Archívum: 2006 (81)

Tevékenységtérkép

2006.12.31. Vasárnap

Napra pontosan 3 évvel ezelőtt került tulajdonomba CeFEt. :)
Sajna most csak áll és várja a nagy utakat, nem ilyen "szülinapot" képzeltem el neki. De fogunk mi még nagyokat utazni... :)

 A napokban vettem egy notit. Mivel időben el kellett menni lefoglalni, a BIS kicseszett velem. Lemerült. :D
Gondoltam megnézem jó e CeFEt akksija, beindítottam. No azzal nem is volt gond... 8)

VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . 5 komment

2006.12.27. Szerda

Ma elmentem a bontóba nézni CeFEt számára olyan ajtóbehúzót mint ami a BIS -en van.
Hazaáérve csak CeFEt mellett volt hely, így oda álltam be. Szokás szerint az éppen használt autót körbenéz, majd észreveszem a kis pirost. Egy apró gyerekkesztyű a jóbb tükrön, és a felirat a csomitartó tetőn: "Utólag Szia Boldog Karácsonyt / Karit".
No comment... :)

u.i.: az a vicces hogy fogalmam sincs ki a franc lehetett. :)

VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . 3 komment

2006.12.13. Szerda

 Kimentem a garázsba, befeketítettem pár dolgot a kisautón. Ez leginkább a küszöbön mutatkozott meg, ugyanis történt vele pár kellemetlenség. :(

 Aztán gondoltam elviszem egy körre. Csak úgy a garázssorok között, mer' ugye műszaki az minek (azaz még nincs :) ). Ahogy el akarok indulni, eccercsak elkezd ingadozni az alapjárat, majd szépen le is állt. Hátramegyek a benzinszűrőhöz hogy van e benne lé. Ugyanis hónapokkal ezelőtt kajált CeFEt utoljára, benne volt a pakliban hogy most kifogyott a benzin. Nos a szűrőben volt nafta, de azért csak nem indult. Amíg azon gondolkodtam hogy hova toljam a garázson kívül rekedt kisautót, elzúg mellettem egy autó, haver meg messziről leköszöni a fejem. Nos amíg szerelték az autóját pár garázzsal lejjebb, beállítottam biztonsági őrnek, aztán elhúztam a kútra a BIS -el. :D

 Természetesen kaja után mindjárt megjött a jobb kedve a kis piros veszedelemnek, úgyhogy nem maradt el a kocsikázás. :) Letöröltem róla a port, berakodtam a sok szemetet a csomagtartóba (utazásos cuccok. :c) ), és átnyálaztam mi mindent kell okozni műszaki előtt:
-generátort újracsapágyazni
-generátor 4 -es talpcsavarjának maradványait kiszedetni
-féltengelyek gumiharangjait asszem' cserélni kell
-futóműveshez elvinni
-& egy olajcsere is esedékes.

 Már benne is van az ülés alatt az a szajré amivel leápolom a külsejét. A csomitartó színe elég jól passzolt ahhoz képest hogy mire számítottam. :)
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . 4 komment

2006.12.09. Szombat

Mivel hétfőn kissé esett az eső, az esti kocsikázás alkalmával sikerült beletrafálni a város zergeszegi kijáratánál létesített homokbánya okozta kellemetlenségbe.
Az autópálya építése miatt elbontanak egy homokhegyet, de rengeteg homok került az úttestre. Arrafelé 90-110 -el szoktam rongyolni, még szerencse hogy egy buszsofőr villogott (igaz először azt hittem mérnek palinban :D ). 60 -as tempónál is éreztem ahogy a pók csúszik a kanyarban, és a sok retek miatt nem lehetett látni a főútból semmit. Sem azt hogy hol kezdődik, hol van a felezővonal.

 A "kaland" után természetesen úgy nézett ki szegény BIS mint valami ralliautó. :) Ma vettem a fáradtságot és lemostam. Természetesen este megint arrafelé jöttem... :D

VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.12.09. Szombat

A BIS letakarítása után meglátogattam a garázsban veszteglő CeFEt pókomat. :)
Felraktam az immáron piros csomitartó tetőt, majd ezután ki akartam állni a garázsból hogy elővadásszam mögüle a motorháztetőt.
Nos elsőre nem ment a dolog: motor be, majd a szinkronos sebességeket nem vette, a nem szinkronosok meg recsegtek mint állat. Gondoltam megnézem mit csinál ha sebességbe teszem és úgy indítom el. Az ötlet jól sült el, a kuplung elkezdett végre rendesen működni... :)

VadMacs @ . Fiat 126 . 4 fotó . 2 komment

2006.12.03. Vasárnap

Ma érkeztem meg az évi utolsó taliról.

Unalmasan indult a dolog. Az indulásom időpontját rábíztam egy útvonaltervezőre. Reggel nem akaródzott felkelni az ébresztőóra csörgésére, félálomban azt számolgattam hogy 90 -es országúti áltaggal nagyjából mennyi idő alatt lehet megtenni a távot. Kb 1 órával később indultam ezért (& tovább aludtam :D ), de még így is 5 perccel a megadott idő előtt befutottam fehérvárra. :)
Fehérvártól pestig megint eseménytelen volt az út. A célbaéréskor még csak 2 ácsingózó ember volt, úgyhogy behúztunk a bótba'. :)
Aztán elkezdtek szállingózni az emberek. Wolfynak beállítottuk az elszúrt gyújtását, majd irány a libegő. Kb eléggé szétszakadozott a mezőny vonulás közben, de ugye minden jó ha van vége. :D
Libegőzés után kajálás, majd közgyülekedés volt a téma. Én csak sálat kaptam ajándékként, de az is korrekt (neeekem teccik 8) ).

Innentől fordulatot vett a programom:
GEO és Barbi vendégül látott erdőkertesi házikójukban (amiért ezer hálám és köszönetem), igaz közölték hogy tömegnyomor várható. Ez kb egy Áron, egy Csuteee, egy Kispocok (& többiek) képében jelentkezett. :D Az volt a terv hogy másnap beslattyogunk a műjégre korcs olyázni.
Kaptam egy utast is, akinek per pillanat nem jut eszembe a neve. :D Erdőkertesre beérve egyszercsak lefulladt a motor alapjáraton. Lendületből kettesbe, kuplung fel. Megy. Következő kereszteződésnél megint le akar fulladni. Célbaéréskor le is fullad a motor automatikusan.
Némi morfond következik, majd éjjeli szerelés. Alapjárat úgy hullámzik mint emberek a fradi koncerten (már amikor éppen nem üres a stadion tömegverekedés miatt). :D Karbi szétszed, koszt (nem kaja :D ) keres. Benzinszűrőben gyanúsan kevés a benzin, de hamar kiderül hogy van elég. Karbi összerakás (& talpcsavarok meghúzása) után beröff, de csak hangyányival lett jobb. Attól még le akar fulladni... :)
Vasárnap reggel stratégiai megbeszélés Áronnal: szerinte bakelit tálca megrepedt, szerintem nem kellene a saját esetéből gyököt vonni. :D
Csanakot felhívom, szerinte alapjárati fúvóka. Mondom az meg hol a fenében van. Gyorsan kioktat (ezer hála és köszönet a segítségéért). Csuteee adott szerelős kabátot, ami mellesleg pénzzel és csapággyal van kibélelve. Ha lett volna kávéautomata ott akkor simán meghívom. :D Kispocok adott a kívánságomnak pengén megfelelő csavarnyúzót, aztán meló.
Hát, szegény eléggé bedugult. Biztos ami biztos, azért rittig Áronnak adtam oda, hátha leszáll a bakelit tálcámról. :D Ő nagy kegyesen kipucolta, majd összeraktam a szerkezetet, és láss csodát, a BIS életre kelt. :)

