Amikor a Mester szivatja a tanítványát... :)

Tegnap sikeresen megérkezett a rendelt narancssárga üvegfejű csavar, ma pedig sikerült kemény 140Ft -ért beszerezni némi benzincsövet. Szegények a boltban nem nagyon értették miért tök mindegy nekem az átmérője, nem voltam ezek szerint túl meggyőző, amikor azt bizonygattam, hogy nem az eredetileg neki szánt funkcióra lesz használva... :)

Az ötlet ugyanis az volt, hogy így a munkanélküliség küszöbén nem nagyon fogok foglalkozni azzal, hogy egyedileg gyártassam le a kartergázcső tartóvillának szánt gumigyűrűket. Nosza szabtam hát egy adag csövet, hosszában elnyisszantottam, úgy tűnik megoldja a problémámat. Lehet majd megcsinálni a másik pókban is. :)

 Mivel megint szép idő volt, gondolom lecserélem a Zelmot generátort a csapágyazott Marelli félére. A Zelmot még a Raszta féle motorral együtt költözött be, arról ugyanis nem választottam le, mivel anno a cél csak a gyors szerelés volt. Na ez a generátor adta a mai írás címét is... :)
 Ugyanis ha jól sejtem, anno Csanak szerelte össze a motort Raszta részére, így sejtésem szerint ő volt az is, aki a generátort felszerelte. Bár 1-2 éve megbeszéltük Csanakkal, hogy a generátort nem így szereljük fel, a Raszta motor még azelőtt állhatott össze, így ezért történhetett a malőr.
Történt ugyanis, hogy a generátor csavarjait elkezdtem lazítani. A felső gyorsan ment, de az alsó kicsit nehezebben, és emiatt lassabban is. Leszedtem az (alsó csavarról) anyát, de nagyon szórakozott lehettem, mert még ekkor sem tűnt fel a "hiba". Aztán amikor a csavart ki akartam húzni, akkor jött a felismerés: b*sszki ezt is fordítva fűzték be... :)
A generátort fogó alsó (hosszabb) csavart a mentorom ugyanis korábban szerette fordítva befűzni, mondván: hogyan fogom meg a fejét szerszámmal, amikor a blokk meg a hátfal között alig van hely. Ezzel a megállapítással csak két gond van:
1.: a csavar hatlap fejét remekül megfogja a generátor tartójában található, szintén 6 lapú profil, ami miatt igazából csak egy szerszámra van szükség :)
2.: ha fordítva fűzöd be a hosszú csavart (a hátfal felől, leszerelt hátfal esetén), akkor a generátor cseréjéhez legközelebb lehet lebontani az egész hátulját... :)

Nos a szívbajt rámhozta rendesen, amikor kiderült a dolog. Az igaz hogy jó idő van, meg jó a friss levegőn szerelgetni, de a hátfal lebontása valahogy rohadtul nem volt belekalkulálva a dologba. :) Viszont azt meg nem akartam, hogy ha szükség lenne bármi okból a generátor leszerelésére, akkor meg ott helyben, éppen akkor szopjak vele. Úgyhogy egy jól irányzott mozdulattal mentem is a fater garázsába felmarkolni a krokodilus emelőt, krova készletet, aztán irány bontani.
 Visszaszerelésnél előbb szórtam fel a hátfalat, a generátort csak később telepítettem. Valahogy nem szeretem, amikor emelőn van a motor, másrészt fater is húzni akart már ebédelni, gondoltam ha valami miatt 4 kézre van szükség, ott derüljön ki. Gyorsan felszórtuk ennek megfelelően a hátfalat, 4 kéz azért kisebb eséllyel koccolja le a fényezést, amikor a lökös oldalsó tartóival is szórakozni kell. Az "új" generátort természetesen hézagoltam is, így pár perc múlva már pontosan feszítve, zörgésmentesen fel volt szerelve.

 Ezután cserélve lett a minap említett üvegfejű csavar, most az oda illő színű lett beszerelve. Volt még némi időm, ezért a korábban lebontott önindítón megnéztem a bronzkeféket - mivel többen ezt javasolták a leszereléskor leírt hibák kapcsán. Nos a kefék kissé megkoptak, saccra 4-5mm -el lehettek kisebbek a készletemben található újaknál, grátiszként az egyiknek a sarkából letört egy szép darab is. A kérdésem a következő: mekkora fogyás esetén kell cserélni a keféket? A rugó szemmel láthatóan még tudta volna nyomni, de az új kefékkel látványosan magasabban vannak a rugók is.

U.i.: az esetleges kérdéseket megelőzendő, hogy miért. A légessel ellentétben vizipókéknál a Marelli generátorhoz könnyebben találok alkatrészt, egyszerűbb szétszedni, összerakni. A másik ok pedig az, hogy míg a Zelmot 43A, a Marelli 45A leadására van lőve.
Gumigyűrű helyett - na ez vágja szét a csövet... :) Zelmot kiszerelés előtt Marelli beszerelésre várva A hosszú csavar vs. hátfal esete :) Hogyan ne szereljünk BIS -t... :) Csendélet Hátfal újra a helyén, jöhet a másik generátor Igen, innen fűzzük be a generátor hosszú csavarját Marelli telepítve Nincs itt semmi gond kérem, lehet gencsit cserélni hátfal lebontás nélkül is :) Vörös csavar (felül) Narancs színű csavar Van azért tartaléknak is pár darab :) Zelmot bátyó megy pihenni

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!