Szigetelő gumi, és társai

Apránként, de haladgatok a géppel.

Mivel pár hónapja abban a szerencsében volt részem, hogy közölték a cégnél, nem tartanak rám igényt, volt ennek egy vonzata is. A csoportos létszámleépítés gyönyörűsége a cégnél, hogy a "futkosó" miatt mehettem be 1 hónappal később. Igaz ebből végül 1 hónap + 1 hét lett, mert az indulás előtt 2 nappal sikeresen összeszedtem valami hasmenéses fertőzést.

 A körútra a kék fenevadat jelöltem ki, gondoltam jó próba lesz ez a motornak, hűtőrendszernek, és a nemrég telepített műszerfalnak. Nosza ki is mentem a garázsba, előszedtem a gépet. Mivel jó idő volt, gondoltam kinyitom a hátsó pillangó ablakokat is. A bal oldalival kezdtem, de azon nyomban ki is ugrott a hátsó zsanér páratlan csavarja az őt tartó bolhából. Gondoltam beugrok fater garázsába, szedek elő szerszámot (spec ez imbuszkulcsos csavar volt), csakhogy a csavar az tartani nem akart többé. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem odavaló csavarokkal volt rögzítve a záró/nyitó szerkezet, mivel valami metrikus menettel bíró, süllyesztett fejű csavarok voltak, anno ez akadt a kezembe a fater garázsában, amikor először került be pókba nálam az ablak (még a léges idejében). Igaz átmenetinek szántam a csavarokat, de egészen idáig lehetett használni őket... :)
 Óvatosan, zárt állapotban a két megmaradt csavarjával próbáltam "rögzíteni", majd elindultam a belvárosban található kedvenc csavarboltomba. Tartottam tőle hogy nem lesz olyan amilyet akartam, de kellemes meglepetés fogadott: találtunk megfelelőt, ami mondhatni ideális a neki szánt helyre. :)
 Vissza is tértem a "támaszpontra", ahol újabb szerszámok bevetésével rögzítettem is az ablak zárszerkezetét. Biztos ami biztos, egy tolómérővel is felszerelkeztem beszerelés előtt, nehogy olyan szépséget hozzak össze, mint ahogy a klub egy másik kisautója járt...

 Miután ismét használható lett az ablak, el is mentem leszerelni a céghez. Út közben a kisautó szépen viselkedett: az E-gyulának hála gyönyörű szépen ketyeg, alacsony fordulaton is. Erőnléti problémája nem nagyon volt a gyári motorhoz képest. Egyedül a fordulatszámmérő szórakozott: 3500 -as tartománynél elkezdett ingadozni, 4000 felett meg iszonyat durva kilengéseket csinált. KeMa tanácsára a következő próbálkozás a jeladó kábelének árnyékoltra cserélése lesz, a kábelt már sikerült beszerezni. Mondjuk arra nem sikerült rájönni, hogy hazafelé, amikor már igencsak késő este volt, a hűvösebb időben miért produkált érezhetően kisebb kilengéseket. A hazafelé út amúgy meg lett toldva egy kisebb megyei túrával. Mivel a leszerelés után az öcsémnél kötöttem ki, beálltam némi szobafestésre, hazafelé meg ők is akartak jönni a szülőkhöz. Volt egy kitérőjük, gondoltam had legyen jó napja a kékségnek, mentem én is velük... :)

 Sorrendben a következő móka az volt, hogy döntöttem végre a csomitértető gumiszigeteléséről. Mármint arról, hogy a balf*sz "lakatos" fantasztikus ötletét hogyan oldjam meg. Emberünk mint emlékezetes, a megkérdezésem nélkül behegesztette az összes patentnak való furatot a két oldalon (a díszléc lukakat, amire megkértem, azt meg cseszett befoltozni). Szerencsére a homlokfalon "elfelejtette" a lyukakat, ezért csak a két oldalon hiányzókról kellett döntenem. Az összeszereléskor anno javasoltak páran erős kétoldalas ragasztót, de mindenképpen szétszedhető megoldást akartam. A fúrás már biztosnak tűnt, csak az nem, hogy patentos maradjon a rögzítés, vagy valami lemezcsavaros. Emiatt jó ideig nem is volt meg ez a szigetelése a csomitérnek, mosáskor (a leggyengébb "nagynyomású" a városban) be is szokott ázni rendesen. Aztán a fater féle garázsban kotorászva egyszer ráleltem egy edényre, amiben ott sorakoztak az asszem' bútorokhoz használt műanyag "alátétek", amelyek süllyesztett fejű csavarokhoz valók (hátsó csomitér kárpitoknál használtam el párat). Az említett szülő aztán talált hozzá passzoló önmetsző, süllyesztett fejű csavart, így rászántam magam a műtétre. Fúrás előtt azért szórtam fel a peremre maszkoló szalagot, hogy nagyon ne tépje meg a fényezést a fúrás folyamata. Oldalanként lett 3 furat (az elsők a "kanyar" műanyagot fogják), amiket azért kezeltem, bár a műanyag alátétek is feszítik ezerrel a szigetelő gumit a kasztnihoz, szigetelnek rendesen.
 Igazából erre vártam a csomagtértető kitámasztójával is, aminek az első csavarját a gumiszalagon keresztül akartam rögzíteni. Korábban ez a csavar nem volt benn, csak a pótkerék mögötti (előtti) páros rögzítette a kitámasztót, emiatt a családtagok ha a garázsban kapirgáltak, rendszeresen a kitámasztó kiakasztása nélkül akarták lecsukni a tetőt - szétcseszve ezzel a szinterezett tartót.