Hazafelé - hogy ne legyen unalmas az élet, Csuteee (& midfárere) letértek a 6 -os főútról, majd az M0 -ásról fel akartak hajtani az M7 -esre. Hála az égnek még előtte megálltam, aztán visszakecmeregtünk, majd én mentem elöl. A célpont a velencei tó volt, ahova sikeresen meg is érkeztünk. Itt pihentem picinyt (thx Csuteee kollegának és ismerőseinek), majd hazaindultam immáron egyedül.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 4 fotó . Szólj hozzá!

2006.12.01. Péntek

A mai nap rájöttem hogy még miért is jó ha BIS van az embernek. Újabb mókázások, ezúttal fagyállót szerettem volna méretni. Mivel elég mélyre kell nyúlni a lötyiért, jópár benzinkúton nem tudtuk megsasolni. Az igazsághoz hozzátartozik hogy én is lusta voltam olyan hosszú izét keresni ami célnak megfelelne. :D

Viszont az a lényeg, volt megint nézés hogy "léghűtős autóban nem nézünk fagyállót télen". :c)

2006.11.30. Csütörtök

Sikeresen kipingálták a kisautót. Végre pirosodik a csomitartó teteje. :)

Jövő héten ha az időm engedi, leradírozom a küszöböt és megcsinálom normálisan a védelmét.
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.11.30. Csütörtök

Elég régóta szórakozik a fűtés turbina kapcsolója, a gyengébb fokozat hol működik hol nem. Elsőre műszerfal kapcsoló gyanús volt a dolog, úgyhogy ma felhoztam a kapcsit szétszerelésre. Találtam benn egy kóbor műanyag darabot, remélem csak ennyi baja volt. Mindenesetre a kapcsoló maga tökéletesen üzemel.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . 2 komment

2006.11.29. Szerda

Megérkezett CeFEt festéséhez a szajré. Holnap festés. :)
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.11.24. Péntek

Állítólag kész a csomitartó fedél szórógittelése is. Azért állítólag, mivel sikeresen itthonmaradtam, a család maradék 2/3 férfitagja végezte a melót. Úgy néz ki még kísért a betegségem... :(
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.11.22. Szerda

Ma voltam kinn a garázsban. Öcskössel nekiálltunk gittelni & csiszolgatni a csomitartó tetőt. Hamarosan festés, majd legkésőbb januárban megy műszakira.
Sajnos nagyon rosszul alakultak a dolgaim. Kevesebb fizu, kórházi kaland. Most gőzerővel dolgozok hogy rendezzem a családi kölcsönt, és Cefre minél előbb vizsgázni mehessen. :)

Ami azt illeti nem bírtam ki hogy be ne indítsam Cefrét. Hiányzott a hangja... :)
VadMacs @ . Fiat 126 . 2 fotó . 2 komment

2006.11.09. Csütörtök

Tegnap este a kicsike megint meglepett: hirtelen gázadásra megtorpant. Az AC szívó csonkjánál a gumicső eléggé repedtnek tűnt. Így ma első napirendi pontként kivágtam a sérült részt, majd átköltöztettem ide a benzinszűrőt. Pöc-röff indult, viszont szivatóval meg lefulladt. Délután a garázsolás alkalmával kiderült a hiba oka: már megint rosszul sikerült összerakni a karbit. A szivató kiakadt... :)

No de probléma megszűnt, minden rendben lévőnek tűnik.

2006.11.05. Vasárnap

Ma eladta az öcsém a Tipo -ját, ezért lehívott a parkolóba tanúnak. Gondoltam viszek magammal slusszkulcsot, megnézem hogy másodszorra hogy indul a BIS csonthidegen.
Nos aláirkálás után irány a kis járgányom, de gyanús olajfoltok köszöntöttek a pók alatt. Eddíg bírta a szelepfedél tömítés a visszarakás után (a használt tömítést próbáltam menteni mivel jónak tűnt, de ennyit erről).
No akkor beindítás. Nos beindulni azt tud. Végre, immáron kijelenthető hogy az elülső henger szelephézagja miatt nem volt hajlandó indulni rendesen. Tette ezt azóta hogy fel lett újítva a karbi. Szerencsétlen véletlen hogy pontosan akkor kezdte el...?
A szelephézag gyakorlatilag nem létezett. Valószínűleg hidegen kitámasztott a szelep, és abban a hengerben nem volt kompresszió. A motor így gyakorlatilag 1 henger erejéből tudott csak beindulni. :(

No irány a garázs, és már megszokott mozdulatokkal lekaptam a szelepfedelet. Sokkal gyorsabban ment mint először. :) Majd kis takarítás után betettem az új tömítést, és vissza fel a fedelet. Az első szereléshez képest rekord gyorsan történt minden, szerencsére most nem kellett a szelepeket állítani. ;)
A meló végeztével elmentem egy próbaútra. Hazaérve megnéztem hogy csöpög e az olaj, úgy tűnt a tömítés még szép tiszta. :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 13 fotó . 2 komment

2006.11.03. Péntek

A mai napra tartogattam a beindítás próbáját. Reflexből nyomogattam a gázpedált indítás előtt, legközelebb nem teszem. Igaz nem indult elsőre, de sokkal könyebben beindult mint idáig. Remélem tényleg a szelephézag volt az oka a nehéz beindulásnak. ;)

2006.11.02. Csütörtök

A szülői tiltás ellenére meglógtam ma a garázsba. 8) Gondoltam megpróbálom beállítani a BIS szelephézagjait, legalábbis megnézem rendben van e (azóta nem néztem amióta nálam van).
Hát elég durva játék. Előszöris megvárni amíg a kipuff lehűl, majd a kipuff mögé beerőszakolni a csavarlazító sprét, aztán nagy nehezen letekerni a két anyát. A fedél alatti tömítés nem akarta elengedni magát, ezért eléggé meg kellett fenyegetni kalapáccsal (a fedelet). A fedelet kierőszakolni a kipuff leömlői között művészet. Visszatuszkolni még inkább. :D Szelepváltásokat lecsekkolni megint durva, mivel lentről lehet nézni, viszont csak fenn lehet bohóckodni (tolás vagy forgatás). A szelepfedél levételekor természetesen az olaj a kipuffra folydogál, ami kitűnően füstöl a beindítást követően. :)
Amúgyis durva a szerelés, mert aknából még nem kényelmes, aláfekve már nem kényelmes. Tudtam hogy egyszer megszívom a BIS -t a szerelés miatt, na ennek most jött el az ideje.

