Fiat 126 BIS

BIS V2.0
Évjárat: ablak kód alapján 1988
  Kék villám



2008. május 9 -én került hozzám, előtte pesten éldegélt. Korábban kapott egy új fényt (egy gyári Fiat szín + némi fekete), ami alapján a kedves márkatársak elkeresztelték "Laceeee BIS" -nek. :)


Sajnos ezzel a kisautóval nagyon befürödtünk. Ez részben köszönhető a naivitásomnak is, mert nem voltam elég figyelmes a vásárlásakor.
Mivel a kisautó az előző gazdáitól nem kapott törődést (a csicsás tunying kormányt meg az agyon padkázott Felicia felniket nem nevezném annak), ezért hosszú hónapokig csak azon küzdöttem hogy a végletekig lerúgott motort legalább üzembiztosra fabrikáljam. Időközben megmutatta magát számtalan rohadás is, így időszerűvé vált a felújítás, jelenleg ez zajlik éppen...

Eddigi megvalósított dolgok vele kapcsolatban:
-automata biztonsági övek rendbetétele
-külső tükrök gyári BIS tükrökre cserélve
-GPS számára szivargyújtó töltő csatlakozó beszerelve
-SAL VB2000 MP3 lejátszó, némi SAL féle erőlködővel
-kapott szempillákat :)
-sportülések
-"csirkecsentó" / elegant BIS hibrid műszerfal
-hátsó ablaktörlő felszerelése
-nyitható hátsó ablakok beszerelése
-megszakító egység csere
-18 -as farostlemezből készült kalaptartó
-karbi szivató rudazata "ideiglenes" alkatrészekkel megjavítva, azóta megbízhatóbb
-áttetsző BIS lámpabúrák
-új akksi
-alufelnik repültek, kapott gyári felniket (homokszórás és szinterezés után)
-hátsó ablaktörlő mosójának beépítése
-motorgenerál (új egyedi hüvelyek, hf felújítás, stb)
-Weber30 dgf karbi cseréje. Egy 3 karbiból összeállt, kb gyári állapotú példánnyal rendelkezik jelenleg
-hátsó szélvédő (...fűtésének rendbetétele, előző gazdája leszakította a balos sarut)
-hátsó biztonsági övek telepítése
-lakatolás
-fényezés


Tervezett beruházások:
-...

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Külföld

 Ideje volt már...

Erőt vettem magamon, és meglestem a karbi egy "kikapcsolt" funkcióját. Az emelt alapjárati mechanika mint kiderült, valami más célt szolgálhat a 4/100 -as karbin, mert a vákuum szelence nem emelni tud, hanem a fordítottját. Na ez kimaradt idáig az életemből, ezért nekiestem az egyik tartalékos karbinak, és egy jól irányzott mozdulattal lebontottam a "gyári" megoldást. Fel is szereltem a 4/100 -as karbira, így a kéken is működik végre ez a funkció. Gyönyörű szépen be lehet most állítani, milyen fordulatra húzza fel a motort, amikor bekapcsolja a hűtőventit. :)

Sikerült kipróbálni végre a szélvédőfűtést is. Úgy tűnik, végre mindkét saru "rögzítése" sikerült. A szálak működtek végre, bár hogy ne unatkozzak emiatt a jövőben, sajnos újabb probléma akadt: felülről lefelé a második és harmadik szál meg van szakadva. Fólia meg rajta... :) (u.i.: valami barom még a fóliázás előtt megvágta szikével a két szál becsatlakozó részét a menetirány szerinti bal oldalon)
VadMacs @ . 7 fotó . Szólj hozzá!

Menesztő, megint...

A nyári tali után nem nagyon volt használatban egyik gép sem. Jött azonban egy "macskamentés" project (nem az itthoni macsekot érintette), aminek keretében előszedtem a kék gépezetet. Gondoltam leugrok még bepakolás előtt a benzinkútra, ahova gyakorlatilag majdnem végig "lejtmenetben" kell közlekedni. Az egyik kereszteződésből kikanyarodva aztán egy jókora dörrenés volt hallható hátulról, majd megszűnt létezni a meghajtás...

Na, gondoltam most esett szét a múltkori menesztőt túlélt hardi, vagy a csereként beszerelt menesztő. Az odáig stimmelt, hogy menesztő lett végül a helyes tipp, de kivételesen most a jobb oldali, nem a múltkor szerelt balos. Fogalmam sincs hogy a fenébe történt, hogy 5-600Km -en belül ugyanúgy tört el mindkettő (lásd képeket), de sikerült összehozni. Beszórtam egy újabb tartalékost, illetve új csavarokkal láttam el (a megmaradt kettő amúgy is enyhén szólva meg lett hajtogatva). Folytatásként amúgy a fehér gép kapta meg a feladatot (illetve azzal vontattuk fel a garázsába a kéket), majd 60Km -el később az is nekiállt tiltakozni, orbitális csatazajt produkálva kitekerte a kipuff 8 tartócsavarja közül az alsó négyet. Az a napunk rohadtul nem volt szerencsés, bár nem autós téma, de a mindig vigyázós merevlemezeink közül az egyik terrást a nagy semmiből ellepték a szektorhibák, tehát nagyon örültünk aznap... :)

 Elviekben készült egy újabb szélvédő fűtéses műtét is.
Anno a megvételkor le volt esve a balos saru, azt korábban sikerült visszaragasztani. Mivel a fűtés akkor sem akart működni, kicsit megmozgattam a jobbos sarut is - aminek sok nem is kellett, legalább megtudtam, miért nem volt működőképes a balos ragasztása után. :)
Jó ideig nem találtam meg az első alkalomról megmaradt ragasztót, aztán amikor megtaláltam, szembesültem azzal, hogy az ezüstös komponens elkezdett eléggé beszáradni. Kaptam lakk alapú fűtőszál javítót, de az tényleg csak a szál meghekkelésére alkalmas, a saru megtartására viszont teljesen alkalmatlan volt. Ezek után módosítottam az alapanyagokon, majd kikaptam és hazahoztam a szélvédőt javításra. Párával azóta még nem sikerült találkozni belülről (kevés használat miatt), de az utolsó garázsolásnál eléggé hideg volt, és kézfejjel érezhetően más hőmérséklet volt tapasztalható a fűtőszálas részen bekapcsolás után 5 perccel, szóval elviekben működik (műszerrel kimérve is jó volt a beszerelés előtt).

