Archívum: 201702 (1)

Tevékenységtérkép

Futómű

Az elmúlt időszakban a téli időjárás miatt mindhárom gép a garázsában pihent, ezért a betervezett munkák szüneteltetve lettek a jobb idő érkezéséig.

A Punto esetében most történt az idei év első eseménye. Teljesen kitekert kormányállásnál először jobb hátra, majd bal hátra menetben jöttek furcsa hangok (ropogáshoz lehetett inkább hasonlítani). Egyenes úton pedig állandóan balra akart menni magától is. A hangok alapján többen féltengely gömbcsuklót valószínűsítettek, így vittem szakihoz a gépet. Tervbe volt véve, hogy átnézés, szükséges cserék után lesz futómű beállítás, és akkor abba hagyja végre a balra mászást is.

Fel is került ma csáposra a gép, átnéztük alaposan az alját. Ott aztán két dologra is fény derült:
1.: alkatrészt cserélni jelenleg nem kell
2.: b*szottul tetszett az alváz a szerelőknek, és tényleg: ahhoz képest, hogy 23 éves idén a gép, tip-top, mondhatni patika állapotban van alul. Úgy látszik megtette a hatását az, hogy garázsos gép volt új kora óta. :)
Mivel nem találtunk alkatrész hibát, a szerelők eléggé tanácstalanok voltak. Végül beült egyikük kipróbálni, és mivel szerintük is gyalázatos volt a cucc, ment vissza a műhelybe a gép. Gondoltuk meglessük a futómű beállítást, mert kizárásos alapon ott kell akkor lenni valami gebasznak. Természetesen az volt a baj, a futó mocskosul el volt állítva. Gyanítom nem magától lett ilyen, mert a kormány sem középállásban volt (radiátor szerelésekor, leszerelt állapotban sem lehetett odébb rakni az oszlopon úgy, hogy jó legyen).

A lényeg az, hogy ordenárén elállított futóval ment jó ideig szerencsétlen. Most végre kormány a középállásban, balra húzás megszűnt, teljesen kitekert kormányállásnál tolatáskor ropogás megszűnt.

U.i.: nincs valakinek véletlenül elfekvőben ehhez a géphez egy kis műanyag fedél? Az első lökösre kellő darab kellene, ami a vonószemet takarja. Fater valahol elkutyulta, én meg pótolnám. :)