Eredmény: az elülső henger szelephézagja eltűnt. Beállítottam az összeset 0.15 -re, addigra szépen hűlt a motor. Meglátjuk hogy fog indulni ezekután. :)

2006.10.31. Kedd

Mint köztudott volt egy kórházi kalandom.

Még ezalatt a család összefogott, és az öcsém úgy döntött most végre összehozzuk szerencsétlen CeFEt plasztikai hibáit. Az öcsi kevertetett ilyesmi piros, immáron kétkomponensű festéket, és vett egy csiszológépet. CeFEt teljes teteje le lesz radírozva, majd a KG (és Nyanya)zöld csomagtértetővel együtt újra lesz fújva, hogy immáron ismét teljesen piros színben pompázhasson.
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.10.31. Kedd

A csodák nem tartanak sokáig, én sem bírtam ki hogy ne üljek legalább az egyik pókomba, alig 1 nappal a kórházi kalandom után. :)

Sajna a BIS elég nehezen indult, és még mindíg nincs gőzöm hogy miért teszi ezt. Amint lesz fedezet majd kicserélem a gyújtás egyes részeit, valahol el kell kezdeni kideríteni a baj okát.

A küszöb mázolása végre összeállt. Úgy néz ki hatásos ez a taktika. Mivel csak jövőre kapja meg a küszöbcserét, az idei évre inkább csak a rohadás terjedését akartam megállítani. Az első kísérletek kudarcba fulladtak, mivel már a kezelések utáni első napokban átütött ismét a rohadás. Most egy elég "drága" rozsdaátalakítóból kapott rendesen, ezután bitumenes alvázvédővel kapott egy réteget. Az ellenőrzések alkalmával semmi gondot nem tapasztaltam, a rozsdaátalakító megfogta még a bal küszöbön található, lassan beeső lyuknak induló rohadás - képződményt is. Az igazi próba a tél lesz, ha közlekedik a kis gép. Az eredeti tervek szerint ugyanis már rég garázsban kellene pihennie, csak az anyagiak hátráltatják mindkét pókot... :(
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.10.18. Szerda

Ma beszereztem egy sérülésmentes első szélvédőt. Elkezdtem lefújni a kezelt fémfelületeket, remélhetőleg hamarosan bekerülhet vissza a szélvédő. :)

2006.10.17. Kedd

Kikaptuk az első szélvédőt, mivel eléggé beázós volt egy ideje szegény bal elöl.
Nos még tisztán emlékszem, az előző tulaj büszkén mesélte el, annak idején rendszeresen beázott bal elöl, de kitömték szilóval és most jó. Még az is rémlik, sűrűn emlegette a szélvédő alatti műanyagdarabot hogy azzal volt a gond. Igaz csóváltam a fejem mert nem láttam semmi értelmét, de tényleg képtelenség hogy ott follyon be a víz az utastérbe. ;)
Viszont a szélvédőt azt sikerült összetörni. Ahogy nyomtam kifelé lábbal, elreccsent a kavics okozta repedés mentén (több mint 1cm volt már a sérülés hossza), úgyhogy az most már tényleg kuka. :)

2006.10.14. Szombat

Ma nem sokkal 0 óra után értem haza. Volt egy kisebb pókgyűlés a parkolóban, gondoltam legyen eggyel több... :D
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.10.13. Péntek

Múltkor a szervizes emberkém eléggé trehányul rakta össze az első futóművet. Gondoltam itt az ideje rendbehozni amit elcseszett. A kerekek eléggé elkezdtek kotyogni, úgyhogy ideje volt lépni. :)
Második napirendi pontként kicseréltem az ajtókárpitokat, és beraktam azt amit Sanyitól boltoltam. A tartalék jobbos ajtómban megtaláltam azt a vasat ami az ajtó kicsapódását állítja meg - mivel a keleti talin széttört a jobb ajtóban lévő. ;) Eleinte azon aggódtam hogy milyen hülyén áll pirosan egy fehér autón, de hamar megnyugodhattam - hazaérkezéskor apu ahogy kiszállt az autóból, eltört az "új" vas is. :D
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 4 fotó . Szólj hozzá!

2006.09.09. Szombat

Keresztelőre indultam ma délután. Kb 65km után arra lettem figyelmes hogy érdekes csipogó / nyikorgó hangja van a motornak. Hasonlított a lyukas kipuff című műre, de ez nem az volt. Némi füllel történő betájolás után kderült hogy az előgyújtásszabályzó az ami nyikorog. Úgy rémlett kapott kenést, de ezekszerint valami mégsem stimmelt. Szerszám híján nem tudtam szétkapni, így marad a feladat Dénes szakira, aki a Weber30 -as után ennek a felújítását is elvállalta, potya 3 ezresért. :)

Jó hír viszont, hogy az AC alatt már nem köpi az olajat, Gyuri bá' szerint meg nem főtengely szimering (amúgy télleg, attól kissé jobbra csöppenik az olaj). Még meg kell jobban sasolni, szerintem az előgyuszi szabályzó alatt tolja ki . Mindenesetre annyit már nem eszik mint korábban. :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.09.06. Szerda

Gondoltam régen írtam úgyhogy nem ártana. :)

A keleti talit apróbb gondokat leszámítva hibamentesen futotta le. Hibalista:
-olajat eszegette mivel elszórta az AC alatt (tegnap orvosolva lett pasztával)
-jobb oldali ajtóból kiesett az a fém kampó ami a kihajtódást szabályozza (meddíg lehet kinyitni az ajót, különben job eleje meggyűrve)
-itthon derült ki, de valószínűleg útközben belendült a rendszámtábla világítás drótja a generátorhoz, az meg miszlikbe aprította. Kartergázcső elvezetésére szolgáló szigetelószalag kupac is eltűnt, valami megoldást arra is kell találni.
Hazafelé nem tetszhetett neki a felhőszakadás ami az uccso 150Km -en zúdult a nyakába. Rohad picit a szélvédő alsó sarkainál, küszöböknél nekilódult, mindkét első javítóívnél is rohad.