Érkezett két gyári ritkaság is (mármint az a hazai vizipók állományon):
-az egyik a kartergázcsövet a fém villába befogó gumigyűrű. Csuteeeee küldte el, ami eléggé (mélyen) repedezett volt, így azt egyenlőre elraktam "emlékbe". Illetve ez alapján egy esztergályos készített "másolatokat", amelyek bár nem pontos másolatai az eredetinek (színre pl rohadtul nem :) ), de a célnak tökéletesen megfelelnek, azaz a gázcsöcset nem vágja szét a fém villa, ami megvezeti. Az egyik utolsóként elkészült példányt próbáltam végül ki, külalakra az az egyik legrondább, de ha az kibírja, majd kap egy szebbet a motortérbe
-a másik egy gumidugó, a motortartó rugó szerelőnyílását takarja. Ez utóbbit Barnapolskinak köszönhetem, és a kék gépre került.
Mindkét kollégának ezúton is köszönet az apróságokért! :)


VadMacs @ . 6 fotó . Szólj hozzá!

Kondi, elektronika, egyebek.

Még a szélvédő koszorú (fehér számára) hazahozatalakor lett gyanús, hogy szerencsétlen kék vizipók mint ha betegeskedne. A miklósfai templomnál alig bírt felvánszorogni hármasban, majd kettesben is az emelkedőn, és megszaporodtak a nehezen indulások is. Konkrétan tekerni kellett üzemmeleg motornál is az önindítónak, holott korábban pöcc-röff módon indult. A nehezen induláskor pedig elkezdett "tüsszögni" is az utolsó időkben, szóval ideje volt sámánkodni kicsit. :)

Mivel djsms féle elektronika üzemelt a fedélzeten, azt zártam ki először, hogy annak lesz baja. Aztán pár emberrel konzultálás után azt okoskodtuk ki, hogy mégiscsak elektronikai hiba lesz a dolog mögött. Csanak alapból a kondit akarta javasolni, csak ugye elvileg ez a gyújtás a "gyári" kondi nélkül is üzemképes, páran anno egyenesen azt mondták, azt kössem is le. Nem kötöttem le, mert ment azzal is. Igazából ez volt az első amit megnéztem, aztán már kiszerelés előtt is lehetett látni, hogy az oda benézést megejthettem volna korábban is. A megszakító ház oldalából kilógó két vezeték közül ugyanis az egyik, a kondié nem egészen arra tekergett, amerre a kondi volt. A megszakító egység kizerelésekor aztán kitisztult a kép, a vezeték tőből szakadt ki a kondiból, szóval hurrá. Bónusz hurrá azért is, mert idáig nem mókolt "kondis csomag" volt, direkt azért vettem újat a Unix -nál, hogy egyben legyen, ép szigeteléssel mindenhol. Hát eddig tartott, most ugyanis egy légeshez kért kondi lett odaforrasztva a drót végére, aztán majd helyet cserél a jelenleg beépített (és kissé szakadtan kinéző) tartalékkal.
Egy kérdés csak a bölcsekhez: ha állítólag enélkül is üzemképes, hogy a fenébe érezte meg a hiányát?

 Az elektronika amúgy okozott mást is:
többen jelezték anno, hogy nem kell nagy borda, hülye vagyok, hogy akkorát raktam az első (nálam végül soha be nem szerelt) e-gyulára. A vizipóknál aztán arra lettem figyelmes, hogy minél melegebb van odabent, annál jobban fog összevissza szanaszéjjel ugrálni a fordulatszámmérő mutatója, persze csak egy bizonyos tartomány felett. Másrészt volt egy másik összefüggés, miszerint forró bordával az alapjárat is lejjebb került (most, kiszerelt e-gyulával igazolva is lett az elmélet). Gondoltam jó buli lenne, ha a FET átkerülne a fém házra - nem zárt térben lenne egyre melegebb kis légtérrel, hanem lenne egy jóval nagyobb hűtőfelülete, szabad légtérrel. Némi dróttal meg lett hosszabbítva minden láb, aztán izgalmas várakozás beszereléskor, majd jön a próba...         ...semmi.
A LED villog rajta, de gyújtás nincs. Hurrá. Örömömben kiszereltem, aztán ha lesz türelmem hozzá, átnézem mi lelte. :)

