Archívum: 2013 (12)

Tevékenységtérkép

Nyári tali - az első

Folytatódnak a megbízhatatlan autók kalandjai. :)

 "...a fehérrel csak mázlim volt, a kék pedig jóhogy nem hagy cserben, ha soha nem használjuk..."

Na akkor a többi "nemtali" mellé még egy "nemtali", ahol nem volt ott a kék gépezet.

 Régóta szerettük volna elvinni a kék gépet a társai közé, de most végre ez is összejött. Kicsit furcsa volt újra vele utazni találkozóra (nyárira meg pláne), mert az ex-Raszta motorban még nincsenek kicserélve a szelepemelők, alias varrógéphang van, viszont az utastérben az aprólékos összerakásnak hála nincsenek meg a fehérből jól ismert zörgések.
 Hála az égnek, hogy ennek (ex-Raszta váltó ) is összeb*szták a váltóban a spirált meghajtó csigakereket. Ki lehet találni: ebbe is a légesét pakolta valami idióta szaGértő, és természetesen rosszul (kevesebbet) mér. Miért van az, hogy ehhez a kékhez csak olyan váltók érkeznek, amiben ugyanaz az egy darab alkatrész van elqrva...? Ráadásul mikor fogjak gyanút, ha nem az első "hivatalos" hosszabb útján, egy traffipaxba belebotolva? Hála az égnek nem lett belőle csekk, de igazán kipusztulhatnának végre az ilyen kretén "autószerelők". Mindenesetre eszembe jutottak Raszta nyugtató szavai, miszerint nyugi, a motorhoz tartozó váltóban nincs ilyen aljasság, tökéletesen mér. Na erről ennyit... :)

 Ezt leszámítva nem történt semmi említésre méltó. Alighanem ezt a kisautót is sikerült alaposan elcseszni, mivel hiba/lerobbanásmentesen viselkedett. Kb 450Km -t tettünk meg vele a hét végén, de a motortérbe max a kíváncsiskodók miatt kellett bekukkantani. Nagyjából jól sikerülhetett a megszakítós rész is, mert strobi nélküli 10° -n sem csörgött, pedig legalább 5° körülre kellett korábban a jobbakat is lehúzni.

 Maga a találkozó kicsit furcsa volt. Furcsa volt a lovasberényi helyszín - megszoktam az évek alatt, hogy valahol a tó partja körül lézengünk. Furcsa volt az, hogy berényben (számomra) elég rövidnek tűnt a versenyeken résztvevők száma (lásd sok üresjárat a pályákon), és nem lehetett többször próbálkozni - annak ellenére sem, hogy az ott töltött idő minimum felében nem történt semmi, mert nem volt aki versenyezzen. Bár ami azt illeti, valahogy nekünk nem akaródzott a körbekörbe szántóversenyen elindulni, ha vágyat érzek rá, majd veszek egy traktort erre a célra. Furcsa volt amúgy az is, hogy egyre több, régóta ismert ember nem is jött el (Fantomee, Csutee, Pocok, Chris, Takácsvéder Nagyúr, stb). Igazából tudjuk, nagyjából ki miért maradt távol, de van nálam egy "legendás" kör a klub életének első szakaszából, és számomra ez egy olyan változást jelent, amiről mindig is azt reméltem, nem fog bekövetkezni.
  A külhoni gépek közül több számomra tetszetős is jött: a "stájer" szürke gép nagyon bejött nekem, főleg a boxer erőforrása. A német Pop2000 tulajával meg kvázi "kézzel lábbal" ment a kommunikáció, de legalább láthattam élőben is vonóhorgos BIS -t - viszont nem hiszem, hogy az én gépeimre fel fog kerülni ilyen alkalmatosság.

Egyszer fent, egyszer lent

Tényleg szórakozik velem valaki odafent...

Hogy pontos párhuzam legyen az utolsó bejegyzés és e között, nézzük:
-az említett monitor szervizbe szállításkor tényleg rossz volt. Leszedték a burkolatot, majd (idáig) többé nem csinálta a hibát... :)
-kisautó: amikor elvonultak a fellegek, a szikrázó napsütésben "gyönyörűen" csillogott a felmart felület minden kis gödre. Gondoltam én, hogy talán mégsem ment le festékig, mint ahogy elsőre lehetett tippelni a mélységből.

Tegnap meg is volt beszélve egy időpont egy barátom "kollégájával" (közös garázsos munkatársak :) ). Másfél órás csúszással neki is ugrott a foltnak, amit hála az égnek sikerült kiszedni. Ezt követően nekiugrott az első csomagtartó karhosszúságú durva karcának is, amit még közvetlenül a fényezés után kapott egy kedves garázsban kotorászó családtagomtól. Lett még kiszedve ugyaninnen több kisebb karc is, majd a jobb oldali ajtón lévő tenyérnyi "vásott" féle sérülés is. Szépen dolgozott a srác, ha jól tudom fényező, így amint lesz melóm újra, kap egy wellness kúrát a kisautó nála (lökösök elmaradt fényezése, a "mester" által hagyott hibák javítása lököstől lökösig).
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 2 fotó . 2 komment

No comment...

Nem elég hogy nincs munka, állandóan ver a sors.
Amit tud, megcsinál az ember magának. Így járt a minap a 23" -os monitorom is, amikor eg idióta bogár bemászott a TFT mögötti második és harmadik lap közé. Egy volt kollégával közösen megcsináltuk - hogy aztán egy napon belül tönkremenjen az inverter is benne.