 A mai napon ismét itthon unatkoztam. Miután befutott egy új játékszer a fehér vizipókhoz (az majd a másik kisautónál fog szerepelni), gondoltam kiviszem a garázsba. Onnan aztán nem akaródzott csak úgy hazajönni, nekiálltam szöszmötölni a kékkel újfent. Kiszórtam a nemrég szerzett önindító fogyóeszközöket (bronzkefe & bronzpersely), majd nekiálltam keresni a díszlécesítés folytatásához szükséges kellékeket. Váratlanul kezembe akadtak ezer éve elfelejtett dolgok, ezért inkább azokkal szórakoztam, még mielőtt megint elfelejtem őket. :)
 Az első ilyen dolog apróság: gumi alátétek, méghozzá az eme iromány elején olvasható 3 csavaros ablak zár alá. A fém és a kasztniban elhelyezett bolhák közé való, a bolhák eltakarása a feladata. Nosza gyorsan be is szórtam őket, majd pár órával később belebotlottam még egy párosba. Egész jó eredmény ahhoz képest, hogy úgy emlékeztem, összesen 1db (azaz fél pár) van csak raktáron... :)
 Kerestem tovább, de ekkor meg egy másik dobozból került elő vicces dolog: az ajtóba való műanyag pöcök, ami az utastérvilágítás kapcsolóját nyomja meg, ha becsukjuk az ajtót. Előkerült a kapcsoló is - gondoltam akkor már megcsinálom ezt is, mert nem gyáriak vannak bent, és jobb oldalon iszonyat gányul csinálták meg a dolgokat. A nem gyári ajtó kapcsolónak hála lehetett sarut is cserélni, aztán mivel most már nem szorul be jobb oldalt a kapcsoló, be is lehetett üzemelni végre a világítást.

 Előkerültek a valamelyik nyári talin vásárolt klubos rendszámtáblatartók is, gondoltam ideje leszedni a Hondás hátsót. Kissé meg kellett faragni hogy jó legyen, kellett pár vastag gumi alátét, meg a csavarok fém alátéteit is kicsit köszörülgetni, de végül csak felkerült a helyére. Végre ez is arra van használva, amire megvettük... :)

 És hát a végére meg lett fújkodva a két első kicsi díszléc elem is, száradás után fel is kerültek a helyükre. Nem a legszebbek, de jobb, mint ha semmi sem lenne ott. A többi meg majd megy legközelebb, vagy amikor időm lesz rá. :)

U.i.: terveztem kiszórni a fékdobokat. Valami ismeretlen izék vannak fent, eddig az jellemezte őket, hogy melegedésre elkezdett "rezonálni", amit ütésnek, (meleg hatására) deformálódásnak véltünk sokan. A melegedéssel arányosan vált egyre rosszabbá, tavaly nyáron volt, hogy városban a fék hatékonysága is drasztikusan lecsökkent miatta. Idén év elején vettem észre, hogy nem lehetett már annyira nyektetni, mint korábban - betudtam annak, hogy hideg időben nem melegedtek be a dobok annyira, mint nyáron, emiatt nem tud még annyira deformálódni. Viszont ahogy jöttek a melegebb idők (...és a dobok tervezett cseréje a régóta ide szánt gyáriakra :) ), csak nem akart ütni/rezonálni. Egyre jobban teszi a dolgát, egyre finomabban működik melegen. Tud valaki erre valami elfogadható magyarázatot?
Csavar mizéria A régi, meg az új csavarok Talált tárgyak osztálya... :) Ilyen volt... ...és ilyen lett. Kicsit esztétikusabb Nyitva van, még mielőtt valaki az illesztést kritizálja... :) Ez is jó végre... :) Kicsi díszlécek is elkezdtek a helyükre kerülni Klubos rendszámtábla tartó is van végre, bár még csak hátul A következő műsorunk tartalmából -

Kommentek

Hepp Ádám

Hát nem tudom. Nekem a legolcsóbb 0,75mm2-es kábelekkel van megoldva a fordulatszámmérő mégsem zavarja semmi sem. Mondjuk az én elektronikám valószínűleg megfelelően szűrt jelet állít elő.

VadMacs

djsms féle...?

Hepp Ádám

Nem, hanem bosch. Viszont csak arra akartam utalni, hogy a drága árnyékolt kábellel max csak az elektronika hibáját lehet takargatni, de nem igazi megoldás.

VadMacs

Tartok tőle én is, hogy nem az lesz az igazi baja. A vezeték viszont nem volt drága... :)
Tudsz adni valami elérhetőséget, ahol lehetne erről eszmecserét folytatni?

nyuszy

Hihetetlen, hogy 12 sort írtál arról, hogy kicseréltél egy jelentéktelen csavart :) :)

KeMa

nyuszy #54564: Buszos tud hasonlót produkálni, de ott általában kevésnek érzem :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!