2009.09.09. Szerda

Tegnap reggel forrasztva lett a behozott fokozat (sönt), majd folytatódott a garázsolás.

Lekerült a hűtő 1 -es fokozata, rögtön meglepetéssel is szolgált - ez ugyanis némileg eltér a másik két hűtő hasonló berendezésétől. :) Más módszert alkalmaztak a biztosítós körre, már ha ez az izé tényleg az akar lenni. No meg a külalak is megváltozott, és a saruk is másként állnak. Természetesen működik rendben, és nem tűnik olyan hibbant megoldásnak (öregedésre szétporlad) mint ami a másik kettő söntnél tapasztalható volt.

Mint hogy közeledett a műszaki, átnéztem mit kellene még javítani. Kiderült hogy a rendszámtábla világítás nem működött, ezért az övé lett a prioritás. Az egy dolog hogy műszakin szóvá tennék, de a sünök is kötekedhetnek miatta, szóval nekiugrottam inkább a témának.
Mivel olyan egyszerűen nem akarta megadni magát, úgy döntöttem leszedem a hátsó lököst. Ha meg lekerült, kicserélem a tolató és ködlámpa párost is, mert úgy rémlett hogy pár éve vettem újakat (Wesem), csak lustaságból soha nem került fel a gépre. :) A másik gond meg az volt, hogy elfelejtettem melyik garázsban tárolom: mindjárt fel is túrtam 3 garázst emiatt, végül amikor kezdtem feladni, megtaláltam a fater garázsában. :D
 Lassan rutinosan szedem le a  hátsó lököst, most hogy nem kellett kísérletezni a szerszámokkal (mi fér el egyáltalán), egész könnyen ment. :) Leszerelés után a rendszámos világítást kiszabadítottam, majd jött a fejvakarás, azt ugyanis a gépet felújító jómunkásember szintén kezelésnek vetette alá magát. Eredmény: nem ott jön szét ahol kell, azaz roncsolás nélkül nem is lehet szétszedni. Kvázi az égő foglalatát téptem ki a lámpatestből, majd jött a próba: nem az ékszíjtárcsa okozta vezetékrongálás miatt felejtett el működni, hanem az időközben oxidálódott és kilapult saruk miatt. Ezután összeraktam volna, de mivel gányolni nem akartam, egy merész ötlettől vezérelve kiugrottam kedvenc autós boltunkba (Sztráda), ahol legnagyobb meglepetésemre volt is újonnan ilyen szajré, és véletlenül nálam is volt az ellenértéke (egy ezres). Gyorsan visszazúztam a garázsba, gondoltam innentől minden gyorsan fog menni. Na ez utóbbi nagyon nem sikerült, de legalább volt egy normálisan kinéző, és működő világítás. :)
 Ezután jött a ködlámpa és tolatólámpa. Utóbbi gyorsan megadta magát, lekerült a lökösről. A helyére pályázó Wesem viszont nem akart beférni, a tetején ugyanis volt egy szép kiálló rész, a hozzáadott vasakkal csuklósan lehet rögzíteni. Csuklottam is, majd némi fejvakarást követően előkerült egy fűrészlap, és egy jól irányzott mozdulatsorral lekerült a "felesleges" műanyagdarab. Így foglalat már felpasszolt a neki szánt helyre, viszont a lefűrészelt darabka miatt lyukas lett a teteje. Ezt körbeszalagoztam, majd kábel befűz, és felszereltem a helyére. :)
 A ködlámpa ellenben megizzasztott: mindkét csavarja menthetetlenül berohadt, meg sem lehetett mozdítani. Egyik végül is kiszakadt a műanyag házból, ezt utólag egy csavarhúzóval ellen tartva sikerült kicsavarni. A másik csavart ellenben meg kellett fúrni, de úgy sem adta könnyen magát (plusz ezt is lehetett fűrészelni). Azért győzött az erőszak. :D
 Ezek után nem volt nagy kunszt összeszerelni. Rendszámos világítással kellett még szórakozni, kicsit elállogatni az üvegfejű izzónak a lábait, de második nekifutásra már stabilan működött. Kapott egy kis takarítást is a hátsó részen a kisautó, a lökös alá úgyis nehéz benyúlni takarítás végett.

 Lökös után következett a két hátsó lámpabúra lecserélése, természetesen csak a jeles alkalom miatt. :)
Azután már kezdtem azt hinni hogy minden szép és jó, de este az Interspakliba menet fékezéskor nekiállt kopogni valami a futóban. Kisakkoztam hogy ez megint kerékcsavar lesz, pár napja már bal elöl kellett leszedni pár csavar hosszából. Most nem bíztam a véletlenre a dolgot: este sötétedés után nekiálltam hogy párosával leszedjem a csavarokat (nem akartam emelőzni), és a minap kikísérletezett 49mm -es hosszra szedtem le az összeset. A kopogás ezek után megszűnt.