Még miskolcra menet kapott (végre) sportüléseket, illetve vettem új ajtókárpitot, tartalék foncsort búrákkal, valamint egy komplett színtelen búra szettet (hátsók BIS fajták). Kárpit még koszos, nem tettem fel. Égőket lusta voltam festeni, fő a gyorsaság. :D

Mellesleg KG -nak köszönhetően sajnos nem tudom mennyi a megtett kilóméterek száma (volt olyan kedves hogy hazafelé lenullázta a napi számlálómat, úgyhogy ezúton is üzenem neki hogy kapja be a halál f*szát :) ), de 1300 körüli.
Amúgy szépen tartotta mindenhol a 110 -es utazót. Hazafelé az M7 -esen mindössze 2x esett 110 alá a tempó, de kevéssel 100 felett meg is állt a visszaesés. Akiknek ismerős a pálya azok kitalálják hol van ez a két szakasz. 8)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 4 fotó . Szólj hozzá!

2006.08.22. Kedd

No állítottunk egy picinyt a kuplungon. A bowden kicsit kiakadt, megszorult. Egyik váltótartó bak csavarja majdnem elveszett, amúgy minden jónak tűnik alul. :)
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.08.16. Szerda

Tekintettel az előtte álló közel 1000Km -es útra (Keleti Tali), elvittem a BIS -t fékszervízre. Nem bántam meg... :)

Úgy néz ki valami szakbarbárok vették kezelésbe az első futókat. Jobb első csapágy kinyírva, munkahengerek meg berohadtak. Hála az égnek a Start -os csávók olyan csapágyat adtak hogy elsőre volt címkézve, de hátsó futóé. A nap fénypontja volt amikor néztünk hogy miért nem okés... ;)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 5 fotó . Szólj hozzá!

2006.08.14. Hétfő

Sikerült rájönni mi okozta azt az idióta zörejt minden gázadáskor. Mint kiderült van a motor és a váltóharang között egy védőlemez, és erről elvándorolt egy rögzítócsavar. Egy átmenő csavarral plusz ellenanyával orvosoltam a bajt. :)

Hogy ne legyen unalmas az élet, a hátsó ajtót elfelejtettem lezárni rendesen. Kicsit gyanúsan hangos volt a pók, itthon derült ki miért... :D
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.08.06. Vasárnap

Ismét egy próbaút a BIS -el. Városi forgalomban teszteltem a fehér ördögöt. Nagyon megy, sokkal dinamikusabban, jobban gyorsul mint a karbifelújítás előtt. Nagyon jól sikerült a felújítás, és úgy néz ki sikerült jól beállítani mindent, a karbitól kezdve a gyújtásig. Piros lámpás indulásoknál nagyon szépen ugrott, és végre van gyorsuláskor is hatása a második toroknak. :) Igaz ez utóbbi valószínűleg azért mert a BIS kézikönyve alapján kiderült, fel volt cserélve a karbiban pár fúvóka. ;)

2006.08.02. Szerda

Megjött a felújított karbi.
Elég jónak néz ki, egy tengely sem kotyog. Minden alkatrész pontosan a helyén, tengelyek perselyezve, szóval remélhetőleg sokáig fog még szolgálni gond nélkül. :)
Kicsit megszenvedtem a felszerelésével. Aztán elmentem a garázsba szerszámokért, meg gondoltam beállítom a karbit. Hazafelé arra lettem figyelmes hogy a motor bömböl amikor alapjáratra esik vissza. Egyenlőre ismeretlen okból egy működőképessé tett alkatrész nyitott a felső pillangón, aminek következtében emelt az alapjáraton. De mindezt csak akkor amikor bekapcsolta, majd lekapcsolta a hűtőventit.
Sok szenvedés után sikerült rosszul összerakni a vákuum csövezést, aztán újra jól összerakásnál már rendesen ment. Legalábbis úgy tűnik.... :D

2006.08.01. Kedd

Ma leszereltem a BIS karbiját, mivel eléggé nyomta kifelé a benzint a beömlő csonknál. Gondoltam nem kéne megvárni hogy mi lenne ha a kipuffra locsolná egy durranásnál az egészet... ;) Plusz megint elveszítette a zajcsökkentő pipa leszorító csavarját, úgyhogy ideje volt valamit lépni. Egy rongyot nyomtam a tetejére, aztán rázártam a motor tetejét. Gondoltam az majd odaszorítja a zajcsökkentőt a karbihoz. Meglepetésre kicsit csendesebb lett a moci (tompább hangja). :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 2 fotó . Szólj hozzá!

2006.08.01. Kedd

Mivel a BIS karbiját dokihoz kellett vinni, CeFEt ismét színre lépett.
Elsőként pumpálás, a sok állás miatt alig volt nyomás a gumikban. Hurrá. :)
Aztán elvittem a karbit felújításra. Még mindíg szépen jár a moci, nagyon tetszik a hangja. Csak a gencsi csapágya zavar, de majd cseréltetem hamarosan. Viszont hazafelé elkapott egy kiadós eső, és újra szembesülni kellett azzal a problémával amivel a BIS -ben nem kell soha: kegyetlenül lassan teker az ablaktörlő kar. Kész kínszenvedés, majd valamit kell vele csinálni. Lehet nem ártana lecserélni a vezetékezést...
VadMacs @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.07.18. Kedd

Megérkeztek a kis BIS új hátsó ablaktörlő elemei. Végre megint eredeti egyenes kar lesz hátul... :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.07.14. Péntek

Nagy nehezen sikerült rendelni egy eredeti egyenes ablaktörlő kar + lapát párost, majd kedden érkezik. Igaz jó ára van, de érdekli a francokat, nekem akkoris az a szép eredeti kell... 8)

2006.07.03. Hétfő

Sikerült meglelni a rángatósdi okát. Benzinszűrő... ;)
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.06.30. Péntek

Cefre hazafelé vígan jött vagy 20Km -t 110 -es utazóval, a hátralévő 30 -at úgy döntött morcosan teszi meg. Elszakadt a cérna, és eszméletlen hullámzó alapjárattal, csutka szivatóval, alig nyomott gázpedállal volt csak képes hazahozni. Karbipucolás kinéz... ;)
VadMacs @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.06.24. Szombat

Elkészült a bal pillangóablaka a Cefre póknak. Nem rohad a vas rajta, és talán nem esik ki. :)
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.06.24. Szombat

Kimentem egy kis plasztikai műtét végett a garázsba.
Először nekiestem a BIS orrának, lerángattam róla mindent. Megcsiszoltam és lekezeltem a homlokfalat, majd megfújtam kis fehér festékkel.
Kiszórtam egy halom kacatot a hátsó csomagtartóból, aztán nekiestem az elektromos ablakemelőnek. Az ugyanis elkezdett a minap recsegni emelés helyett. Menet közben úgy elszállt az ideg hogy most tényleg kiráncigáltam a kocsiból, és visszaállítottam kézire. :) Kiderült hogy nem az ablak szorult eddíg sem jobboldalt, hanem az elektronyos emelő mechanikus elemei koptak szerteszéjjel vagy törtek több darabra.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 6 fotó . Szólj hozzá!

