Sporting műszerfal fabrikálás

Folytatódik a szappanopera. :)

Anno a Somától vett műszerfalon pár dolog meg volt csinálva, most azonban a nulláról kellett kezdeni a műszerfal vizipókba átszabását. Íme egy teljes szösszenet azoknak (tuti sokan nem lesznek :D ), akik Cinque Sporting műszerfalat akarnak vizipókba telepíteni, a gyári műszerfal minden funkcióját megtartva, első rész.

Első lépésként természetesen szétbombáztam a műszerfalat. Esetemben lett egy plusz feladat is, az idióta matricát távolítottam el első lépésben a plexiről. Ezt követően a durvább retket takarítottam le a fehér készülékházról, majd előkerestem a saját gyártású fűrészemet (tudtam hogy jó lesz valamire az egyik első, ipari tanuló koromban készített műremekem :) ), és leszabtam azon tartókat, amelyek a Cinquecento -ban való rögzítést biztosítják. Viszont csak azért, hogy a műszerfal belseje a fekete gyári keretbe beszerelhető legyen, kellett a csatlakozók csúszósínjén is variálni. A (vizi)pók esetében ugyanis a csatlakozót a fekete keretbe beszerelés követően célszerű megejteni, a csúszó rész viszont (a fehér műanyag kereten) túl hosszú ahhoz, hogy a stekkert beszerelt állapotban rá lehessen húzni a helyére. Sománál ez anno gondolom azért nem volt probléma, mert a fekete keretbe nem lett rögzítve a belső rész, így jobbra-balra lehetett mozgatni a szerkezetet, így lett elég hely a csatlakozók rögzítéséhez, vagy kioldásához. A múltkor viszont csúnyán beszoptunk miatta, emiatt kellett még egyszer ki, majd beszerelni a belső részt. Most viszont meg lett faragva szépen, így nem az utolsó utáni pillanatban kell bajlódni vele.

 Következő napirendi pont a fordulatszámmérő módosítása volt. Cserealkatrésszel már korábban ellátott egy (volt) munkatársam, a Weller páka meg jó haver, gyorsan végeztem is a melóval. Remélem nem lesz vele gond, mivel bontott alkatrészről van szó, bár kettőt kaptam, tehát lehet még legózni. :)
 Az áramköri fólia is sorra került, rutinból ment az áthidaló vezeték felforrasztása. Mondjuk most megpróbáltam vékonyabb huzalt keresni, ami esztétikusabban néz ki, bár a kutya sem fogja látni összeszerelt állapotában. :)
 Mivel leírás jellegűnek ígértem az irományt, természetesen itt van a magyarázat is: az áramköri fólián alapvetően azért kell munkálkodni, mert különben a vizipók egyik funkciójához más jelzés fog társulni. Ezt a funkciót számtalanszor említettem már, így most is megteszem, a "kevés hűtővíz" visszajelzőről van szó, helyette a középső CODE világítana, vagy ha kifaragjuk, akkor a szívató. Az Elegant / Cinquecento / Cinquecento Sporting műszerfalakat mivel nem a vizipókhoz szánták, ezért nem gondoltak a tervezésénél arra, hogy ilyen szempontból kompatibilis maradhasson ezen gépekkel. Mindhárom műszerfalon van viszont egy hely, ahova be lehet ezt üzemelni, ez pedig a visszajelző izzó sor jobb szélső pozíciója, a megfelelő piktogramos layereken ugyanis ide rakták a jól ismert hőmérős emblémát. A módosítással így mindenképpen vörös színű figyelmeztető fényt kapunk, bármelyik layer is akadjon a kezünkbe.
 A sporting műszerfal esetében a két jobb szélső izzó közül a legszélső kapott egy kivezetést a csatlakozó stekkerre, ez az alsó stekkeren alulról felfelé a második láb. Az első módosítás ennek megfelelően az, hogy a felső stekkerből, felülről lefelé a harmadik lábat kibontjuk, majd "átcsoportosítjuk" az alsó stekker említett, alulról második pozíciójába. Ez csak az egyik fele a dolognak, mivel a jobb szélső izzóról áramköri fólia csak a szomszéd foglalathoz (jobb oldali CODE) megy, ráadásul az arról kimenő ág meg aztán sehova sincs kötve (magyarul ami nekünk kell, az a "levegőben lóg" ;) . Ekkor kell előszedni a Weller pákát (vagy egyéb hasonszőrű okosságot), keresni egy darab erre a célra megfelelő drótot, és felforrasztani a fóliára pluszként. Ahogy a képen látható, a benzinszintjelző alsó lábára lehet is forrasztani, és ezzel meg is oldottuk a problémát, megvan minden funkció, ami a gyári műszerfalon is. :)
 Ami engem illet, én még annyival bolondítottam meg az eljárást, hogy kifaragtam a szivató visszajelző amúgy gyárilag "befalazott" fóliáját, hogy oda is lehessen izzót elhelyezni (...és ha a lehetőség adott lesz, be is üzemelni).