 Ma ment reggel 7 -re vizsgázni a kisautó. Akadályokat szépen vette, meg is kapta az újabb két évet.
Szemrevételezés is volt, az egyik ott dolgozó hölgy ugyanis körbejárta a gépet, amikor meglátta. Kérdezett pár dolgot, mert neki is van kispolszkija, de messziről kiszúrta hogy nem sima utcai munkásgépről van szó. Amíg a papírok töltődtek, megpróbáltam felkelteni az érdeklődését a klub iránt, lehet a jövőben megjelenik majd talin. Mindenesetre szereti a pókokat, állítása szerint az előző pókjával megjárta olaszországot. Milyen jó érzés így elbeszélgetni, nem pedig azt kapva a fejünkhöz hogy "mit akarunk ezzel a sz*r csettegővel". :)
Na ez (a rézdarab) porladjon szét öregedés miatt... :) Meglepi: bal oldali kék vizipók, jobb oldali fehér vizipók Kissé homályos búrák, annyira nem illik a szép hátsók mellé... Elkapta a gépszíj (szó szerint) :) Csukló, ami miatt nem fért el Alakul... Na ez így nem fog menni Megjött a pótlás :) Alakul :) Végeredmény: műszakira kész Bónusz macskás kép :))) Megszereztük a kék matricát :)

Kommentek

Kopányi Sándor

Úgy szép az élet ha zajlik....

Gratula a mûszakihoz, lassan én is kezdem a felkészítést.

KeMa

Az az ellenállás sorba van kötve a ventillátornak, ugye?

VadMacs

Kopányi Sándor #37859:
köszönjük szépen. :)
Féken még csiszolni fogunk: most hogy fogni fog, cél a "tökéletes". Mûszakin simán átment vele, de a hátsókon lehetne még csiszolgatni.

KeMa #37862:
ha az elsõ fokozatra gondolsz, akkor igen. :)
Ezzel szabályozza le a venti fordulatszámát, hogy ne teljes fordulaton dübörögjön. Ha ez nem kapcsol be, vagy nem elég a hûtéshez, a hõmérséklet emelkedésével kapcsolja a második fokozatot, ami már teljes sebességgel kezd dolgozni.
A kéken a vásárlás óta dolgozott elég nagy hévvel a venti, de idáig abban a hitben éltem hogy meghekkelték ezt is (van aki szándékosan "felgyorsítja" az elsõ fokozatot) az elõzõ gazdái, és ezért pörög ennyire. Igazából az bosszant hogy érezni rendesen ha a hûtõ üzemel. A karburátor legyilkolás mellett létezik más vizipók szétcseszõs divat is: leszerelni a lapátokról a fém centírsúlyokat, mer' mi a f*sznak az oda. Természetesen a kék gép ventijérõl is lecsipegették, és lehet érezni ha teljes fordulaton pörög. Most hogy végre nem full sebességgel dolgozik, kisebb a rezonancia is.

CsuTee

Nah zsír, a képeket nézve mindig csak a saját felujításom jut az eszembe hogy úgy csinálnám már :)
Ez a sönt ugyan olyan mint ami a mai autókban van a beltéri ventillátorhoz, csak ott 3 különbözõ vastagságú huzal van a 3 kisebb fordulathoz :)

VadMacs

CsuTee #37865:
de ott annyira nem vicces, ha nincs meg egy fokozat. :)
Az én esetemben meg az annyi történt, hogy (a kék pókon) 96-100°C között kellett volna lekapcsolni az elsõ fokozatot. Ez ugye nem volt, tehát csak a kettest tudta kapcsolgatni, az meg 101-105°C között kapcsol le.

CsuTee

VadMacs #37868:
Ugyan már, kicsit melegebb a víz, nem baj az :) Nálam úgy megy, hogy ha lájtosan megyek a városban akkor már 85-90 nél bekapcsol a gyengus verzió :) 100 körül meg a kettes :)

VadMacs

CsuTee #37870:
most már átlépett a "kit érdekel" kategóriába, de csak azért mert a probléma megoldva. 8)
Mindenesetre a biztonság kedvéért mûködjön minden úgy, ahogy megtervezték. :)

KG

Gratula a mûszakihoz.

Ha nem hajítottam ki egyenesen a kukába az ominózus söntöt az én hûtõmrõl, akkor majd megkapod valamelyik talin. :)

VadMacs

KG #37877:
köszönjük! :)
Most úgyis gyûjtögetõ életmódot folytatunk, jól jön minden hasznos kis apróság. :)

KeMa

VadMacs #37864: a mûködési elvét vágom. Csak a söntöt párhozamosan szokták kötni. Ami sorba van kötve, az "elõtét" ellenállás :) . Csak a szokásos esti kötekedés, semmi több :)

Szándékosan szedték le a ventirõl a centirgyûrûket? Az aztán odabasz... A sárga zsiguli, ami javításon volt nálam... na abban nem volt kiegyensúlyozva a ventilapát... az aztán brutálisan rezgett...