2006.06.03. Szombat

Eredetileg cefrével terveztem menni, de "üzemanyag takarékosság" miatt inkább a BIS -el mentem melózni, így is épp elég pénzmaggal lógok a szülőknek. Munkába menet sikeresen legyaláztam a melós buszunkat (amin én is ott ültem volna ha nem pókban 8) ).
Hazafelé jövet viszont megdöntötte a hazaérkezési rekordot a kis fehér csoda, pedig nem is hajtottam 100 -as tempónál jobban. :) Úgyhogy az új AC tökéletesen működik, és megszűntek az idegesítő hibái a kis drágaságnak. :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 2 fotó . Szólj hozzá!

2006.05.25. Csütörtök

Tegnap elég sokat szórakoztam a BIS -el, épp eleget ahhoz hogy napközben ne aludjam ki magam - így jól elaludtam. 8)
Ha már így alakult, kipróbáltuk a BIS -t megint. Úgy tűnik az AC csere nagyonis jót tett, azóta rekord gyorsan beindul - hidegen és melegen is. :)

2006.05.24. Szerda

Végre megérkezett az igazi BIS AC.
Mindját be is tettem, amint volt rá lehetőségem. Első indításra be is indult, és a benzinszűrőnek most már nem csak az alján lötyög benya hanem szinte fullra nyomja. :)

Sikerült beszerezni továbbá egy műanyag takarólapot a főfékhenger fölé - a BIS -em eme alkatrésze nem volt meg. ;)
Ha már bontóban voltam, beazonosítottuk az ajtón lévő "könyöklőket", vagyis inkább ajtó behúzó kart. Lada 2101 -es gépezeté, találtunk is mindjárt jobb állapotút.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 2 fotó . Szólj hozzá!

2006.05.23. Kedd

Megérkezett a Unixosok által lerendelt AC. A gond csak az, hogy nem BIS AC. Az ütődött emberke "biztos 126 -os" alapon lerendelte a sima 650 -es AC pumpáját, amin köztudott hogy nincs visszafolyó... ;)
Talán holnapra itt a "tényleg" BIS AC.

2006.05.22. Hétfő

Szétkaptam a karbit, gondoltam megkeresem miért csinál érdekes dolgokat. Okát nem sikerült megállapítani, így hát a felújítószettből ráagattam a fedél alatti tömítést meg a benzinszűrőt.
Átnéztem a légszűrőház beömlőcsöveit, miért fulladt meg pár hete a nyári állásban. Egyrészt kiderült hogy összekeverte valami állat a festékpöttyöket, másrészt semmi dugulás nem volt egyik csőben sem. Mindössze szőrcsomókra emlékeztető szöszmösz volt egy rahedli a légszűrő panelon, külön élvezet volt kitakarítani. :)
Azán lekaptam az AC -t, alatta egyre jobban szivárgott az olaj. A tömítés sértetlennek tűnt, viszont volt egy csomó retek amit kitakarítottam. Gondoltam még alaposabban megpucolom ha hozzányúltam, lekaptam a csöveket az AC -ról. Ekkor jött a meglepi, a villát visszacsapó rugó nem volt a helyén. Még közelebbről szemügyre véve a rugó két darabra tört (majd még egy harmadik darabot is találtam a villában). Kaptam egy új rugót, de az vastagabb volt átmérőre, és így nem fért be a villába. Satuval megoldottam a kérdést, és látszólag működött a dolog. Na innentől nem indult be többé folyamatosan a BIS... :)
Újra lekap AC, villát ki, hát a fene a formáját: a villa elég tisztességesen alákopott azon a felületen ahol húzza a membrán csapját. Szóval AC csere, és lehetséges hogy megvan a random típusú leállások oka. Vagy akár még a második torok kérdése is megoldódott (miért fulladozik be a második torok nyitásánál), valamint a nehéz indításé... ;)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 3 fotó . Szólj hozzá!

2006.05.13. Szombat

Le lett kapva a BIS hátsó ajtaja, némi becsiszolás meg felületkezelés után befújtuk fehér rücsivel az eddíg vígan rozsdásodó részt.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 2 fotó . Szólj hozzá!

2006.05.07. Vasárnap

Szegény Cefre pár napja nem volt képes beindulni, miután volt némi akku lemerülése a garázsosdi alatt.
Tegnap gyorsan feldobtam töltőre, ma meg bedobtam vissza a helyére. Gyorsan el is vittem egy körre nehogy zokon vegye hogy újabban a BIS -el jártam mindenhova.
Beépítettem a Baz -tól kapott venti kapcsolót is. Kissé kilóg a többi közül, majd megfaragom... :)
VadMacs @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.05.03. Szerda

Meló után leugrottam a boltba a rendelt cuccokért.
Sajna a kettő helyett csak 1 szelepfedél tömítés érkezett, és megjött a karbi felújító készlet is. Amint lesz rá idő szétnézek a beépítés miatt. :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.05.02. Kedd

Ma ismét betértem a szomszéd utcában található Fiat - Lancia boltocskába. Végiglapoztam a tulajjal egy csomó mindent hogy mi is található meg leszállítható formában a BIS -hez. Elég sok mindent sikerült jegyzetelni, és a kipuff kivételével elég barátságos árakon vannak a cumók.
Sikerült pl elővadászni hűtősapkát, AC -t, karbihoz fúvókákat, gyorsító, üresjárati dob nevű cuccokat. Sikerült találni listában egyenes karú ablaktörlőt a hátsó ablakra. Van termosztát is, amiről illik tudni hogy volt aki azzal kérkedett hogy ilyet sem lehet többek között kapni a BIS -hez (ami miatt nem éri meg foglalkozni ezzel a típussal).
Nagy nehezen találtunk szelepfedél tömítést is, úgyhogy mindjárt lerendeltem párat, hadd kukkantsunk be végre a szelepekhez. Meg szeretném nézni a hézagot, de képtelenség úgy hogy nincs fedél alá tömítés amit berakhatnék cserébe... ;)

2006.04.30. Vasárnap

Sikeresen hazaértem a pécsi taliról.

Ahhoz képest hogy pár napja még egész jól szivatott, a kis BIS most példamutatóan rótta a sokszáz kilómétert. Hazafelé kapaszkodósávos emelkedőn még egy pezsót is sikerült lenyomni hegymenetben. :)
Egy esőzést is sikerült kikapnom, és kiderült hogy sokkal könnyebb az úton tartani ilyen időben is, mint a hagyományos társát.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 3 fotó . Szólj hozzá!

