2009.11.25. Szerda

Régen írtam, így lassan ideje lesz megint. :D

Fene sem gondolta volna, de ma annyira unatkoztam, hogy elmentem ki a garázsba termosztát szerelésre.
Első napirendi pontként farigcsáltam egy tömítést, mert azt elfelejtettem rendelni. :)
Mivel ez volt az első hűtővíz leeresztős manőverem, ideje volt ebbe is beletanulni. Simán ment minden, bár a termosztátot korábban valaki már csesztette, mert volt leszerelve a fedél. Valami brutális vastagságú tömítést használtak, abból is többet egymáshol szorítva, plusz még gondosan pasztázták is vagy fél kiló anyaggal. :) Szemrevételeztem a cuccot, majd bekukkantottam a vízpumpa házába, és a biztonság kedvéért megnéztem a pumpa házát. Tiszta volt, a lapátok sértetlenek.
Ezután Csanak tanácsára bezsíroztam a magam fabrikálta tömítést, majd gondosan lepucoltam a pumpa fedeléről a paszta maradványokat. Ezután összeszereltem, majd feltankoltam hűtővízzel.

 Ezután jött a légtelenítés. Kihajtottam a gépet a garázsból, majd feltolattam a garázsbejárathoz. Itt nekikezdtem a hosszadalmas manővernek, majd tankoltam még vizet a levegő kikergetése után. Úgy 5perc után kezdett végre értelme lenni a dolognak, ugyanis végre bekapcsolt 95-96°C -nál a venti, de rögtön utána ki is kapcsolt. Később a levegőztetések hatására elkezdett melegebb, majd forró levegőt tolni a hűtő, és rendszeresen bekapcsolt. Némi radiátoros levegőztetés után fogtam a gépet és elmentem próbaútra. Kicsit másként ment a gép, mert nem 95°C -> 90°C -> 95°C volt a kapcsolási sorrend, hanem 95-96°C -> 93°C -> 95-96°C. Nem is hűtőventizik olyan sokat egyszerre mint régen, viszont az a kb 95°C az sziklaszilárdan tartva van. Amint bekapcsol a venti, tolja a forró levegőt, ami határozottan melegebb mint korábban.

 A próbaút után kapott még egy légtelenítést a gép, még egyszer pótoltam a hűtővizet, majd újabb próba. Ezúttal is rendesen viselkedik a vizipók, szóval (remélhetőleg) probléma megoldva. Garázsba beállás után ezúttal elmaradt a vízcsöpögés a kisautó bal hátuljából... :)
Vízpumpa kukk Új termosztát felszerelése

Kommentek

CsuTee

Nahh akkor úgy mûködik a tied mint az enyém :)
Most így télen nyitott fûtéssel csak menet széllel jó ha elkúszik 95 C-ig :) De ott már olvad a szélvédõ :D

KeMa

Betöltéskor csak simán toltad be a vizet, vagy lemérted, mennyi ment bele?
Nekem a Subaru vizes hülyeségei óta szokás lett, mert kíváncsi vagyok, tényleg annyi megy-e bele, mint amennyit a könyvben elõírnak.

Különben meg automatikus légtelenítés rulz :D

Tibee

KeMa #39782:
Különben meg léghûtés rulz. :D :D

VadMacs

CsuTee #39781:
'sztán honnan tudod hogy 95°C? Csak nem beüzemelted a csirke mûszerfalat? :D

KeMa #39782:
mivel ez volt az elsõ ilyen manõverem (nem a légtelenítés, hanem az hogy nulláról kezdem feltankolni), nem szórakoztam méricskéléssel - ha fogyott, nekiálltam tölteni. :)

Tibee #39783:
még szép. Léghûtéses a vízhûtõnk is. :P

CsuTee

Tibee #39783:
KeMa #39782:
Pofa be :D :D Ez a kihívás nem a tietek :D :c) > ;)

VadMacs #39785:
Neeem azt majd a nagy felujítás után fogom berakni, csak számolgattam :)

VadMacs

CsuTee #39787:
hát ez az. :D Menõznek itt a légessel, de abban nincs ilyen kihívás. :c)
De legalább Szilvinek nem jött be a számítás: ha a vizipók vízgondokkal küzd, abból nem feltétlenül lesz totális motorbontás. :)

Tehát ha jól értelmezem, még évekig nem lesz benn a mûszerfal? :P

CsuTee

VadMacs #39805:
Hát igen, nyuszy-ék külön téma :D
Igen jól értelmezed, mondjuk szerintem még egy pár hónap és elkezdem szétszedni, és felujítani, már gyûlik a pénz rá :) :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!