 Volt egy olyan dolog, amit már akkor meg akartam oldani, amikor még el sem kezdtünk készülni a tavalyi nyári talira. Csanak nem emlékezett arra, hogy az ex-Raszta motorban miféle szelepemelők dolgoznak, de az OGy féle szótárból származó varrógép hang arra engedett következtetni, hogy ebben bizony a gyári emelők vannak.
Közel két hét kényszerszabadság a melóhelyen, mikor, ha nem most? Na nekiugrottam. A garázs padlóján félig alábakoltam a lebontott (felújított) motort, hogy legalább az olaj ne szabaduljon ki belőle. Szelepfedél le, himbasor le, emelő pálcák ki. Na akkkor most a másik motoron is. Emelőt alá, kisautót fel, földön fetrengés on, szelepfedél le, himbasor le, szelepemelők ki...
Na most mi a jó tetves van, ezek nem a gyári pálcák, Csanak ezek szerint mégis rakott bele "tuning kit" -et. De akkor mi a jó tetvesért varrógépezett? Valaki ordas nagy hézagot állított be szerencsétlennek, mert magától nem állítódik el ennyire, pláne az összes.
Nem is idegesítettem magamat ezzel tovább. Ha már szétkaptam mindent, gondoltam legózok. A lebontott motorról átugrott a himbasor, azon jobban ki voltak hézagolva a rések. A hőmérsékletre tekintettel lőttem egy 0.05mm -es hézagot, aztán mivel kezdett kényelmetlen lenni a fetrengő póz méricskéléshez, elkezdtem Csanakot utánozni, be lehet azt állítani érzésre is. Fél óra, egy rakás káromkodás, a végére viszont belejöttem egész szépen. Az eredmény magáért beszélt, mert szebben ketyeg a kis gép, mint a tesója - megöltem a varrógépet. :) (grátisz felkerült az egyik szinterezett szelepfedél is, a parafa fedél tömítés kb harmadik-negyedik alkalommal lett újra felhasználva, és már a második hengerfejen szolgál :P ).

  Ma sikerült hozzájutni egy polcrendszerhez. Igazi régi, veterán, kommunista időkből származó retró darab, kiselejtezték egy intézményben. Ennek (és Ancsának) hála erősen redukálódott a földön heverő cuccok száma, remélem nem tűnik el megint egy önindító (vagy bármi más), mint az utolsó nagy "rendrakásnál". :P
 A polcrendszer telepítése után faterral választottunk a két soron következő meló közül:
1.: sebességmérő, váltóból a léges csigakerekének kiszórása (jó messzire), majd egy vizipókhoz való beszerelése
2.: olajcsere, szűrő pucolással.
Végül az idő előrehaladtára tekintettel utóbbi mellett tettük le a voksot, szűrő pucolás nélkül. Fater elment aknázni, olajat leereszteni, én meg addig előkerestem a feltöltésre valót. Egy káromkodás is jött az aknából, az akna alján landolt ugyanis az olajleeresztő csavar. :)
Leeresztés után ment volna vissza a csavar, erre fater kérdi, mi ez a rugó ott. Mondom nem rémlik hogy kellene oda, de biztos nem ok nélkül van ott. Vissza is tekerte a csavart, majd feltöltöttük friss olajjal (Shell Helix).
 Na itt jön az a rész, hogy rakom a rendet, és valamiért megakadt a tekintetem az akna felett valamin: egy fényes gyűrű az akna alján. Mondom lemegyek megnézni mi az, hát egy rézgyűrű. Fasza... :)

 Kikászálódok az aknából, mutatom az öregnek, kérdi most akkor mi van? Ugye nem kell vissza leszedni az egészet? Mondom volt ott alátét? Mondja nem emlékszik. Fasza, akkor nézzük meg. Hát, a csavar alatt van valami, de nem látni rendesen a sötét miatt. Az viszont biztos, hogy nem réz, pedig az való oda. Na akkor olaj leereszt, csavar kiszed...
 Na itt jöttek az anyázások először. Valami rugószerű izé tényleg volt ott, de mozogni nem mozog, és hát kiáll a karter síkjából. Szereztem világítást, aztán alaposan megvizsgáltam a szerkezetet. Mivel nem találkoztam még élőben ilyennel, csak tippeltem, hát ez egy menetjavító (spirálos, vagy hogy nevezik). Hurrá, megint egy jó pont a "semmi baja" motornak. :)
Az viszont legalább tiszta lett, hogy az először alátétnek nézett izé nem volt más, mint a menetjavítóból másfél menetnyi kilógó rész, amit a csavar a meghúzáskor szétfeszített akkorára, hogy látszatra alátétnek nézzen ki összeszerelve. Gondoltam felhívok nálam bölcsebb embert, hogy mi a fene legyen, mert bár így üzemelt eddig is, de csak nem hagyom hogy így nézzen ki összeszerelve. Telefon Csanaknak, hogy ő rakta e be ezt az izét. Ő ugyan nem, az valószínűleg még abból a korból származott, amikor még szombathely környékén a kettővel ezelőtti gazdatestben dolgozott, még a bontózás előtt, ahonnan aztán Raszta Bandihoz került később. Végül arra jutottunk, ha így is tömített, akkor rakjam össze, aztán ha nem lesz jó, köszörüljek le belőle annyit, hogy a csavar+alátét síkra fel tudjon feküdni. Nosza akkor rajta, csavar vissza, olaj feltölt, próba. Eleinte semmi, aztán megjelenik óvatosan az első olajcsepp. Fasza. Óvatosan próbálok húzni, gyorsabban jön az olaj. Any*d... :)

Na akkor szólok az öregnek, olaj megint le. Na neeee... :)
Pedig de. Olaj le, aztán csípőfogó kézbe (az, köszörűvel két centire a vízcső mellett), öreg lenyisszant egy darabot. Persze nem ott ahol mondtam neki, mindenesetre levágtam még egy darabot belőle, így már fasza. Menet végét visszaigazítottam a helyére, óvatosan beszórtam a csavart, óvatosan meghúztam, aztán amikor szemre felfeküdt az alátét rendesen, úgy gondoltam elég lesz a húzásból. Olaj ismét betölt, gép beindít, szivárgás megszűnt. Hurrá, bár nem valószínű, hogy az olajcserét másra bízom ezek után ezen a gépen... :)
Az olajcsere után kicsit finomabb hangja lett hidegen. Jelenleg egy másik testvérgéphez hasonlít a hangja a motortérnél állva, az említett gép a Hubo féle ezüst vizipók.
VadMacs @ . 2 fotó . Szólj hozzá!