2006.04.24. Hétfő

A mai napon ismét a Cefre volt főszerepben. Nekiálltam kifestőst játszani, befestettem az első szélvédő kezelt felületét. Mivel eléggé belejöttem kipöttyöztem a kisebb sérüléseket a festésen, nagyrészt ezek elkészültek.

Már csak a csomagtartó fedél hiányzik, viszont jobb lenne inkább egy nem szétesett darabot keresni és azt újrafújni.
VadMacs @ . Fiat 126 . 3 fotó . Szólj hozzá!

2006.04.22. Szombat

Ma szivatott meg először igazán a BIS.
Történt hogy tegnap kapott kb 110-120Km -nyi benzint, majd ma mentem egy útra a szomszédos városba. Ott felkértek egy Tesco járatra, de 200m után "elment az ereje", majd meg is állt. Nem is lehetett beindítani. Miután 60Km -t tettem csak meg, nem is mertem feltételezni hogy kifogyott a benzin, márpedig ez történt. Ehhez hozzájárult az is hogy a szintjelző az alján már alig mozog, szal' ezért is szoktam fejből rátankolni.
Most azonban kiderült hogy ez sem éppen megbízható módszer. Történt hogy a szivató bowden a szivatókar alatt meghajlott, és bár úgy tűnt hogy a szivató visszatolva, az tulajdonképpen nem ment vissza. Szó szerint felzabálta a benzint...
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.04.17. Hétfő

Az imént futottunk be a garázsjáratról. Cefre beázós szélvédőjét próbáltuk megcsinálni. Hát eléggé nekiállt rohadni a lefolyóknál, úgyhogy be lett csiszolva meg le lett kezelve. Kap majd alapozót meg a héten le fogom festeni a keretet a megmaradt festékből.
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.03.22. Szerda

Irány a garázs.
Tételesen ellenőriztem pár dolgot a motoron, úgy tűnik minden rendben. Alapjáraton emeltem picit.
Kapott a BIS egy kis plasztikai műtétet is, nekiestem gumikalapáccsal az orrának. Valamivel szebben néz ki, már nem annyira feltűnő a horpadás a homlokán.

2006.03.19. Vasárnap

Kimentem a garázsba megszerelni a tolatólámpát.
"Ha már ottvagyok" alapon (némi segítséggel) nekiálltam a karbiszerelésnek, meg a segítőm rávett hogy nézzük már meg a szivató bowdent (miért szorul).
Eredmények:
-tolatólámpa üzemel (saruk tisztítása, majd egyik eltörése után saru csere)
-karbi valamivel jobban működik, valószínűleg tömítés hiba miatt még szét kell kapnim, meg saccra rossz az úszószint (pontos adat birtokában majd beállítás)
-szivatóbowden végre nem szorul. Kicsit ki kellett egyengetni mert eléggé görbe volt néhány helyen, meg kapott kenést. :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.03.14. Kedd

Sajna a vizet még mindíg ereszti, bár már nem annyira mint régebben.

Az indítás is érdekes, el kell vele szenvedni mert szivatóval képtelenség beindítani a gázpedál használata nélkül. Még gázpedállal is el kell szüttyögni, de 2-4 indítás alatt megvan.

2006.03.11. Szombat

Hála Csanak kollegának ma végre kiderült hogy is kell bekötögetni a vákuumos előgyújtást. Előszöris elmentem a boltba mert kiderült hogy nem 2 hanem 3 cső van a rendszerben, az a kettő meg összevissza volt bekötözgetve. Vettem két bilincset is a vízhűtő miatt. No meg ablaktererőt, majd kiderül passzol e, mert csak úgy találomra hoztam. :)

Garázsjárat: kivételesen sikerült úgy beállni hogy szerelés közben hátulról kaptam a napsütést. Amikor le akartam vágni méretre a vákuumcsőnek valót, akkor lettem figyelmes arra hogy valami nem stimmel a vákuumszelepnél. A kosztengerből előbukkant egy cső, így hát feleslegesen vettem harmadik csövet... :D Gyorsan bekötögettem mind a három csövet Csanak útmutatásának megfelelően, remélhetőleg most már rendben lesz...

Vízcső:
eléggé nekiállt ereszteni újabban, ezért gondoltam akkor is kivadászom azt a rohadt csődarabot. Arról a darabról van szó ami összeköti a hűtővizes tartályt a beöntő (műanyag csődarab, tetején a sapkával) csődarabbal. Bal kalaptartó tartóját le, hűtővizes tartályt lecsavarintusz, aztán nagy nehezen ki lehetett vadászni a renitens darabot. A gyanú beigazolódott, megszakadt a bilincsen a menet és azért nem bírta rendesen leszorítani a csövet. A víz pedig amikor elkezdett melegedni, és nyomás alá került a tartály, feszítette a csövet és az így támadt résen nyomta kifelé a hűtőnaftát. Biztos ami biztos mindkét bilincset kicseréltem, és vigyáztam arra nehogy olyan helyre kerüljenek a bilincsek hogy ne lehessen hozzáférni a csavarnyúzóval. :)

A karbiszerelés időhiány miatt elmaradt, valamint hogy ne unatkozzak elromlott a tolatólámpa. Annyi tuti hogy nem az égő a ludas... :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 6 fotó . Szólj hozzá!

2006.03.08. Szerda

Kezd magához térni a kuplung. Asszonypajti kicsit nem úgy viselkedett Cefrével ahogy kellene, ennek az lett az eredménye hogy nekiállt a pók durcizni. Elég rosszul fog a kuplung, valószínűleg csere következik.
VadMacs @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.03.07. Kedd

Elvittem egy megbízható kasznishoz a gépet. Megvan a lista: csereérettek a küszöbök meg a homlokfal. Ha télleg csak ennyi akkor olcsón megúszom. :)
Sajna motor is pimaszkodik. Még a hétvégén kezdett rá a kengurus járásra. A gyanú egyenlőre a karbin van. Amint normális idő lesz egy kis szerelgetéshez, megnézem mi a fene lehet a baja.

2006.02.24. Péntek

Kivittem Cefrét a garázsba, alig lehetett sebességet váltani vele. Kicsit elállítódott a kuplung bowden rögzítőcsavarja, meg eredetileg is rosszul állították be nekem. ;) "Ha már ott vagyok" alapon, no meg a nehezebb kormányzás miatt is jól megzsíroztam a függőket. :)
VadMacs @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.02.23. Csütörtök

Ismét szervizesnap volt.
Első napirendi pontként szélvédőjavítás, egy kavics találat nyomait próbáltuk eltüntetni több kevesebb sikerrel.
Második pontként irány a város másik végén lévő szerelde (Bottka Team), aholis felemeltük a kicsit és alánéztünk. Nos mint kiderült fékszerelésnek nézünk elébe (első fékek), a homlokfal alsó pereme mállik szét, igaz mindenhol máshol rendben van.
Eredeti cél a kipuff meghegesztése volt, mivel jövő hónapban irány a zöldkártya.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 5 fotó . Szólj hozzá!