Egy hét van hátra a nyári találkozóig.
Úgy ahogy összetákoltam a kéket, hogy most végre tényleg oda is érjen a nyári talira. Egy dolog hogy mit k*rt el a "lakatos", egy másik hogy mit a fényező. Tökéletes nem lesz, attól fényévekre van.
 A tegnapi napon adódott némi meló, számítógép szerelés. Szállításához elővettem a kékséget, majd mivel a gép nem készült el tegnap, gondoltam éjszakára kint hagyom a kisautót. Ezt nem kellett volna, az éjjel ugyanis 3 madár gyönyörűen lesz*rta szerencsétlent. Sebaj, máskor is előfordult, gondoltam én. Egy közeledő vihar miatt visszavittem a garázsába, mondom ott le is pucolom az ürüléket, hogy ne maradjon rajta sokáig. A harmadiknál viszont legszívesebben sírva tudtam volna fakadni...
  Fényezővel megnézettem, szemre sajna festékrétegig ment.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . 6 komment

Lehet így is

Elég nehezen indult. Cseréltem megszakítót, most jó.
VadMacs @ . 4 komment

Szigetelő gumi, és társai

Apránként, de haladgatok a géppel.

Mivel pár hónapja abban a szerencsében volt részem, hogy közölték a cégnél, nem tartanak rám igényt, volt ennek egy vonzata is. A csoportos létszámleépítés gyönyörűsége a cégnél, hogy a "futkosó" miatt mehettem be 1 hónappal később. Igaz ebből végül 1 hónap + 1 hét lett, mert az indulás előtt 2 nappal sikeresen összeszedtem valami hasmenéses fertőzést.

 A körútra a kék fenevadat jelöltem ki, gondoltam jó próba lesz ez a motornak, hűtőrendszernek, és a nemrég telepített műszerfalnak. Nosza ki is mentem a garázsba, előszedtem a gépet. Mivel jó idő volt, gondoltam kinyitom a hátsó pillangó ablakokat is. A bal oldalival kezdtem, de azon nyomban ki is ugrott a hátsó zsanér páratlan csavarja az őt tartó bolhából. Gondoltam beugrok fater garázsába, szedek elő szerszámot (spec ez imbuszkulcsos csavar volt), csakhogy a csavar az tartani nem akart többé. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem odavaló csavarokkal volt rögzítve a záró/nyitó szerkezet, mivel valami metrikus menettel bíró, süllyesztett fejű csavarok voltak, anno ez akadt a kezembe a fater garázsában, amikor először került be pókba nálam az ablak (még a léges idejében). Igaz átmenetinek szántam a csavarokat, de egészen idáig lehetett használni őket... :)
 Óvatosan, zárt állapotban a két megmaradt csavarjával próbáltam "rögzíteni", majd elindultam a belvárosban található kedvenc csavarboltomba. Tartottam tőle hogy nem lesz olyan amilyet akartam, de kellemes meglepetés fogadott: találtunk megfelelőt, ami mondhatni ideális a neki szánt helyre. :)
 Vissza is tértem a "támaszpontra", ahol újabb szerszámok bevetésével rögzítettem is az ablak zárszerkezetét. Biztos ami biztos, egy tolómérővel is felszerelkeztem beszerelés előtt, nehogy olyan szépséget hozzak össze, mint ahogy a klub egy másik kisautója járt...

 Miután ismét használható lett az ablak, el is mentem leszerelni a céghez. Út közben a kisautó szépen viselkedett: az E-gyulának hála gyönyörű szépen ketyeg, alacsony fordulaton is. Erőnléti problémája nem nagyon volt a gyári motorhoz képest. Egyedül a fordulatszámmérő szórakozott: 3500 -as tartománynél elkezdett ingadozni, 4000 felett meg iszonyat durva kilengéseket csinált. KeMa tanácsára a következő próbálkozás a jeladó kábelének árnyékoltra cserélése lesz, a kábelt már sikerült beszerezni. Mondjuk arra nem sikerült rájönni, hogy hazafelé, amikor már igencsak késő este volt, a hűvösebb időben miért produkált érezhetően kisebb kilengéseket. A hazafelé út amúgy meg lett toldva egy kisebb megyei túrával. Mivel a leszerelés után az öcsémnél kötöttem ki, beálltam némi szobafestésre, hazafelé meg ők is akartak jönni a szülőkhöz. Volt egy kitérőjük, gondoltam had legyen jó napja a kékségnek, mentem én is velük... :)

