal, hogy mindkét kisautó kidugja az orrát a garázsból. :)

A kékkel kezdtem a macerát, önindító nem akar indítani. Megszokott dolog egy ideje, ha hosszú ideig nincs használva / hidegben van tárolva, akkor csak a behúzó mágnes kattan, de amúgy meg sem moccan az önindító. Ilyenkor a bevett eljárás ugye az szokott lenni, hogy kettesbe be, kézifék ki, picit forduljon az önindító tengelye, majd csak indul magától. Ha meg már indult, egy ideig úgyis pöccre fog menni. Most viszont nem volt hajlandó indulni (csak nagy sokára), úgyhogy ebből kiszerelés lesz, csak jöjjön egy kicsit melegebb idő. :)

 Némi tankolást követően tettem is pár karikát a városban, majd gondoltam irány elintézni az orvosi papírokat a házidokinál. Már kezdtem örülni hogy:
1.: nincs tömött sor
2.: doki kivételesen bent is van
3.: nincs valami gyócceres ügynöknéni/bácsi, aki miatt másfél órát kell várni
4.: mit ad Isten hiába csak egy ember várt, azonnal mehettem is be, mert a várakozó csak gyógyszert iratott.
Viszont hogy ne legyen felhőtlen az örömöm, a kívánt papír helyett kaptam egy beutalót szakrendelésre, ott kapok egy másik papírt, azt vissza a házidokihoz, az ír egy másikat, és akkor lesz öröm és bódottá'. 2013 -ban hogy a b*dös életbe nem lehet lekérni az EÜ rendszerben hogy milyen betegségek vannak már nálam megállapítva, az már magas...

 No mindegy. Gépbe beül, kórházba be, időpont kap, juh héj, nem kell heteket várni, mehetek hétfőn. Autóhoz vissza: motor indít, kuplung be, rüki kapcsol...                  ...na, de nem fog. Hiába nyomom be a sebváltó botot, húzom jobbra, hátrafelé már nem megy. De van más felismerés is: az összes még működő sebesség mint ha kicsit jobbra került volna az ideális állapothoz képest. Sőt, ha nagyon ügyes vagyok, még ötöst is lehet kapcsolni, ami inkább a hármas.

 Rögtön átfutottak az agyamon a variációk, mi lehet a probléma okozója. Elsőre az ugrott be, hogy a jól ismert kulissza gumigyűrű, de ezt mindjárt ki is vertem a fejemből, mert hát a kulissza (...és az önindító ) a légesből lett anno kimentve, a kulisszában meg lett gyűrű cserélve a léges egyik utolsó útján (2007) még Hollo segítségével. Gondolkodtam a váltó összekötőn is, de az is kvázi újként került be a felújítás végén, ráadásul gyári példány. No garázsba visszaérkezés, kézzel begurít. Akkuról üzemelő szerelős villanyban a fénycső úgy döntött hogy b*szik világítani, csak halványan pislákolt. Sebaj, szerintem 10x nem volt összesen használva, vigyáztam rá mint állat, eddig tartott. Beszűrődő fénynél szemgúvasztás terhe mellett, saccra rugalmas összekötőnek nincs baja. 3x tüdő boncolás után nem akartam a -1°C -ban szerelni, gondoltam kellene valami fűtött garázsban rendezni szerelős délutánt. Aztán eszembe jutott hogy nem ismerek senkit akinek lenne, talán FZR -nek. Mint kiderült neki se nem fűtött, se nem aknás, de legalább még dolgozik is. Szerinte váltó bakok esetleg még, mondtam kizárt még ránézés nélkül is, nem jellemző hiba ez egy alig használt vizipók váltó tartó bakon.
Na akkor elmélkedés a győri kollégával, hogy ne kelljen ilyen hidegben duplán/triplán szerelni. Csanak szerint az első gondolat volt a jó, ebből bizony gumigyűrű (persely?) lesz. Nosza aknába le, rugalmas leold, sportfotelokat kiszór, kárpit fel, burkolat szétcincál. Kulissza kiszerelés előtt (gumiharang leszedése után) még ellenőriz, basszki ez tényleg az. Akkorát tér ki, hogy ihajj.
 Nosza kulissza ki, darabokra szed. Egy új gumigyűrűt sikerült találni, pedig tuti valahol kolbászol még pár darab. Szétszedném a fater garázsában, ha nem tolta volna a Punto -t a satupad elé kb 2mm -re (...hogy a motorja meg elférjen mögötte, amit télen nem használ). Sebaj, satu leold, garázsomba átvisz...           ...a 'csába, elfelejtettem hogy nincs hova felszerelni. No várjunk csak, jó lesz az az aknafedő deszkához rögzítve is. :)

No gumigyűrűnek meg is lett a hibája. Nem szakadt le a pereme, nem tágult ki durván a belső átmérő, amiben a kulissza rúdja mozog. Maga a gyűrű mozgott/lötyögött jókorát a helyén. Mindenesetre csúszó felületeket lepucoltam, újra zsíroztam ésszel, majd összeszereltem az új gyűrűvel. Hát azért érezhető a különbség. Beszerelve meg pláne. És amire különösen büszke voltam, hogy a farmer gatyám (nem szerelős, rendes utcai) amiben szereltem kényszerből (lusta voltam elmenni szerelős nadrágért) nem lett olajos, koszos, stb. Pedig igencsak retkes volt minden, aknában is forgolódtam, akna lépcsőjén még megbotlani is sikerült. Ennek örömére a meló végeztével, mikor visszavittem fater garázsába a satut, onnan kijőve vettem észre, hogy a fater garázsában valami igencsak szépen összemázolta a kék farmeromat feketére... :)

A szemettye...

Kommentek

nyuszy

Egyébként a BIS bak olyan konstrukció, hogy ha leszakad, akkor is lehet kapcsolni. Tapasztalat :)

VadMacs

Ilyenről hallottam én is, azért zártam ki mindjárt FZRTom tippjét. :)
Mondjuk kár hogy nincs kompatibilis gép ilyen szempontból, majd jó lesz 1-1 pár bakot félretenni ínségesebb időkre.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!