Törés, törés, törés...

Kifejezetten bosszantó hibák régóta nem fordultak elő, de az utóbbi időben (kb 4-5 hónap alatt) akadt azért pár ilyen.

Sorrendben az első a gázbowden végén lévő faudi fej, ami egy zergeszeg-kanizsa útvonalon, az S kanyarban, dombon felfelé megadta magát. Némi hulladék dróttal kipótolva sikeresen hazajutottam, kellemetlen csak az állandóan fennakadó gázbowden miatti üvöltés volt. :) Valószínűleg rosszul állítottam be a gázpedálnál a bowden hosszát (a DGF 4/100 -as karbival valamiért más szögben áll alapon a gázpedál, ez ugye nem ehhez a géphez tartozik hivatalosan), és a pedál padlóig nyomásánál feszíthette a csuklót. Ami a törés alapján nem ma kezdett elrepedni, de legalább most adta meg magát. Azóta bekerült az új csukló, a gázpedált meg némi segítséggel belőttem, hogy ez ne fordulhasson elő ismét. :)

A sorban következő mutatvány az volt, hogy elporladt ismét egy gumipogácsa a jobb hátsó lengéscsillapítónál, kivételesen most a bódélemez alatti, amit korábban lustasági okok miatt nem cseréltem ki. Most kénytelen voltam... :)
Ugyanezen az úton történt, hogy a kipuff is nekiállt hisztizni. Korábban kitekerte az önindítónál található tartókonzolos csavarokat (először az egyiket, lehúztam, aztán a mellette levőt), de most új mulatságot eszelt ki. Istentelenül rezonált, de a csavarok rögzítve voltak. Mire hazaértem zergeszegről (ismét, sikeres állás keresés), durván csattogós hangja volt. Hazaérve ismét megnéztem a csavarokat a konzolnál, azok meg voltak húzva. Aztán jobban figyelve már észlelhető volt a hiba lehetséges oka, a lendkerék felőli leömlőnél a cső végén lévő gyűrű túl távol volt a leömlő talpától. A gyanú be is igazolódott, konkrétan leszakadt a talp a leömlő végéről. Az ok itt valószínűleg az előző gazdik által összemókolt tartó, amin eszközöltem némi módosítást, majd próbálok beszerezni. egy hibátlan példányt oda.

Aztán jött az egyik legviccesebb, legalábbis számomra: mostanság lesz 10 éve annak hogy nekiálltam 126 -osokkal foglalkozni, a jubileum alkalmából összehoztuk az első törött menesztőt... :)

Megszabadulok/elajándékozok (mindenkinek mást és mást jelent) akció keretében hozzájutottam némi kormányhoz (megfelelő aggyal), egy strobihoz, meg egy - ha jól láttam - erősítőhöz. Bár a strobin lehetne azért jelzés a 2 hengeres konfighoz is, viszont kérdés, hogy "átszámolással" lehet használható ilyen géphez is?
VadMacs @ . 7 fotó . 3 komment

Nyári tali - az első

Folytatódnak a megbízhatatlan autók kalandjai. :)

 "...a fehérrel csak mázlim volt, a kék pedig jóhogy nem hagy cserben, ha soha nem használjuk..."

Na akkor a többi "nemtali" mellé még egy "nemtali", ahol nem volt ott a kék gépezet.

 Régóta szerettük volna elvinni a kék gépet a társai közé, de most végre ez is összejött. Kicsit furcsa volt újra vele utazni találkozóra (nyárira meg pláne), mert az ex-Raszta motorban még nincsenek kicserélve a szelepemelők, alias varrógéphang van, viszont az utastérben az aprólékos összerakásnak hála nincsenek meg a fehérből jól ismert zörgések.
 Hála az égnek, hogy ennek (ex-Raszta váltó ) is összeb*szták a váltóban a spirált meghajtó csigakereket. Ki lehet találni: ebbe is a légesét pakolta valami idióta szaGértő, és természetesen rosszul (kevesebbet) mér. Miért van az, hogy ehhez a kékhez csak olyan váltók érkeznek, amiben ugyanaz az egy darab alkatrész van elqrva...? Ráadásul mikor fogjak gyanút, ha nem az első "hivatalos" hosszabb útján, egy traffipaxba belebotolva? Hála az égnek nem lett belőle csekk, de igazán kipusztulhatnának végre az ilyen kretén "autószerelők". Mindenesetre eszembe jutottak Raszta nyugtató szavai, miszerint nyugi, a motorhoz tartozó váltóban nincs ilyen aljasság, tökéletesen mér. Na erről ennyit... :)

 Ezt leszámítva nem történt semmi említésre méltó. Alighanem ezt a kisautót is sikerült alaposan elcseszni, mivel hiba/lerobbanásmentesen viselkedett. Kb 450Km -t tettünk meg vele a hét végén, de a motortérbe max a kíváncsiskodók miatt kellett bekukkantani. Nagyjából jól sikerülhetett a megszakítós rész is, mert strobi nélküli 10° -n sem csörgött, pedig legalább 5° körülre kellett korábban a jobbakat is lehúzni.