 Sorrendben a következő móka az volt, hogy döntöttem végre a csomitértető gumiszigeteléséről. Mármint arról, hogy a balf*sz "lakatos" fantasztikus ötletét hogyan oldjam meg. Emberünk mint emlékezetes, a megkérdezésem nélkül behegesztette az összes patentnak való furatot a két oldalon (a díszléc lukakat, amire megkértem, azt meg cseszett befoltozni). Szerencsére a homlokfalon "elfelejtette" a lyukakat, ezért csak a két oldalon hiányzókról kellett döntenem. Az összeszereléskor anno javasoltak páran erős kétoldalas ragasztót, de mindenképpen szétszedhető megoldást akartam. A fúrás már biztosnak tűnt, csak az nem, hogy patentos maradjon a rögzítés, vagy valami lemezcsavaros. Emiatt jó ideig nem is volt meg ez a szigetelése a csomitérnek, mosáskor (a leggyengébb "nagynyomású" a városban) be is szokott ázni rendesen. Aztán a fater féle garázsban kotorászva egyszer ráleltem egy edényre, amiben ott sorakoztak az asszem' bútorokhoz használt műanyag "alátétek", amelyek süllyesztett fejű csavarokhoz valók (hátsó csomitér kárpitoknál használtam el párat). Az említett szülő aztán talált hozzá passzoló önmetsző, süllyesztett fejű csavart, így rászántam magam a műtétre. Fúrás előtt azért szórtam fel a peremre maszkoló szalagot, hogy nagyon ne tépje meg a fényezést a fúrás folyamata. Oldalanként lett 3 furat (az elsők a "kanyar" műanyagot fogják), amiket azért kezeltem, bár a műanyag alátétek is feszítik ezerrel a szigetelő gumit a kasztnihoz, szigetelnek rendesen.
 Igazából erre vártam a csomagtértető kitámasztójával is, aminek az első csavarját a gumiszalagon keresztül akartam rögzíteni. Korábban ez a csavar nem volt benn, csak a pótkerék mögötti (előtti) páros rögzítette a kitámasztót, emiatt a családtagok ha a garázsban kapirgáltak, rendszeresen a kitámasztó kiakasztása nélkül akarták lecsukni a tetőt - szétcseszve ezzel a szinterezett tartót.

 A mai napon ismét itthon unatkoztam. Miután befutott egy új játékszer a fehér vizipókhoz (az majd a másik kisautónál fog szerepelni), gondoltam kiviszem a garázsba. Onnan aztán nem akaródzott csak úgy hazajönni, nekiálltam szöszmötölni a kékkel újfent. Kiszórtam a nemrég szerzett önindító fogyóeszközöket (bronzkefe & bronzpersely), majd nekiálltam keresni a díszlécesítés folytatásához szükséges kellékeket. Váratlanul kezembe akadtak ezer éve elfelejtett dolgok, ezért inkább azokkal szórakoztam, még mielőtt megint elfelejtem őket. :)
 Az első ilyen dolog apróság: gumi alátétek, méghozzá az eme iromány elején olvasható 3 csavaros ablak zár alá. A fém és a kasztniban elhelyezett bolhák közé való, a bolhák eltakarása a feladata. Nosza gyorsan be is szórtam őket, majd pár órával később belebotlottam még egy párosba. Egész jó eredmény ahhoz képest, hogy úgy emlékeztem, összesen 1db (azaz fél pár) van csak raktáron... :)
 Kerestem tovább, de ekkor meg egy másik dobozból került elő vicces dolog: az ajtóba való műanyag pöcök, ami az utastérvilágítás kapcsolóját nyomja meg, ha becsukjuk az ajtót. Előkerült a kapcsoló is - gondoltam akkor már megcsinálom ezt is, mert nem gyáriak vannak bent, és jobb oldalon iszonyat gányul csinálták meg a dolgokat. A nem gyári ajtó kapcsolónak hála lehetett sarut is cserélni, aztán mivel most már nem szorul be jobb oldalt a kapcsoló, be is lehetett üzemelni végre a világítást.

 Előkerültek a valamelyik nyári talin vásárolt klubos rendszámtáblatartók is, gondoltam ideje leszedni a Hondás hátsót. Kissé meg kellett faragni hogy jó legyen, kellett pár vastag gumi alátét, meg a csavarok fém alátéteit is kicsit köszörülgetni, de végül csak felkerült a helyére. Végre ez is arra van használva, amire megvettük... :)

 És hát a végére meg lett fújkodva a két első kicsi díszléc elem is, száradás után fel is kerültek a helyükre. Nem a legszebbek, de jobb, mint ha semmi sem lenne ott. A többi meg majd megy legközelebb, vagy amikor időm lesz rá. :)

U.i.: terveztem kiszórni a fékdobokat. Valami ismeretlen izék vannak fent, eddig az jellemezte őket, hogy melegedésre elkezdett "rezonálni", amit ütésnek, (meleg hatására) deformálódásnak véltünk sokan. A melegedéssel arányosan vált egyre rosszabbá, tavaly nyáron volt, hogy városban a fék hatékonysága is drasztikusan lecsökkent miatta. Idén év elején vettem észre, hogy nem lehetett már annyira nyektetni, mint korábban - betudtam annak, hogy hideg időben nem melegedtek be a dobok annyira, mint nyáron, emiatt nem tud még annyira deformálódni. Viszont ahogy jöttek a melegebb idők (...és a dobok tervezett cseréje a régóta ide szánt gyáriakra :) ), csak nem akart ütni/rezonálni. Egyre jobban teszi a dolgát, egyre finomabban működik melegen. Tud valaki erre valami elfogadható magyarázatot?
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 10 fotó . 6 komment

Sporting műszerfal fabrikálás

Folytatódik a szappanopera. :)

Anno a Somától vett műszerfalon pár dolog meg volt csinálva, most azonban a nulláról kellett kezdeni a műszerfal vizipókba átszabását. Íme egy teljes szösszenet azoknak (tuti sokan nem lesznek :D ), akik Cinque Sporting műszerfalat akarnak vizipókba telepíteni, a gyári műszerfal minden funkcióját megtartva, első rész.