2006.02.19. Vasárnap

Még a rendőrös kalandom előtt beindítottam ma CeFEtet. Elég régóta nem jártam vele mert a BIS -t kellett futtatni különboző okok miatt. Természetesen pöccre indult, még mindíg szép alapjárata van. :)
VadMacs @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.02.19. Vasárnap

Végre bekötöttem a hangcuccot. Még nem az igazi, de legalább valami szól. :D
Mentem némi próbaútra is. Emelkedőn nem csörög, nagy gáznál megszűnt az a rezonancia ami eddíg volt. Szép hangja lett a motornak. Ja, és ma végre pöccre indult! (ide egy vigyorgó szmájli jönne, csak valami rencerhiba miatt akkor meg nem lehet megnézni ezt a bejegyzést... :) )

2006.02.18. Szombat

Elmentem kis garázsjáratra. Természetesen megint nem indult be, önindító hiába is tekert. Betolás következett...
Pár dolgot megnéztem. Gyertyahézagot állítottam (túl nagy volt), mex hézagot állítottam (szinte nem is volt hézag). Statikus előgyújtás szögét megpróbáltam belőni, mivel elég nagynak tűnt. Miután lehúztam a vákuum csövet, egyből visszaugrott a jó értékre. Jó lenne tudni mi hogy működik... :D
Kiderült hogy a kipuff picit lukas a csonkok mellett. Illene megcsináltatni. A téli üzemmódhoz kellő csövek leestek a kipuff leömlőre hegesztett csőről, így ez jelenleg nem üzemel.
Benzincsövekkel is kellett foglalkozni, ugyanis az AC felőli végük hosszirányban tele voltak repedésekkel. illő lesz kicserélni.

Aztán következett a hangtechnika bekötése. Sikerült találni egy lukat amin keresztül át lehetett fűzni az erőlködő tápkábelét, aztán végigvezettem a pók bal oldalán. A hangkábeleket a jobb oldalon húztam végig. Volt szerencsém megnézni alaposabban a kasznit, szerencsére nem rohad. :) testkábelt hátul rögzítettem, remélem nem szigeteléshez erősítettem hanem valami fémhez. :) Erőlködőt végülis bekötöttem, a régi magnót kiszedtem, az újat viszont már nem sikerült betenni mivel besötétedett és amúgyis későre járt. Majd holnap folytatom. :)

2006.02.17. Péntek

Le akartam lépni, gondolom egy kis kocsikázással megünnepeljük a sikeres ocsmányirodai műveletet (hogy a BIS végre papír szerint is a sajátom).
Őfenesége másképpen gondolta. Elővette a "Nyuszy BIS style" módszert hogy bosszantson. Először nem akart beindulni, majd amikor a segítőkész szembeszomszédom a haverjával jött segíteni, 3 -ikra elkapta a gépszíjat, és egy qrvanagy durranás után elkezdett pöfögni. Szegény srác kissé megijedt amikor a lába mellett kicsapott a lángnyelv. :D
Azért az sem volt semmi amit a srácok műveltek. Előszöris kicsit furcsállották hogy mi az a harmadik ajtó, majd miután megtudták hogy a raktérnek van, elkezdték elöl keresni a motort. Hát jelentem nem találták meg... :P Azért segítettem utána megtalálni, kissé tátva maradt a szájuk (főleg hogy szembeszomszédomnak volt valamikor pókja). :)

2006.02.12. Vasárnap

Beépítésre került végre a bakonybélben Baz -tól elboltolt csigaventi. Mivel a műszerfalban már korábban betettem a kapcsolót amit akkor rá is kötöttem, csak rá kellett dugni a csatit a csomitartóban, gyújtást adni, és működik is. :)
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.02.12. Vasárnap

A tegnapi LANolás után erőt vettem magamon és elmentem egy garázsjáratra. Előszedtem egy tapétavágó szikét meg a boltban zsákmányolt Warbi kormányvédő gumiharangot, és méretre szabtam. A célpont a karbi és légszűrőház közötti gumicső volt, mivel tropára ment. A gumi felét kellett levágni és kész is van a nagy mű. Kicsit még küzdeni kellett a bilinccsel, meg qrvára szűkös a hely, de sikerült megoldani. :) (az ötletért utólag is thx Csanak kollegának :) )
Aztán légszűrő csere következett, kissé koszos volt a régi.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 4 fotó . Szólj hozzá!

2006.02.11. Szombat

Nekiálltunk ma apámmal hogy megcsináljuk a kalaptartóba hangszóró effektet. :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.02.08. Szerda

Na sikeresen eredetvizsgázott a kicsi. Igaz a laza fél órából több mint 1 óra lett, de végül csak meglett. :)
Aztán elmentem szabatni egy kalaptartót, majd irány egy autósbolt ahol sikerült warbi kormánymű porsapkát szerezni, ebből lesz kis átalakítással cső a karbi meg a légszűrő közé (Csanak tippje). :) Uccso napirendi pontként beszereztem egy pár hangszórót hogy meglegyen a terheléspróbája a kalaptartónak. :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.02.07. Kedd

Gondoltam itt az ideje egy kis eredetiségvizsgálatnak.
Sikerült jól felhúznom magam. Az első helyen még tegnap mondták hogy ma menjek, 10 órakor szabadok lesznek. Erre ma bejelentik hogy más furakodott be. Drakulálok. Második helyen pesten volt a kollega, harmadik helyen 2 hét múlva talán, mert rendszer frissítés van. Negyedik helyen azt mondták jöjjek vissza amint feladtam a csekket. Miután visszamentem a csekkel a kezemben, a csávó leb*szott hogy nem vagyok beírva, úgyhogy méltóztassak időpontot adni mikor viszem. Már qrvaanyázni sem volt erőm, elfogadtam a holnap reggeli 9 órát (ha már egyszer befizettem...).

Viszont megjött az új légszűrő, olajsapi, és vettem dísztárcsákat. Kezd egész elfogadható kinézete lenni. :) A régi olajbeöntő sapi totálkár volt, örülök hogy nem kell aggódnom tovább miatta. Légszűrő marad tartalékba. Kondit sikerült szerezni a letört helyére, csak kicsi a furata úgyhogy át kell nyomni 6 -os fúróval a tartóvasát.
Sajna a karbi és a légszűrő közé még nem sikerült szerezni gumicsövet, de kaptam tippet mit keressek "kompatibilis" címszó alatt. :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 2 fotó . Szólj hozzá!