 Maga a találkozó kicsit furcsa volt. Furcsa volt a lovasberényi helyszín - megszoktam az évek alatt, hogy valahol a tó partja körül lézengünk. Furcsa volt az, hogy berényben (számomra) elég rövidnek tűnt a versenyeken résztvevők száma (lásd sok üresjárat a pályákon), és nem lehetett többször próbálkozni - annak ellenére sem, hogy az ott töltött idő minimum felében nem történt semmi, mert nem volt aki versenyezzen. Bár ami azt illeti, valahogy nekünk nem akaródzott a körbekörbe szántóversenyen elindulni, ha vágyat érzek rá, majd veszek egy traktort erre a célra. Furcsa volt amúgy az is, hogy egyre több, régóta ismert ember nem is jött el (Fantomee, Csutee, Pocok, Chris, Takácsvéder Nagyúr, stb). Igazából tudjuk, nagyjából ki miért maradt távol, de van nálam egy "legendás" kör a klub életének első szakaszából, és számomra ez egy olyan változást jelent, amiről mindig is azt reméltem, nem fog bekövetkezni.
  A külhoni gépek közül több számomra tetszetős is jött: a "stájer" szürke gép nagyon bejött nekem, főleg a boxer erőforrása. A német Pop2000 tulajával meg kvázi "kézzel lábbal" ment a kommunikáció, de legalább láthattam élőben is vonóhorgos BIS -t - viszont nem hiszem, hogy az én gépeimre fel fog kerülni ilyen alkalmatosság.
VadMacs @ . Szólj hozzá!

Egyszer fent, egyszer lent

Tényleg szórakozik velem valaki odafent...

Hogy pontos párhuzam legyen az utolsó bejegyzés és e között, nézzük:
-az említett monitor szervizbe szállításkor tényleg rossz volt. Leszedték a burkolatot, majd (idáig) többé nem csinálta a hibát... :)
-kisautó: amikor elvonultak a fellegek, a szikrázó napsütésben "gyönyörűen" csillogott a felmart felület minden kis gödre. Gondoltam én, hogy talán mégsem ment le festékig, mint ahogy elsőre lehetett tippelni a mélységből.

Tegnap meg is volt beszélve egy időpont egy barátom "kollégájával" (közös garázsos munkatársak :) ). Másfél órás csúszással neki is ugrott a foltnak, amit hála az égnek sikerült kiszedni. Ezt követően nekiugrott az első csomagtartó karhosszúságú durva karcának is, amit még közvetlenül a fényezés után kapott egy kedves garázsban kotorászó családtagomtól. Lett még kiszedve ugyaninnen több kisebb karc is, majd a jobb oldali ajtón lévő tenyérnyi "vásott" féle sérülés is. Szépen dolgozott a srác, ha jól tudom fényező, így amint lesz melóm újra, kap egy wellness kúrát a kisautó nála (lökösök elmaradt fényezése, a "mester" által hagyott hibák javítása lököstől lökösig).
VadMacs @ . 2 fotó . 2 komment

No comment...

Nem elég hogy nincs munka, állandóan ver a sors.
Amit tud, megcsinál az ember magának. Így járt a minap a 23" -os monitorom is, amikor eg idióta bogár bemászott a TFT mögötti második és harmadik lap közé. Egy volt kollégával közösen megcsináltuk - hogy aztán egy napon belül tönkremenjen az inverter is benne.

Egy hét van hátra a nyári találkozóig.
Úgy ahogy összetákoltam a kéket, hogy most végre tényleg oda is érjen a nyári talira. Egy dolog hogy mit k*rt el a "lakatos", egy másik hogy mit a fényező. Tökéletes nem lesz, attól fényévekre van.
 A tegnapi napon adódott némi meló, számítógép szerelés. Szállításához elővettem a kékséget, majd mivel a gép nem készült el tegnap, gondoltam éjszakára kint hagyom a kisautót. Ezt nem kellett volna, az éjjel ugyanis 3 madár gyönyörűen lesz*rta szerencsétlent. Sebaj, máskor is előfordult, gondoltam én. Egy közeledő vihar miatt visszavittem a garázsába, mondom ott le is pucolom az ürüléket, hogy ne maradjon rajta sokáig. A harmadiknál viszont legszívesebben sírva tudtam volna fakadni...
  Fényezővel megnézettem, szemre sajna festékrétegig ment.
VadMacs @ . 1 fotó . 6 komment

Szigetelő gumi, és társai

Apránként, de haladgatok a géppel.

Mivel pár hónapja abban a szerencsében volt részem, hogy közölték a cégnél, nem tartanak rám igényt, volt ennek egy vonzata is. A csoportos létszámleépítés gyönyörűsége a cégnél, hogy a "futkosó" miatt mehettem be 1 hónappal később. Igaz ebből végül 1 hónap + 1 hét lett, mert az indulás előtt 2 nappal sikeresen összeszedtem valami hasmenéses fertőzést.