Első lépésként természetesen szétbombáztam a műszerfalat. Esetemben lett egy plusz feladat is, az idióta matricát távolítottam el első lépésben a plexiről. Ezt követően a durvább retket takarítottam le a fehér készülékházról, majd előkerestem a saját gyártású fűrészemet (tudtam hogy jó lesz valamire az egyik első, ipari tanuló koromban készített műremekem :) ), és leszabtam azon tartókat, amelyek a Cinquecento -ban való rögzítést biztosítják. Viszont csak azért, hogy a műszerfal belseje a fekete gyári keretbe beszerelhető legyen, kellett a csatlakozók csúszósínjén is variálni. A (vizi)pók esetében ugyanis a csatlakozót a fekete keretbe beszerelés követően célszerű megejteni, a csúszó rész viszont (a fehér műanyag kereten) túl hosszú ahhoz, hogy a stekkert beszerelt állapotban rá lehessen húzni a helyére. Sománál ez anno gondolom azért nem volt probléma, mert a fekete keretbe nem lett rögzítve a belső rész, így jobbra-balra lehetett mozgatni a szerkezetet, így lett elég hely a csatlakozók rögzítéséhez, vagy kioldásához. A múltkor viszont csúnyán beszoptunk miatta, emiatt kellett még egyszer ki, majd beszerelni a belső részt. Most viszont meg lett faragva szépen, így nem az utolsó utáni pillanatban kell bajlódni vele.

 Következő napirendi pont a fordulatszámmérő módosítása volt. Cserealkatrésszel már korábban ellátott egy (volt) munkatársam, a Weller páka meg jó haver, gyorsan végeztem is a melóval. Remélem nem lesz vele gond, mivel bontott alkatrészről van szó, bár kettőt kaptam, tehát lehet még legózni. :)
 Az áramköri fólia is sorra került, rutinból ment az áthidaló vezeték felforrasztása. Mondjuk most megpróbáltam vékonyabb huzalt keresni, ami esztétikusabban néz ki, bár a kutya sem fogja látni összeszerelt állapotában. :)
 Mivel leírás jellegűnek ígértem az irományt, természetesen itt van a magyarázat is: az áramköri fólián alapvetően azért kell munkálkodni, mert különben a vizipók egyik funkciójához más jelzés fog társulni. Ezt a funkciót számtalanszor említettem már, így most is megteszem, a "kevés hűtővíz" visszajelzőről van szó, helyette a középső CODE világítana, vagy ha kifaragjuk, akkor a szívató. Az Elegant / Cinquecento / Cinquecento Sporting műszerfalakat mivel nem a vizipókhoz szánták, ezért nem gondoltak a tervezésénél arra, hogy ilyen szempontból kompatibilis maradhasson ezen gépekkel. Mindhárom műszerfalon van viszont egy hely, ahova be lehet ezt üzemelni, ez pedig a visszajelző izzó sor jobb szélső pozíciója, a megfelelő piktogramos layereken ugyanis ide rakták a jól ismert hőmérős emblémát. A módosítással így mindenképpen vörös színű figyelmeztető fényt kapunk, bármelyik layer is akadjon a kezünkbe.
 A sporting műszerfal esetében a két jobb szélső izzó közül a legszélső kapott egy kivezetést a csatlakozó stekkerre, ez az alsó stekkeren alulról felfelé a második láb. Az első módosítás ennek megfelelően az, hogy a felső stekkerből, felülről lefelé a harmadik lábat kibontjuk, majd "átcsoportosítjuk" az alsó stekker említett, alulról második pozíciójába. Ez csak az egyik fele a dolognak, mivel a jobb szélső izzóról áramköri fólia csak a szomszéd foglalathoz (jobb oldali CODE) megy, ráadásul az arról kimenő ág meg aztán sehova sincs kötve (magyarul ami nekünk kell, az a "levegőben lóg" ;) . Ekkor kell előszedni a Weller pákát (vagy egyéb hasonszőrű okosságot), keresni egy darab erre a célra megfelelő drótot, és felforrasztani a fóliára pluszként. Ahogy a képen látható, a benzinszintjelző alsó lábára lehet is forrasztani, és ezzel meg is oldottuk a problémát, megvan minden funkció, ami a gyári műszerfalon is. :)
 Ami engem illet, én még annyival bolondítottam meg az eljárást, hogy kifaragtam a szivató visszajelző amúgy gyárilag "befalazott" fóliáját, hogy oda is lehessen izzót elhelyezni (...és ha a lehetőség adott lesz, be is üzemelni).

Volt még némi machinálás a Km órával. A 184253Km -es állás sehogy sem nyerte el a tetszésemet, így a múltkor kipróbált módszerrel átállítottam a számláló állását. Az első gondolat az volt, hogy másolom a mostani óra állását. Aztán eszembe jutott, hogy anno a gyári óra Ele/Cinqe félére cserélésénél nem lett állítás, az új óra így kb.: 4000Km -el a gyári mögött járt. Mivel a pontos állások elvesztek, saccra belőttem az értéket a mostanra véltnek megfelelően, így végre nem kell állandóan matekozni a valós értéket illetően.