2006.02.06. Hétfő

Elvittem sétálni a BIS -t. Kezdek elég jól összehaverkodni vele, bár elég lazán megy szal' észnél kell lennem városi forgalomban. :) Úgy tűnik a Start autósboltban sikerül a BIS -hez fogyóalkatrészekhez jutni (Sztráda nem talált semmit). Holnapra érkezik légszűrő, kap új olajbeöntő sapit, dísztárcsákat is. Öcsémet meg felbújtom hogy nyúljon le egy kanna fagyállót a melóhelyéről. :)

Hétvégén ha lesz időm bebarkácsolom a piros pókban régebben szolgált magnót, meg szerzek bútorlapot kalaptartónak (amibe természetesen két ovál hangszóró fog kerülni :) ).

2006.02.05. Vasárnap

Na sikeresen megvolt a bakonybéli tali. A 3 nap alatt mindenféle hibától mentesen ment CeFEt (csak akksi gyengült el a szombat éjjeli hidegben), a szombati kirándulás felét 4 fővel tette meg (többek között a hegyről lefelé futamot csesznek váráig). Volt egy verseny is Zirc - Pénzesgyőr között, valami piros pókkal versenyeztem, amikor Baz miatt megálltunk kiderült Nyuszy próbált meg utolérni. :D
VadMacs @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.02.03. Péntek

Ma kimentem egy gyors garázsjáratra. Helyzetjelzőket rendbetettem, biztosítótáblát átnéztem. Jobb indexet is megreparáltam, valami kontakt zűr van a jobb hátsó foncsor alatt. Tavaszig valszleg' kibírja így, aztán akkor alaposabban darabokra cincálom. :)
Kapott egy kis porszívózást is, meg ronggyal az ablakait letörölgettem. Végre normálisan ki lehet látni belőle. :D
Úgy néz ki útra kész az elektronikája. Ennek örömére elvittem egy városnéző próbaútra. :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 3 fotó . Szólj hozzá!

2006.02.02. Csütörtök

Ma este 21 óra után hazaértem végre a BIS -el. Első útja több mint 100Km -esre sikeredett velem kettesben. Megmutatta a hibáit, mint pl index rosszul működik, helyzetjelző nincs, stb. Amint felenged az időjárás jobbra fordulásával, majd nekiállok megreparálni amit lehet.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 2 fotó . Szólj hozzá!

2006.02.01. Szerda

Ma lett ledumálva a BIS. Holnap meló után irány szombathely, és hozom haza. :)

2006.01.28. Szombat

Még a szombathelyi utazásra készülve vettem észre hogy döglött a tolatólámpa. Ma világossá vált hogy a kapcsoló körül van a gubanc. Amikor aknára álltam le volt törve az egyik saru, majd ahogy igazgatni próbáltam a másikat a mellette elhúzó bowden miatt, sikerült letörni a másikat is. Nosza hazaspuri forrasztópáráért, drótokért, saruért, majd megvakartam hántolóval a csonkokat, ráforrasztottam némi drótot, majd a drótdarabok végére sarut. Működik a dolog, végre megint világít a tolatólámpa, remélhetőleg nem törik el a forrasztás mert igen vacak volt a csonkokra felforrasztani bármit is... ;)
VadMacs @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.01.24. Kedd

Ismét beletekertem vagy 250Km -t a pókba. Az úticél szombathely volt, egy BIS -t mentem megnézni közelebbről. Úgy néz ki ő lesz a második pókom, csak a banknak kell rábólintania a hitelkérelmemre. 8) De hogy ne legyen unalmas a dolog, elszállt a tolatólámpa. Okát még nem tudom, egyrészt qrva hideg van mostanában, másrészt lehet aknára is kell állni a manőverhez (ha nem hátul van a gubanc).
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.01.15. Vasárnap

Délután gondoltam kimegyek haver után korizni a tóra. Sajna tologatással indult a pókhajtás. Úgy látszik kissé megviselte az akksit hogy 1 napig töltés nélkül cirkáltam. Indulás után beletoltam azért 28Km -t hogy kicsit töltögessen már... :)

 

VadMacs @ . Fiat 126 . 5 fotó . Szólj hozzá!

2006.01.14. Szombat

Öcsém kíséretében (hátha kell mentés) kimentem újfent a garázsba. Aknára állva kiderült hogy a generátor talpcsavarjai közül kettő nincs meg, a maradék kettő meg lelazult, a motorburkolatnál lévő csavarok közül egyik hiányzik, másik lelazult. Még jó hogy nem hagytam el a generátort...  Fesszabályzónak közben letört az egyik saruja, azt is megforrasztottam. Szépen össze is lett rakva az egész, amikor a generátor talpcsavarjai közül a negyedik minden különösebb erőkifejtés nélkül beletört a blokkba. Majd csapágyazásnál megpróbáljuk kiszedni... Kapott a pók egy új AC -t is, családtagok hagyományozták rám. :)
VadMacs @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.01.13. Péntek

A fene sem figyelte hogy péntek 13 van, elmentem ősömmel szerelni. Megszakító és kondicsere, gyújtásszög belövése immáron 98 -as benzinhez. Szerelés közben elszakadt a jeladó kábel is, úgyhogy azt is lehetett forrasztani. :) Elindultam a szokásos próbaútra (jókora kanyarok, emelkedők, lejtő, stb). Már a fordulóhoz közelítettem amikor még mindíg nem sikerült rájönnöm mi ez a fémes zörgő hang. A fordulónál már átment zakatolásba, amiről viszont tudtam hogy a turbina hangja. Nosza vissza a garázshoz, de az meg be lett időközben zárva. Irány haza. Addigra elég durva hangja volt. Apám kérte indítsam be mégeccer a motort mert meg akarja hallgatni. Nem értettem miért, dühösen elfordítottam a kulcsot és... Nem volt töltésjelzés. Na oké. Negyedikre fel, lámpa kézbe, irány le. Háááát, a fesszabályzó elhagyta a csavarját, összevissza lengedezett a két szál drótján. Amilyen gyenge anyagból vannak azok is jó hogy nem hagytam el, de ennyi erővel simán elkaphatta volna az ékszíj is. Szóval ez nem az én napom volt... Viszont a megszakító és a gyújtás rendbejött! :D
VadMacs @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2006.01.10. Kedd

Tegnap már nem maradt pénzem, de el is felejtettem hogy kondit is akartam venni a gyújtásszabályzó oldalára... :D Boltosokkal volt egy kis eszmecserém, megpróbáltak meggyőzni hogy nincs második kondi a pókomban. Kár hogy ott van a duplatrafóra kötve... :)
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!

2006.01.09. Hétfő

Megvettem az új megszakítót, de olyan hideg volt hogy szerelés helyett inkább a gép elé telepedtem. :) Szülők meg bejelentették hogy vettek egy új riasztót a családi Puntóhoz, úgyhogy úgy néz ki riasztóm is lesz... :)
VadMacs @ . Fiat 126 . 1 fotó . Szólj hozzá!