 A körútra a kék fenevadat jelöltem ki, gondoltam jó próba lesz ez a motornak, hűtőrendszernek, és a nemrég telepített műszerfalnak. Nosza ki is mentem a garázsba, előszedtem a gépet. Mivel jó idő volt, gondoltam kinyitom a hátsó pillangó ablakokat is. A bal oldalival kezdtem, de azon nyomban ki is ugrott a hátsó zsanér páratlan csavarja az őt tartó bolhából. Gondoltam beugrok fater garázsába, szedek elő szerszámot (spec ez imbuszkulcsos csavar volt), csakhogy a csavar az tartani nem akart többé. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem odavaló csavarokkal volt rögzítve a záró/nyitó szerkezet, mivel valami metrikus menettel bíró, süllyesztett fejű csavarok voltak, anno ez akadt a kezembe a fater garázsában, amikor először került be pókba nálam az ablak (még a léges idejében). Igaz átmenetinek szántam a csavarokat, de egészen idáig lehetett használni őket... :)
 Óvatosan, zárt állapotban a két megmaradt csavarjával próbáltam "rögzíteni", majd elindultam a belvárosban található kedvenc csavarboltomba. Tartottam tőle hogy nem lesz olyan amilyet akartam, de kellemes meglepetés fogadott: találtunk megfelelőt, ami mondhatni ideális a neki szánt helyre. :)
 Vissza is tértem a "támaszpontra", ahol újabb szerszámok bevetésével rögzítettem is az ablak zárszerkezetét. Biztos ami biztos, egy tolómérővel is felszerelkeztem beszerelés előtt, nehogy olyan szépséget hozzak össze, mint ahogy a klub egy másik kisautója járt...

 Miután ismét használható lett az ablak, el is mentem leszerelni a céghez. Út közben a kisautó szépen viselkedett: az E-gyulának hála gyönyörű szépen ketyeg, alacsony fordulaton is. Erőnléti problémája nem nagyon volt a gyári motorhoz képest. Egyedül a fordulatszámmérő szórakozott: 3500 -as tartománynél elkezdett ingadozni, 4000 felett meg iszonyat durva kilengéseket csinált. KeMa tanácsára a következő próbálkozás a jeladó kábelének árnyékoltra cserélése lesz, a kábelt már sikerült beszerezni. Mondjuk arra nem sikerült rájönni, hogy hazafelé, amikor már igencsak késő este volt, a hűvösebb időben miért produkált érezhetően kisebb kilengéseket. A hazafelé út amúgy meg lett toldva egy kisebb megyei túrával. Mivel a leszerelés után az öcsémnél kötöttem ki, beálltam némi szobafestésre, hazafelé meg ők is akartak jönni a szülőkhöz. Volt egy kitérőjük, gondoltam had legyen jó napja a kékségnek, mentem én is velük... :)

 Sorrendben a következő móka az volt, hogy döntöttem végre a csomitértető gumiszigeteléséről. Mármint arról, hogy a balf*sz "lakatos" fantasztikus ötletét hogyan oldjam meg. Emberünk mint emlékezetes, a megkérdezésem nélkül behegesztette az összes patentnak való furatot a két oldalon (a díszléc lukakat, amire megkértem, azt meg cseszett befoltozni). Szerencsére a homlokfalon "elfelejtette" a lyukakat, ezért csak a két oldalon hiányzókról kellett döntenem. Az összeszereléskor anno javasoltak páran erős kétoldalas ragasztót, de mindenképpen szétszedhető megoldást akartam. A fúrás már biztosnak tűnt, csak az nem, hogy patentos maradjon a rögzítés, vagy valami lemezcsavaros. Emiatt jó ideig nem is volt meg ez a szigetelése a csomitérnek, mosáskor (a leggyengébb "nagynyomású" a városban) be is szokott ázni rendesen. Aztán a fater féle garázsban kotorászva egyszer ráleltem egy edényre, amiben ott sorakoztak az asszem' bútorokhoz használt műanyag "alátétek", amelyek süllyesztett fejű csavarokhoz valók (hátsó csomitér kárpitoknál használtam el párat). Az említett szülő aztán talált hozzá passzoló önmetsző, süllyesztett fejű csavart, így rászántam magam a műtétre. Fúrás előtt azért szórtam fel a peremre maszkoló szalagot, hogy nagyon ne tépje meg a fényezést a fúrás folyamata. Oldalanként lett 3 furat (az elsők a "kanyar" műanyagot fogják), amiket azért kezeltem, bár a műanyag alátétek is feszítik ezerrel a szigetelő gumit a kasztnihoz, szigetelnek rendesen.
 Igazából erre vártam a csomagtértető kitámasztójával is, aminek az első csavarját a gumiszalagon keresztül akartam rögzíteni. Korábban ez a csavar nem volt benn, csak a pótkerék mögötti (előtti) páros rögzítette a kitámasztót, emiatt a családtagok ha a garázsban kapirgáltak, rendszeresen a kitámasztó kiakasztása nélkül akarták lecsukni a tetőt - szétcseszve ezzel a szinterezett tartót.

 A mai napon ismét itthon unatkoztam. Miután befutott egy új játékszer a fehér vizipókhoz (az majd a másik kisautónál fog szerepelni), gondoltam kiviszem a garázsba. Onnan aztán nem akaródzott csak úgy hazajönni, nekiálltam szöszmötölni a kékkel újfent. Kiszórtam a nemrég szerzett önindító fogyóeszközöket (bronzkefe & bronzpersely), majd nekiálltam keresni a díszlécesítés folytatásához szükséges kellékeket. Váratlanul kezembe akadtak ezer éve elfelejtett dolgok, ezért inkább azokkal szórakoztam, még mielőtt megint elfelejtem őket. :)
 Az első ilyen dolog apróság: gumi alátétek, méghozzá az eme iromány elején olvasható 3 csavaros ablak zár alá. A fém és a kasztniban elhelyezett bolhák közé való, a bolhák eltakarása a feladata. Nosza gyorsan be is szórtam őket, majd pár órával később belebotlottam még egy párosba. Egész jó eredmény ahhoz képest, hogy úgy emlékeztem, összesen 1db (azaz fél pár) van csak raktáron... :)
 Kerestem tovább, de ekkor meg egy másik dobozból került elő vicces dolog: az ajtóba való műanyag pöcök, ami az utastérvilágítás kapcsolóját nyomja meg, ha becsukjuk az ajtót. Előkerült a kapcsoló is - gondoltam akkor már megcsinálom ezt is, mert nem gyáriak vannak bent, és jobb oldalon iszonyat gányul csinálták meg a dolgokat. A nem gyári ajtó kapcsolónak hála lehetett sarut is cserélni, aztán mivel most már nem szorul be jobb oldalt a kapcsoló, be is lehetett üzemelni végre a világítást.