 Aztán jött a meló vége, összerakás, majd kipróbálás... :)
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 12 fotó . 5 komment

Sportcsirkés műszerfal #2 :)

A Google találati arányának javítása érdekében, meg persze csak azért mert megérkezett - kitörő örömmel jelentem be, hogy megérkezett a fehér vizipók műszerfala is, egyenesen németországból. Jövő héten állok is neki hogy átfaragjam olyanra, amire a kisautónak szüksége van.

 A történet: anno amikor megvettem Somától az azóta beüzemelt műszerfalat, feltettem a nagy kérdést pár embernek, hol lehet még ilyet szerezni, lehetőleg nem horror áron. Két embertől is azt a tippet kaptam, hogy esetleg az E-bay (német) megfelelő terep lehet. Amint elkezdtem nézegetni (és rájöttem hogy milyen szóval illetik ugye dajcslandban), rögtön megakadt a szemem egy műszerfalon, aminek relative baromira alacsony ára volt. Mint kiderült licites a cucc, viszont vészesen fogyott az idő. Szóltam a németben tartózkodó ismerősömnek (thx Ewing :) ) hogy tudna e segíteni, főleg abban, mit vakertak' az oldalon németül. Miután minden kérdésre választ kaptam, jött is a kérdés, hogy rástartoljunk e (úgy rémlik másnap járt le az idő). Mondom naná, és maradtunk abban, hogy majd a vége felé aktivizáljuk magunkat.
 Másnap nem sokkal a vége előtt ment is a tét, de ugrott az ár is amint liciteltünk, valaki a háttérben magasabbra lőtte a saját licitjét. Kérdeztek mehet e feljebb, mondtam mi a limit, elkezdtük tolni felfelé. Pár perccel a vége előtt aztán kiderült hogy a másik fél nagyjából mit adott volna max, mert nyerőre állt a licitünk. Izgalmas utolsó másodpercek voltak itthon, mert erről az aukciós portálról még semmit sem vadásztunk, még ha csak áttételesen, más segítségével sem. Végül sikeresen nyertük az egészet, ha jól rémlik 6-7 ezresnek megfelelő összegért (a többi műszerfal fix áras volt, a legolcsóbb is kb 18-19 ezresért).

 A műszerfal aztán megérkezett az ismerőshöz, majd 1-2 hét alatt eldőlt, valakivel lehozatják idáig, ha családtag vagy ismerős közlekedik a Nagykanizsa - Ludwigshafen Am Rhein útvonalon. A mai napon végre kezembe kaptam a csomagot, egy ráadás meglepetéssel, miszerint a műszerfal ajándék, így nem kell fizetnem érte semmit. Nagy voltál Ewing, köszi szépen! :)

 Kaptam én már kézhez Elegant, Cinque, Cinque Sporting műszerfalat, de egy sem volt a hátsó részén olyan tiszta, mint ez. A fóliája is retektől mentes, a szabadon kikandikáló réz felületek pedig nincsenek mattulva, feketedve. Az elején retkesebb picit, de azon a tisztítás majd segít - viszont a plexire valaki egy ronda izét ragasztott, azt szedhetem le.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 2 fotó . 2 komment

Amikor a Mester szivatja a tanítványát... :)

Tegnap sikeresen megérkezett a rendelt narancssárga üvegfejű csavar, ma pedig sikerült kemény 140Ft -ért beszerezni némi benzincsövet. Szegények a boltban nem nagyon értették miért tök mindegy nekem az átmérője, nem voltam ezek szerint túl meggyőző, amikor azt bizonygattam, hogy nem az eredetileg neki szánt funkcióra lesz használva... :)

Az ötlet ugyanis az volt, hogy így a munkanélküliség küszöbén nem nagyon fogok foglalkozni azzal, hogy egyedileg gyártassam le a kartergázcső tartóvillának szánt gumigyűrűket. Nosza szabtam hát egy adag csövet, hosszában elnyisszantottam, úgy tűnik megoldja a problémámat. Lehet majd megcsinálni a másik pókban is. :)

 Mivel megint szép idő volt, gondolom lecserélem a Zelmot generátort a csapágyazott Marelli félére. A Zelmot még a Raszta féle motorral együtt költözött be, arról ugyanis nem választottam le, mivel anno a cél csak a gyors szerelés volt. Na ez a generátor adta a mai írás címét is... :)
 Ugyanis ha jól sejtem, anno Csanak szerelte össze a motort Raszta részére, így sejtésem szerint ő volt az is, aki a generátort felszerelte. Bár 1-2 éve megbeszéltük Csanakkal, hogy a generátort nem így szereljük fel, a Raszta motor még azelőtt állhatott össze, így ezért történhetett a malőr.
Történt ugyanis, hogy a generátor csavarjait elkezdtem lazítani. A felső gyorsan ment, de az alsó kicsit nehezebben, és emiatt lassabban is. Leszedtem az (alsó csavarról) anyát, de nagyon szórakozott lehettem, mert még ekkor sem tűnt fel a "hiba". Aztán amikor a csavart ki akartam húzni, akkor jött a felismerés: b*sszki ezt is fordítva fűzték be... :)
A generátort fogó alsó (hosszabb) csavart a mentorom ugyanis korábban szerette fordítva befűzni, mondván: hogyan fogom meg a fejét szerszámmal, amikor a blokk meg a hátfal között alig van hely. Ezzel a megállapítással csak két gond van:
1.: a csavar hatlap fejét remekül megfogja a generátor tartójában található, szintén 6 lapú profil, ami miatt igazából csak egy szerszámra van szükség :)
2.: ha fordítva fűzöd be a hosszú csavart (a hátfal felől, leszerelt hátfal esetén), akkor a generátor cseréjéhez legközelebb lehet lebontani az egész hátulját... :)