Mindenesetre elismerés, hogy milyen kitartóan alakítasz vissza mindent a gyári megoldásokra. Ebben a kocsiban volt nem kevés trükközés... mennyi szívás lehetett anno azoknak a szerelõknek, akik hírbõl sem hallottak ilyen kocsikról (gondolom ezért a mókolás)

VadMacs

KeMa #37910:
oké, megfogtál: Csanak mondogatja nekem a söntöt, én meg emlékezetbõl mondtam hogy szerintem hogy van bekötve. Bevallom nem jártam még utána , majd unalmas perceimben megvizslatom a bekötési rajzot. :)
Fehér ventijérõl anno én is le akartam kapni a centirsúlyokat (ilyen berendezésen nem gondoltam volna hogy alkalmaznak centirozást, vagy más módszerre tippeltem volna), mert bennem is megfogalmazódott hogy "mi a f*sznak az oda". :D Csak én voltam olyan hogy meginterjúvoltam elõtte Csanakot, hogy mi a fene is az a sok biszb*sz fémecske, így aztán maradt fenn a helyén (gondolkodj, és aztán cselekedj). :)
Amúgy a kék kisautóban további nem kevés trükközés van, szépen felszámolom ezeket is. Az most már ott tart hogy lehet menni vele hosszabb távra is, lásd tavaszi tali és gyõri vizsgázós meg szombathelyi körút. Pedig amikor megvettük, már annak is örültünk hogy még aznap hazaértünk. :)
Majd a váltóra leszek kíváncsi, mert ha csak nem kerülte el valami a figyelmemet, akkor elméletileg valami típusidegen kerék lehet a difi házában. :)

Motorikusan a gyári megoldásokat preferálom, az számomra bizonyított. Max a gyújtást cserélném le jeladósra, de az El nem passzol fel rá, a 700 -as csirkének meg ellentétesen forog a fõtengelye, máshol van a jeladó az ékszíjtárcsán.

KeMa

VadMacs #37916: a fordított forgásirány miben befolyásolja a szíjtárcsát? A felsõ holtpont ott is felsõ holtpont, nem?

CsuTee

VadMacs #37916:
KeMa #37929:
Én is ezen gondolkodom, de szerintem azt az EL gyújtást sem lehet egy hûdenagy dolog rávarázsolni...

KeMa

CsuTee #37938: felesleges mókolni, ha van csereszabatos darab. Mert szerintem a csirkéé jó lenne. Felsõ holtpont jeladó az, ahogy az elaganté is.

CsuTee

KeMa #37941:
Csak állítólag bazi nehéz találni olyat....azt kitudja, lehet a mókolás eredményesebb lenne találati szinten..

KeMa

CsuTee #37984: A mondat második felét nem teljesen értem...

CsuTee

KeMa #37987:
Úgy értettem hogy lehet eredményesebb lenne Elegant gyújtást beleszerkeszteni, mert azt legalább lehet találni a csirkéjével ellentétben, de ez csak elmélet.
Mellesleg mért is nem jó nekünk az El gyújtás? :O

KeMa

CsuTee #38004: mert az EL szíjtárcsája nem passzol rá. Legalábbis VadMacs megfigyelése szerint. Én nem tudom, még nem láttam bis motort olyan közelrõl.

CsuTee

KeMa #38007:
Feltételezem egy jeladós tárcsát csak nem olyan nehéz összehozni :O

Tibee

KeMa #38007:
Izé, akkor egy dolgot nem értek. Ha a Milán fel tudta tenni a BIS fõtengelyre az Elegant ékszíjtárcsát, akkor ugyanezt BIS-nél miért nem lehet? Nem inkább a jeladó elhelyezésével lenne gond?

KeMa

Tibee #38063: Mint írtam, én VadMacs állítására támaszkodom. Fogalmam sincs, a bisnek hogyan fest a motorja.

CsuTee #38060: Hát, a mgeflelõ helyre pozíciónálni egy speciális erõsségû mágnest úgy, hogy az mondjuk 6 ezres fordulatnál se repüljön ki, és a tárcsa centírozva legyen... hát nemtudom...

CsuTee

KeMa #38066:
/2 egy gépmûhely csodákra képes ;)

Tibee #38063:
Mit te mondasz? Milyen Milán? :O

Tibee

CsuTee #38088:
/2 Aki 800-as mocit csinál, sárga ótóba. :)

KeMa

CsuTee #38088: 1, nem egyszerûbb beszerezni egy csinkve jeladót, mint kísérletezgetni gépmûhelyben súlyos pénzekért?

CsuTee

KeMa #38093:
Pont nem rég olvastam DJHubó írását a szervízkönyvbe, keresési funkcióban és azt írja hogy az El tárcsája jó a BIS-re...akkor meg no para... :)

Tibee #38091:
Jah tudom, akkor valszinû hogy igaz az állítás amit fentebb írtam...

KeMa

CsuTee #38101: A kérdés már csak az, hogy a jeladót fel lehet-e fogatni oda, ahova kell ;)

CsuTee

KeMa #38123:
Aluminium hegesztéssel biztos megoldható :P

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!