 Előkerültek a valamelyik nyári talin vásárolt klubos rendszámtáblatartók is, gondoltam ideje leszedni a Hondás hátsót. Kissé meg kellett faragni hogy jó legyen, kellett pár vastag gumi alátét, meg a csavarok fém alátéteit is kicsit köszörülgetni, de végül csak felkerült a helyére. Végre ez is arra van használva, amire megvettük... :)

 És hát a végére meg lett fújkodva a két első kicsi díszléc elem is, száradás után fel is kerültek a helyükre. Nem a legszebbek, de jobb, mint ha semmi sem lenne ott. A többi meg majd megy legközelebb, vagy amikor időm lesz rá. :)

U.i.: terveztem kiszórni a fékdobokat. Valami ismeretlen izék vannak fent, eddig az jellemezte őket, hogy melegedésre elkezdett "rezonálni", amit ütésnek, (meleg hatására) deformálódásnak véltünk sokan. A melegedéssel arányosan vált egyre rosszabbá, tavaly nyáron volt, hogy városban a fék hatékonysága is drasztikusan lecsökkent miatta. Idén év elején vettem észre, hogy nem lehetett már annyira nyektetni, mint korábban - betudtam annak, hogy hideg időben nem melegedtek be a dobok annyira, mint nyáron, emiatt nem tud még annyira deformálódni. Viszont ahogy jöttek a melegebb idők (...és a dobok tervezett cseréje a régóta ide szánt gyáriakra :) ), csak nem akart ütni/rezonálni. Egyre jobban teszi a dolgát, egyre finomabban működik melegen. Tud valaki erre valami elfogadható magyarázatot?
VadMacs @ . 10 fotó . 6 komment

Amikor a Mester szivatja a tanítványát... :)

Tegnap sikeresen megérkezett a rendelt narancssárga üvegfejű csavar, ma pedig sikerült kemény 140Ft -ért beszerezni némi benzincsövet. Szegények a boltban nem nagyon értették miért tök mindegy nekem az átmérője, nem voltam ezek szerint túl meggyőző, amikor azt bizonygattam, hogy nem az eredetileg neki szánt funkcióra lesz használva... :)

Az ötlet ugyanis az volt, hogy így a munkanélküliség küszöbén nem nagyon fogok foglalkozni azzal, hogy egyedileg gyártassam le a kartergázcső tartóvillának szánt gumigyűrűket. Nosza szabtam hát egy adag csövet, hosszában elnyisszantottam, úgy tűnik megoldja a problémámat. Lehet majd megcsinálni a másik pókban is. :)

 Mivel megint szép idő volt, gondolom lecserélem a Zelmot generátort a csapágyazott Marelli félére. A Zelmot még a Raszta féle motorral együtt költözött be, arról ugyanis nem választottam le, mivel anno a cél csak a gyors szerelés volt. Na ez a generátor adta a mai írás címét is... :)
 Ugyanis ha jól sejtem, anno Csanak szerelte össze a motort Raszta részére, így sejtésem szerint ő volt az is, aki a generátort felszerelte. Bár 1-2 éve megbeszéltük Csanakkal, hogy a generátort nem így szereljük fel, a Raszta motor még azelőtt állhatott össze, így ezért történhetett a malőr.
Történt ugyanis, hogy a generátor csavarjait elkezdtem lazítani. A felső gyorsan ment, de az alsó kicsit nehezebben, és emiatt lassabban is. Leszedtem az (alsó csavarról) anyát, de nagyon szórakozott lehettem, mert még ekkor sem tűnt fel a "hiba". Aztán amikor a csavart ki akartam húzni, akkor jött a felismerés: b*sszki ezt is fordítva fűzték be... :)
A generátort fogó alsó (hosszabb) csavart a mentorom ugyanis korábban szerette fordítva befűzni, mondván: hogyan fogom meg a fejét szerszámmal, amikor a blokk meg a hátfal között alig van hely. Ezzel a megállapítással csak két gond van:
1.: a csavar hatlap fejét remekül megfogja a generátor tartójában található, szintén 6 lapú profil, ami miatt igazából csak egy szerszámra van szükség :)
2.: ha fordítva fűzöd be a hosszú csavart (a hátfal felől, leszerelt hátfal esetén), akkor a generátor cseréjéhez legközelebb lehet lebontani az egész hátulját... :)

Nos a szívbajt rámhozta rendesen, amikor kiderült a dolog. Az igaz hogy jó idő van, meg jó a friss levegőn szerelgetni, de a hátfal lebontása valahogy rohadtul nem volt belekalkulálva a dologba. :) Viszont azt meg nem akartam, hogy ha szükség lenne bármi okból a generátor leszerelésére, akkor meg ott helyben, éppen akkor szopjak vele. Úgyhogy egy jól irányzott mozdulattal mentem is a fater garázsába felmarkolni a krokodilus emelőt, krova készletet, aztán irány bontani.
 Visszaszerelésnél előbb szórtam fel a hátfalat, a generátort csak később telepítettem. Valahogy nem szeretem, amikor emelőn van a motor, másrészt fater is húzni akart már ebédelni, gondoltam ha valami miatt 4 kézre van szükség, ott derüljön ki. Gyorsan felszórtuk ennek megfelelően a hátfalat, 4 kéz azért kisebb eséllyel koccolja le a fényezést, amikor a lökös oldalsó tartóival is szórakozni kell. Az "új" generátort természetesen hézagoltam is, így pár perc múlva már pontosan feszítve, zörgésmentesen fel volt szerelve.