Nos a szívbajt rámhozta rendesen, amikor kiderült a dolog. Az igaz hogy jó idő van, meg jó a friss levegőn szerelgetni, de a hátfal lebontása valahogy rohadtul nem volt belekalkulálva a dologba. :) Viszont azt meg nem akartam, hogy ha szükség lenne bármi okból a generátor leszerelésére, akkor meg ott helyben, éppen akkor szopjak vele. Úgyhogy egy jól irányzott mozdulattal mentem is a fater garázsába felmarkolni a krokodilus emelőt, krova készletet, aztán irány bontani.
 Visszaszerelésnél előbb szórtam fel a hátfalat, a generátort csak később telepítettem. Valahogy nem szeretem, amikor emelőn van a motor, másrészt fater is húzni akart már ebédelni, gondoltam ha valami miatt 4 kézre van szükség, ott derüljön ki. Gyorsan felszórtuk ennek megfelelően a hátfalat, 4 kéz azért kisebb eséllyel koccolja le a fényezést, amikor a lökös oldalsó tartóival is szórakozni kell. Az "új" generátort természetesen hézagoltam is, így pár perc múlva már pontosan feszítve, zörgésmentesen fel volt szerelve.

 Ezután cserélve lett a minap említett üvegfejű csavar, most az oda illő színű lett beszerelve. Volt még némi időm, ezért a korábban lebontott önindítón megnéztem a bronzkeféket - mivel többen ezt javasolták a leszereléskor leírt hibák kapcsán. Nos a kefék kissé megkoptak, saccra 4-5mm -el lehettek kisebbek a készletemben található újaknál, grátiszként az egyiknek a sarkából letört egy szép darab is. A kérdésem a következő: mekkora fogyás esetén kell cserélni a keféket? A rugó szemmel láthatóan még tudta volna nyomni, de az új kefékkel látványosan magasabban vannak a rugók is.

U.i.: az esetleges kérdéseket megelőzendő, hogy miért. A légessel ellentétben vizipókéknál a Marelli generátorhoz könnyebben találok alkatrészt, egyszerűbb szétszedni, összerakni. A másik ok pedig az, hogy míg a Zelmot 43A, a Marelli 45A leadására van lőve.
VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 14 fotó . Szólj hozzá!

Sportcsirke műszerfal - második rész

Azt hiszem utoljára ott hagytuk abba, hogy a fordulatszámmérőt leszámítva minden alap funkció működött a műszerfalon. Nyuszy kérdezte, hogyan fogom beüzemelni két hengerhez a mérőt, hát íme a válasz - ... (lásd videó ). :)

Az utolsó bejegyzés után nem sokkal sikerült találni egy kollégát, aki ellátott egy marék vezetékkel. A lényeg igazából a műszerfal csatlakozó stekkerben lévő láb volt, ez ugyanis ott van minden vezetékdarabon. Köszönet érte Iminek. :)
Az E-gyula is kapott némi segítséget. Pótolva lett a letört saru, az ócskábbakat kicseréltem, a "csak a szentlélek tartja" drótokat is elrendeztem, illetve a dobozon lévő LED kapott némi igazítást, hogy ne olyan csálén álljon. Beszereztem a banán dugónak becézett csatit is, így minden adott volt az összeszereléshez.

Ma végre normális idő volt a szereléshez. Hideg sem volt, nagyon a szél sem fújt, igazi tavaszi idő köszöntött ránk (azért egy eső csak elkapott). Már jó ideje nem látogattam meg a kisautót, kezdtem rühelleni a téli időjárást, pedig ha valaki, én azért szeretem. Időközben betettek csoportosba', így munkanélküliként igazán lefoglalhattam volna magam a garázsban bütyköléssel, ha nincs ilyen szutyok időjárás, hideggel karöltve. Ma viszont adott volt minden, végre szerelhettem. :)

A plusz drótok beszerelésével kezdtem. Ennek megfelelően ki kellett kapni a műszerfalat, majd beültettem a jobb alsó csatiba a plusz saru+vezeték kombót / és egy ráadás pluszt telepítettem a jobb felsó csatiba is, egy későbbi fejlesztés miatt. Majd jött a kárpit alatt vezeték huzigálás, ahol rögtön bele is szaladtam a pofonba - a kisautó hosszának megfelelő kábel nem ér el a rendeltetési helyéig, lehet toldani. :)
Ezt (és egy esőszünetet) követően kíváncsiságból beszórtam a gyújtást, gondoltam kipróbálom, sikerült e rendesen összefércelni. Az összeszerelésen viszont változtatni óhajtottam, mert a 126.hu -n lévő E-gyuszis cikkben lévő A gyújtókondit az elosztóház oldaláról LE KELL VENNI!! szöveg nem igazán tetszett nekem. Egyrészt már korábban is próbáltam ilyen gyújtást vizipókon, még a fehéren, de ott feledékenységből nem szedtem le a kondit - működött szépen. Másrészt a kék megszakító házán lett cserélve a kondi + kivezetés páros újra, és nem nagyon akaródzott azt le/szétvagdosni. Ha jól rémlik KeMa mondta, hogy ő is tapasztalt már ilyet (mármint hogy fent hagyott kondival is szépen járt), így gondoltam megér egy próbát. Természetesen működik szépen, így ha minden igaz maradni fog a kondi a helyén, a "hátha történik valami az e- gyújtással" esetre.