Volt még némi machinálás a Km órával. A 184253Km -es állás sehogy sem nyerte el a tetszésemet, így a múltkor kipróbált módszerrel átállítottam a számláló állását. Az első gondolat az volt, hogy másolom a mostani óra állását. Aztán eszembe jutott, hogy anno a gyári óra Ele/Cinqe félére cserélésénél nem lett állítás, az új óra így kb.: 4000Km -el a gyári mögött járt. Mivel a pontos állások elvesztek, saccra belőttem az értéket a mostanra véltnek megfelelően, így végre nem kell állandóan matekozni a valós értéket illetően.

 Aztán jött a meló vége, összerakás, majd kipróbálás... :)
Robbantott ábra :) Matrinya' ugrott, a körülményekhez képest tiszta lett Hekkelés Felesleges részektől megszabadítva Stekker csúszósín - bal oldalon már megfaragva, ennyire kell visszavágni Lassan összeáll Ez így sok... Jelenlegi állás, + 4000Km beállítva Na, ez is elkészült végre... :)

Kommentek

Hepp Ádám

Már csak az érdekelne, hogy a rögzítését te hogyan oldottad meg a házban? A ház átalakítása egyébként, ugyan ez légesnél is (milyen meglepő :D ) Tőled függetlenül én is ugyan ezeket a dolgokat vágtam meg anno, mikor beszereltem. A csokik engem is megszívattak, így én is lefaragtam :D

VadMacs

Az előző műszerfalnál említettem a rögzítést. Eredetileg egy 4 pontos rögzítést akartam (lásd gyári), majd ez módosult 3 pontosra, mert az egyik pontnál sajna ott egy izzó, emiatt nem, vagy csak körülményesen lehetne ott bármit is elhelyezni. Az alsó rögzítési pontokhoz egy alu lemezt vágtunk, szögben meghajlítottuk. A fehér műanyag ház alján lévő hornyok közül 3 kapott oda passzoló süllyesztett fejű csavart (másik oldalról alátét+anya), azokkal lett a lemez rögzítve. Hátulról nézve jobb oldalon kapott felül egy alu lemezből vágott (és hajtogatott) fület. Ezt a fület felülről két csavarral rögzítettük a műszerfal tetejére (fordulatszámmérő mögötti terület), kvázi onnan lóg le. Mivel ez a 3 pont is éppen elég a belső rész stabil megtartásához, a negyedikkel nem is erőlködtünk.

robotsyte

Szia
Ami engem még érdekelne, hogy a fordulatszámmérővel mit kell mahinálni, hogy jól működjünk 2 hengerrel is.
köszi
Robi

KeMa

robotsyte #54486: A kvarc-oszcillátorral.

robotsyte

És melyiket cseréljem milyenre?
Vagy van erről már valami írás, amit nem találtam meg?
köszi
Robi

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!