 Ezután cserélve lett a minap említett üvegfejű csavar, most az oda illő színű lett beszerelve. Volt még némi időm, ezért a korábban lebontott önindítón megnéztem a bronzkeféket - mivel többen ezt javasolták a leszereléskor leírt hibák kapcsán. Nos a kefék kissé megkoptak, saccra 4-5mm -el lehettek kisebbek a készletemben található újaknál, grátiszként az egyiknek a sarkából letört egy szép darab is. A kérdésem a következő: mekkora fogyás esetén kell cserélni a keféket? A rugó szemmel láthatóan még tudta volna nyomni, de az új kefékkel látványosan magasabban vannak a rugók is.

U.i.: az esetleges kérdéseket megelőzendő, hogy miért. A légessel ellentétben vizipókéknál a Marelli generátorhoz könnyebben találok alkatrészt, egyszerűbb szétszedni, összerakni. A másik ok pedig az, hogy míg a Zelmot 43A, a Marelli 45A leadására van lőve.
VadMacs @ . 14 fotó . Szólj hozzá!

Sportcsirke műszerfal - második rész

Azt hiszem utoljára ott hagytuk abba, hogy a fordulatszámmérőt leszámítva minden alap funkció működött a műszerfalon. Nyuszy kérdezte, hogyan fogom beüzemelni két hengerhez a mérőt, hát íme a válasz - ... (lásd videó ). :)

Az utolsó bejegyzés után nem sokkal sikerült találni egy kollégát, aki ellátott egy marék vezetékkel. A lényeg igazából a műszerfal csatlakozó stekkerben lévő láb volt, ez ugyanis ott van minden vezetékdarabon. Köszönet érte Iminek. :)
Az E-gyula is kapott némi segítséget. Pótolva lett a letört saru, az ócskábbakat kicseréltem, a "csak a szentlélek tartja" drótokat is elrendeztem, illetve a dobozon lévő LED kapott némi igazítást, hogy ne olyan csálén álljon. Beszereztem a banán dugónak becézett csatit is, így minden adott volt az összeszereléshez.

Ma végre normális idő volt a szereléshez. Hideg sem volt, nagyon a szél sem fújt, igazi tavaszi idő köszöntött ránk (azért egy eső csak elkapott). Már jó ideje nem látogattam meg a kisautót, kezdtem rühelleni a téli időjárást, pedig ha valaki, én azért szeretem. Időközben betettek csoportosba', így munkanélküliként igazán lefoglalhattam volna magam a garázsban bütyköléssel, ha nincs ilyen szutyok időjárás, hideggel karöltve. Ma viszont adott volt minden, végre szerelhettem. :)

A plusz drótok beszerelésével kezdtem. Ennek megfelelően ki kellett kapni a műszerfalat, majd beültettem a jobb alsó csatiba a plusz saru+vezeték kombót / és egy ráadás pluszt telepítettem a jobb felsó csatiba is, egy későbbi fejlesztés miatt. Majd jött a kárpit alatt vezeték huzigálás, ahol rögtön bele is szaladtam a pofonba - a kisautó hosszának megfelelő kábel nem ér el a rendeltetési helyéig, lehet toldani. :)
Ezt (és egy esőszünetet) követően kíváncsiságból beszórtam a gyújtást, gondoltam kipróbálom, sikerült e rendesen összefércelni. Az összeszerelésen viszont változtatni óhajtottam, mert a 126.hu -n lévő E-gyuszis cikkben lévő A gyújtókondit az elosztóház oldaláról LE KELL VENNI!! szöveg nem igazán tetszett nekem. Egyrészt már korábban is próbáltam ilyen gyújtást vizipókon, még a fehéren, de ott feledékenységből nem szedtem le a kondit - működött szépen. Másrészt a kék megszakító házán lett cserélve a kondi + kivezetés páros újra, és nem nagyon akaródzott azt le/szétvagdosni. Ha jól rémlik KeMa mondta, hogy ő is tapasztalt már ilyet (mármint hogy fent hagyott kondival is szépen járt), így gondoltam megér egy próbát. Természetesen működik szépen, így ha minden igaz maradni fog a kondi a helyén, a "hátha történik valami az e- gyújtással" esetre.

Ha jól rémlik sorrendben ekkor jött egy porszívózás, mert elég sóderbánya hangulata volt a padlónak. A porszívózás végeztével viszont még nem volt kedvem hazamenni, mivel megint elkezdtek fűteni az égiek (gy.k.: eső után újra napsütés ezerrel). Kiderült hogy a jobb hátsó lámpabúrának elszállt a naracs üvegfejű csavarja. Másik nincs, piros ideiglenesen, hurrá. Mit lehet még tenni? Pl. kipróbálni a fordulatszámmérőt. A vizipók tagadhatatlan előnye, hogy belül át lehet húzni a drótot az elejétől a végéig, hogy ki lehessen próbálni véglegesre beszerelés nélkül is. A drót bár rövid, de az utastéren átvezetve éppen elég hosszú volt ahhoz, hogy a gyújtásra ráeszkábáljam. Nos jelentem a fordulatszámmérő működik (lásd videó )... :)

U.i.: napokon belül érkezik a másik műszerfal is németországból, a módosításhoz, és a fehérbe való beszereléshez is szinte minden megvan. :)

VadMacs @ . 1 fotó . 12 komment