Ha jól rémlik sorrendben ekkor jött egy porszívózás, mert elég sóderbánya hangulata volt a padlónak. A porszívózás végeztével viszont még nem volt kedvem hazamenni, mivel megint elkezdtek fűteni az égiek (gy.k.: eső után újra napsütés ezerrel). Kiderült hogy a jobb hátsó lámpabúrának elszállt a naracs üvegfejű csavarja. Másik nincs, piros ideiglenesen, hurrá. Mit lehet még tenni? Pl. kipróbálni a fordulatszámmérőt. A vizipók tagadhatatlan előnye, hogy belül át lehet húzni a drótot az elejétől a végéig, hogy ki lehessen próbálni véglegesre beszerelés nélkül is. A drót bár rövid, de az utastéren átvezetve éppen elég hosszú volt ahhoz, hogy a gyújtásra ráeszkábáljam. Nos jelentem a fordulatszámmérő működik (lásd videó )... :)

U.i.: napokon belül érkezik a másik műszerfal is németországból, a módosításhoz, és a fehérbe való beszereléshez is szinte minden megvan. :)

VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . 12 komment

Sportcsirke

Fejlesztés.

Jókor jött  egy jó ajánlat, ennek megfelelően éltem a lehetőséggel. Hölgyeim és uraim, íme a legújabb játékszerem, köszönet érte Somának! :)

Meló volt vele bőven - bár azt is megtehettem volna, hogy bevágom gondolkodás nélkül a műszerfal keretébe, oszt' dá.
Első lépésben apró darabokra cincáltam, a fehér vázat Ancsa pucolta le. Pár napig csak tanulmányoztam, mértük fel faterral, mi úton lehetne felfüggesztést csinálni, hogy rögzíthessük a műszerfal keretbe. Miután ezt kiagyaltuk, gondoltam megnézem, elektronikailag mit kell módosítani ahhoz, hogy a vizipók igényeihez alakítsam. A Cinque/Elegant műszerfalnál is, most is szempont volt, hogy működjön a "kevés víz" visszajelző, és esetlegesen később a szívató visszajelzője. A foglalat mögött a fóliát ezért óvatosan kivágtam, majd forrasztottam egy összekötést a fóliára (Weller rulez). Utolsó otthoni lépésként ellenőriztem az égőket, rögtön találtam is két kiégettet, mindkettő a háttérvilágításért felelt (volna).

Első lépésben a műszerfalat akartam telepíteni, gondoltam az elektronika (és a vezeték huzogatása) ráér később is. Tegnap aztán faterral neki is láttunk a műveletnek. Alu lemezből kapott alulra egy tartósínt, felül meg egy tartó fület, amihez felülről fúrtuk meg a fehér műszerházat. Éppen jött a beszerelés, a kapcsolók foglalatai már bent is voltak, de a kábelek csatlakozói nem mentek fel a műszerfalra. Mint kiderült a csirke műszerfal foglalatainál a csatik megvezető sínje (amire a csatit először rá kell csúsztatn) jóval hosszabb, emiatt képtelenség a keretbe beszerelt állapotban csatlakoztatni a csatikat (höhö: aki nem rögzíti mint mi, az persze emiatt tuti nem cseszik rá ;) . Nosza újra kiszerelés, majd fűrésszel a felesleges forgácsokat leválasztva jó is lett a dolog. Nosza rögtönzött próbaút is lett, mert hát mostanában alig mozgott a kisautó... :)

U.i.: kb mostanra németországban van egy tesó is, ami csak arra vár, hogy eldőljön, milyen úton jut el ide. Köszi annak aki azt mondta, az E-bay -en keressek, mert ott van néha jó áron. Üzenem az illetőnek (Soma talán?), hogy bár rohadtul nagy mázlival, de jókor néztem jó helyen, és olcsóbb volt, mint egy sima cinque műszerfal (kb egy olcsóbb Elegantnak megfelelő áron lett meg, köszönhetően egy németben élő ismerősömnek)... :)

VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 7 fotó . 5 komment

Önindító

Az utolsó bejegyzésben emlegetett önindító kiszerelésre került, bekerült az utolsó még garantáltan működő tartalék "versenyző". Meg mivel belebotlottam a karbi fűtéscsöveibe, gondoltam megpróbálom felszórni az egyiket legalább, hogy azzal kísérletezzek. Valamivel tényleg gyorsabban fűt be a motor, de nem túl látványos a különbség.

VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . Szólj hozzá!

Váltó kulissza

Élményautózás lett betervezve városon belül. Vagyis csak egy kis sétáltatás, mert az idő ugyan hideg, de csapadék semmi. az utak nem fehérlenek a sótól, stb. No meg kezdjük az új évet azzal, hogy mindkét kisautó kidugja az orrát a garázsból. :)

A kékkel kezdtem a macerát, önindító nem akar indítani. Megszokott dolog egy ideje, ha hosszú ideig nincs használva / hidegben van tárolva, akkor csak a behúzó mágnes kattan, de amúgy meg sem moccan az önindító. Ilyenkor a bevett eljárás ugye az szokott lenni, hogy kettesbe be, kézifék ki, picit forduljon az önindító tengelye, majd csak indul magától. Ha meg már indult, egy ideig úgyis pöccre fog menni. Most viszont nem volt hajlandó indulni (csak nagy sokára), úgyhogy ebből kiszerelés lesz, csak jöjjön egy kicsit melegebb idő. :)

 Némi tankolást követően tettem is pár karikát a városban, majd gondoltam irány elintézni az orvosi papírokat a házidokinál. Már kezdtem örülni hogy:
1.: nincs tömött sor
2.: doki kivételesen bent is van
3.: nincs valami gyócceres ügynöknéni/bácsi, aki miatt másfél órát kell várni
4.: mit ad Isten hiába csak egy ember várt, azonnal mehettem is be, mert a várakozó csak gyógyszert iratott.
Viszont hogy ne legyen felhőtlen az örömöm, a kívánt papír helyett kaptam egy beutalót szakrendelésre, ott kapok egy másik papírt, azt vissza a házidokihoz, az ír egy másikat, és akkor lesz öröm és bódottá'. 2013 -ban hogy a b*dös életbe nem lehet lekérni az EÜ rendszerben hogy milyen betegségek vannak már nálam megállapítva, az már magas...

 No mindegy. Gépbe beül, kórházba be, időpont kap, juh héj, nem kell heteket várni, mehetek hétfőn. Autóhoz vissza: motor indít, kuplung be, rüki kapcsol...                  ...na, de nem fog. Hiába nyomom be a sebváltó botot, húzom jobbra, hátrafelé már nem megy. De van más felismerés is: az összes még működő sebesség mint ha kicsit jobbra került volna az ideális állapothoz képest. Sőt, ha nagyon ügyes vagyok, még ötöst is lehet kapcsolni, ami inkább a hármas.

 Rögtön átfutottak az agyamon a variációk, mi lehet a probléma okozója. Elsőre az ugrott be, hogy a jól ismert kulissza gumigyűrű, de ezt mindjárt ki is vertem a fejemből, mert hát a kulissza (...és az önindító ) a légesből lett anno kimentve, a kulisszában meg lett gyűrű cserélve a léges egyik utolsó útján (2007) még Hollo segítségével. Gondolkodtam a váltó összekötőn is, de az is kvázi újként került be a felújítás végén, ráadásul gyári példány. No garázsba visszaérkezés, kézzel begurít. Akkuról üzemelő szerelős villanyban a fénycső úgy döntött hogy b*szik világítani, csak halványan pislákolt. Sebaj, szerintem 10x nem volt összesen használva, vigyáztam rá mint állat, eddig tartott. Beszűrődő fénynél szemgúvasztás terhe mellett, saccra rugalmas összekötőnek nincs baja. 3x tüdő boncolás után nem akartam a -1°C -ban szerelni, gondoltam kellene valami fűtött garázsban rendezni szerelős délutánt. Aztán eszembe jutott hogy nem ismerek senkit akinek lenne, talán FZR -nek. Mint kiderült neki se nem fűtött, se nem aknás, de legalább még dolgozik is. Szerinte váltó bakok esetleg még, mondtam kizárt még ránézés nélkül is, nem jellemző hiba ez egy alig használt vizipók váltó tartó bakon.
Na akkor elmélkedés a győri kollégával, hogy ne kelljen ilyen hidegben duplán/triplán szerelni. Csanak szerint az első gondolat volt a jó, ebből bizony gumigyűrű (persely?) lesz. Nosza aknába le, rugalmas leold, sportfotelokat kiszór, kárpit fel, burkolat szétcincál. Kulissza kiszerelés előtt (gumiharang leszedése után) még ellenőriz, basszki ez tényleg az. Akkorát tér ki, hogy ihajj.
 Nosza kulissza ki, darabokra szed. Egy új gumigyűrűt sikerült találni, pedig tuti valahol kolbászol még pár darab. Szétszedném a fater garázsában, ha nem tolta volna a Punto -t a satupad elé kb 2mm -re (...hogy a motorja meg elférjen mögötte, amit télen nem használ). Sebaj, satu leold, garázsomba átvisz...           ...a 'csába, elfelejtettem hogy nincs hova felszerelni. No várjunk csak, jó lesz az az aknafedő deszkához rögzítve is. :)

No gumigyűrűnek meg is lett a hibája. Nem szakadt le a pereme, nem tágult ki durván a belső átmérő, amiben a kulissza rúdja mozog. Maga a gyűrű mozgott/lötyögött jókorát a helyén. Mindenesetre csúszó felületeket lepucoltam, újra zsíroztam ésszel, majd összeszereltem az új gyűrűvel. Hát azért érezhető a különbség. Beszerelve meg pláne. És amire különösen büszke voltam, hogy a farmer gatyám (nem szerelős, rendes utcai) amiben szereltem kényszerből (lusta voltam elmenni szerelős nadrágért) nem lett olajos, koszos, stb. Pedig igencsak retkes volt minden, aknában is forgolódtam, akna lépcsőjén még megbotlani is sikerült. Ennek örömére a meló végeztével, mikor visszavittem fater garázsába a satut, onnan kijőve vettem észre, hogy a fater garázsában valami igencsak szépen összemázolta a kék farmeromat feketére... :)

VadMacs @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . 2 komment